Gydytoja: kokie vaisių ir uogų kokteiliai tukina, o kokie – ne

Atėjus vasarai vis nekantriau dairomės į turgaus prekystalius – kada juos nuguls taip lauktos šviežios uogos ir vaisiai. Deja, tačiau nesusimąstome, kad šie, nors natūralūs ir sveiki produktai, vis dėlto turi be galo daug fruktozės, su kuria organizmui tenka susidoroti.

„Žvėryno natūralios medicinos centro“ gydytoja Jelena Tulčina teigia, kad viską gyvenime reikia naudoti su saiku, tik tuomet savo mitybą galėsime laikyti sveika ir lengvai pasiekti trokštamų sveikatos ar figūros rezultatų.

„Visai neseniai stebėjausi viena savo paciente. Atlikusi Maisto netoleravimo tyrimą ji teigė, kad laikosi pagal jį sukurtos maitinimosi programos, tačiau svoris niekaip nekrito. Paprašiau užvesti maisto dienoraštį ir tuomet pastebėjau, kad kiekvieną vakarą ji suvalgo po kilogramą braškių! Nors mums sunku suvokti, kad šviežios uogos ar net vandeningasis arbūzas gali tapti antsvorio priežastimi, tačiau tuomet iš karto siūlau pasvarstyti kitaip – jei kas vakarą išgertumėte litrą vandens, kuriame ištirpinta stiklinė fruktozės (natūralaus cukraus), ar vis tiek tikėtumėtės sulieknėti?“ – klausia ilgametė mitybos specialistė.

Jos teigimu, per dieną galima suvalgyti ne daugiau nei dvi porcijas vaisių ar uogų. „Porcija – tai vienas didelis vaisius: obuolys, kriaušė, bananas; du trys mažesni vaisiai: kiviai, mandarinai, slyvos; penki šeši išmirkyti džiovinti vaisiai; riekelė arbūzo ar meliono ar pusė stiklinės uogų,“ – sveikos mitybos ribas brėžia medikė. J. Tulčina perspėja, kad vienas svarbiausių vaisių valgymo aspektų – tarpusavyje jų nemaišyti.

„Jei valgysite vaisių salotas ar gersite skirtingų vaisų kokteilius, tai jums taps tiesiu keliu į svorio auginimą. Sultis rekomenduoju gerti tik vieno šviežiai spausto vaisiaus ir lygiomis dalimis skiestas su vandeniu, o jei norite salotų su vaisiais, į įprastas daržovių salotas įpjaustykite truputį obuolio ar apelsino. Jokiais būdais nesirinkite visko sumaišyti į vieną krūvą,“ – perspėja „Žvėryno natūralios medicinos centro“ gydytoja.

Viena iš sričių, kuomet vaisiai mums gali be galo pasitarnauti, medikės teigimu, yra salotų užpilai. „Nors aš visuomet siūlau daržoves valgyti vienas, tačiau jei norisi paskanauti, rekomenduoju nepamiršti, kad be kuris augalinis aliejus yra šimtaprocentinis riebalas. Jei tenka jį naudoti, siūlau išmėginti moliūgų aliejų – pagal Maisto netoleravimo testo rezultatus, jis tinka beveik kiekvienam. Taip pat aliejų reikėtų ne, kaip mums jau įprasta, pilti, o purkšti. Geriausia būtų šį riebalą pakeisti citrinos, greipfruto ar granato sulčių užpilu salotoms,“ – netikėta patirtimi dalijasi mitybos specialistė.

J. Tulčinos teigimu, svarbiausia į vaisius ir uogas žiūrėti kaip į desertą ir jais mėgautis itin saikingai: „Juk pyragėlių ir bandelių nekemšate kas valandą? Taip ir vaisių bei uogų reikėtų nepadauginti. Jei norite nuolatos jausti jų skonį, geriau užpilkite vaisius vandeniu, ir godžiai jį gerkite visą dieną. Tuomet naudos iš tiesų bus daug daugiau, nei žalos.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis