Idėją natūraliems gaminiams pakišo Sibiro tremtinių atradimas

Liaudies medicina galima tikėti arba netikėti – tai kiekvieno iš mūsų pasirinkimo laisvė. Tačiau sunku paneigti, kad tradicinė medicina vis dažniau atsigręžia į laiko patikrintas vertybes“, - teigia Mindaugas Vyskupaitis, ekologinio ūkio „Mėta“ įkūrėjas.

Jis papasakojo, kaip prieš daugelį metų visai netikėtai kartu su žmona atrado natūralų gamtos ingredientą, vėliau tapusį daugelio sveikųjų bendrovės produktų pagrindu.

„Ano meto spaudoje radau straipsnį, kad ištremti į Sibirą lietuviai labai kentėjo nuo kojų šutimo „kerziniuose“ batuose, kuriuos jiems teko mūvėti žiemą-vasarą. Tuomet pasklido gandas, kad nuo prakaito ir žaizdų atsiradimo saugo beržų lapai. Todėl žmonės, eidami į darbą, išklodavo batų vidų beržų lapais, jų pasikišdavo ir po padu, ir į tarpupirščius. Mums beliko pasinaudoti sena išmintimi ir pritaikyti naujas technologijas. Taip gimė vaistinių augalų ekstraktas kojoms prižiūrėti“, - teigia ūkio Mėta įkūrėjas.

Pašnekovas tikina, jog beržų lapų populiarumas liaudies medicinoje turi pagrindą: šio medžio lapų-pumpurų bio-aktyvios augalinės kilmės medžiagos slopina ir ramina odos sudirgimus, kondicionuoja, valo, dezinfekuoja, palaiko odos elastingumą. Sudėtyje esantys saponinai – augalinės putojančios glikozidinės medžiagos – sumažina nemalonius odos tempimo ir niežėjimo pojūčius. Galutinę ekstrakto sudėtį kūrėjai taip pat papildė arbatmedžio ir čiobrelio eteriniais aliejais, kurie pasižymi antimikrobiniu poveikiu bei speficiniu aromatu, suteikiančiu švarumo pojūtį visai dienai.

Paaiškino, kaip apsaugo ekstraktų gerąsias savybes

Šiandien beržų lapų ekstraktas bei ne mažiau vertingi dilgėlių, kadagių, pušų ekstraktai jau tapę bendrovės „Mėta“ vizitine kortele. Jie leido užgimti natūraliems produktams, skirtiems plaukų ir odos priežiūrai, pirčiai, kūdikių vonelėms. Daugumą šių produktų šiandien gydymo ir profilaktiniais tikslais naudoja sanatorijos bei reabilitacijos centrai.

Naujas rinkas Europoje šiuo metu atrandantys Mėtos įkūrėjai pripažįsta nuo pat pradžių supratę, jog „italai, atvykę į Lietuvą, neieškos Parmos kumpio, o prancūzų – nenustebinsi levandų kvapais“: reikia siūlyti tai, kas yra savito Lietuvoje, pasinaudojant senovės lietuvių pirties ir kosmetikos kultūros paveldu. Svarbiausia – gamybos procese išsaugoti žaliavos veikliąsias medžiagas. Šiuo tikslu naudojamos tik ekologiškos sertifikuotos laukinės augmenijos žaliavos, kurios Mėtos ūkyje vandeninės ekstrakcijos būdu paverčiamos natūraliais ekstraktais.

Mindaugo žmona Gražina, universitete baigusi chemijos mokslus, papasakojo, jog produkcijos gamyboje naudojamos 30-40% sausųjų medžiagų ištraukos. Atliekant koncentravimą, vakuumu pašalinamas tik vandens perteklius: šitaip išsaugomos visos gerai vandenyje tirpstančios ir labai svarbios augalo mineralinės ir bioaktyvios organinės medžiagos. Dėl šių priežasčių „Mėtos“ gaminiai nuo kitų rinkoje siūlomų sausųjų ekstraktų skiriasi ne ką mažiau nei šviežiai maltų pupelių kava – nuo tirpios kavos miltelių.

Patarimas mamytėms

Bene didžiausio populiarumo Vakarų Europoje šiandien sulaukia Mėtos vaistinių augalų ekstraktai kūdikių vonelėms. Šis gaminys šiandien jau notifikuotas Anglijoje. Jis taip pat parduodamas Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos pirkėjams. Ekstraktas yra visiškai natūralus: žolių mišinys turi antiseptinių, tonizuojančių, sutraukiančių, stangrinančių savybių. Jis raminamai veikia jautrią kūdikio odą, padeda atsikratyti pleiskanų bei sustiprina plaukų šaknis.

Ekstraktas, kurį taip pat praturtina švelninamąjį ir antibakterinį poveikį turintys bergamočių ir levandų eteriniai aliejai, tinka ir kūdikiams iki 2 mėnesių bei gali būti naudojamas kiekvieną dieną. Veiklioji beržų lapų-pumpurų medžiaga saponinai išplauna galvą ne prasčiau už šampūną, o po šios procedūros plaukai kvepia ir kitą dieną.

Daugiau patarimų ir produktų mėtiniam gyvenimui

Užsakymo nr.: PT_72321738

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis