Gyvas augalinis maistas padės „išgyventi“ šventes ir sutikti Naujus metus

Kasmet, baigiantis metams ir artinantis žiemos švenčių džiaugsmams, dažnas susiduria su tais pačiais klausimais: kaip išgyventi švenčių maratoną ir ką pasižadėti sau Naujaisiais metais?

Atsakymu į abu šiuos klausimus gali tapti pirmosios lietuviškos knygos apie žaliąją augalinę mitybą. Žaliosios mitybos specialistė, medikė Gražina Gum savo knygų pasirodymui neatsitiktinai pasirinko šventinį laikotarpį: knyga „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai“ padės sutikti Šv. Kalėdas nepersivalgant, o „3 dienų mitybos programa“ – tinkamai pradėti Naujus metus. Abi knygas, kurios gali tapti ir dovana draugams ar artimiesiems, išleido leidykla „Alma littera“.

Gyvos, augalinės mitybos pradininkė Lietuvoje pasakoja, kad šventinį stalą galima „palengvinti“ ir neatsisakant jau pamėgtų patiekalų – baltą mišrainę galima patiekti su riešutų majonezu, kitas mišraines keisti slyvų salotomis, stalą papuošti burokėlių ravioliais, spanguolių kisieliumi be krakmolo ir netgi nekeptais kūčiukais. Knygoje „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai“ pateikiami įvairūs žalio maisto receptai, padėsiantys prie švenčių stalo jaustis žvaliau ir energingiau.

„Daugybė žmonių jau nebegali valgyti sunkaus tradicinio maisto, kadangi gyvenimo būdas yra gerokai pasikeitęs nuo tada, kai prie stalo sėsdavosi žmonės, dirbę sunkius fizinius darbus. Tuo tarpu augalinės mitybos principais paremti patiekalai nėra pervirti, sunkūs ar su riebiais padažais – jie labiau pritaikyti šiuolaikiniam žmogui. Aš neteigiu, kad žalias maistas tinka ar yra būtinas visiems, tiesiog manau, kad tikrai verta papildyti įprastą tradicinį vaišių stalą įvairesniais ir maistingesniais patiekalais. Žmogus po tokių vaišių nesijaučia apsunkęs, tačiau yra sotus, energingas ir norintis šokti, o ne pagulėti“, - sako G. Gum.

Autorė pabrėžia, kad jos knyga „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai“ skirta ne tik tinkamai pasiruošti šventėms, bet apskritai – visam žiemos sezonui Lietuvoje. Anot G. Gum, žiemą mūsų šalyje stinga įvairių maisto produktų, padedančių palaikyti dailią figūrą ir sveikatą vasarą, todėl turėtume rinktis kiek pakoreguotus sočių valgių receptus.

Antroje savo knygoje Gražina Gum kviečia visus, kuriems visgi nepavyko išvengti sotaus valgymo maratono, pasinaudoti 3 dienų mitybos programos patarimais, paremtais žalios mitybos principais. Anot autorės, ši knyga gimė iš nuolatinių virtualioje ir nevirtualioje erdvėse jai užduodamų klausimų apie tai, ką valgyti, kad nekamuotų įvairios ligos, skausmai, arba kaip po sočios puotos išsivalyti organizmą.

„Knygoje „3 dienų mitybos programa“ pateikiamas mitybos būdas, padedantis sulieknėti, neprarandant energijos. Pasaulyje tokių ir panašių programų laikymasis jau toli pažengęs – jį naudoja daug pasaulinio lygio muzikos ar kino žvaigždžių. 3 dienas šios programos gali laikytis visi, norintys tiesiog pabandyti maitintis kitaip, o siekiantys ryškesnių rezultatų, gali šį būdą pratęsti iki savaitės ar dviejų. Maistingi patiekalai, visos reikalingos medžiagos ir vitaminai. Tai – puikus būdas pradėti Naujus metus.“, - teigia G. Gum.
 
G. Gum priduria, kad šioje knygoje gausu naudingų žinių apie sveiką gyvenseną, šarminę ir augalinę mitybą, detoksikaciją, fermentuotą maistą, sėklų daiginimą. Autorė teigia, kad nesvarbu, kokio amžiaus esate, ar kokį maistą esate įpratęs valgyti, išmėginę programą džiaugsitės tirpstančiais kilogramais, švarėjančia oda, aštriau veikiančiu protu, spartėjančia medžiagų apykaita, energijos antplūdžiu.

Knygų „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai“ ir „3 dienų mitybos programa“ autorė Gražina Gum – medikė, menotyrininkė, žalio maisto baro „Raw42“ įkūrėja ir žaliosios mitybos specialistė. G. Gum jau nuo 2007 metų tobulina žalio/gyvo maisto ruošimo įgūdžius, o maisto ruošimo subtilybių mokėsi pas raw food (lt. žalio maisto) virtuvės šefus JAV. Veda žalio maisto ruošimo kursus, rengia stovyklas ir mokymus, skaito paskaitas. 

G. Gum knygas „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai“ ir „3 dienų mitybos programa“ išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 20 metų vykdo savo misiją – skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Alma littera“ leidžia knygas suaugusiesiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis