Graužiantis rėmuo: kaip sumažinti skrandžio rūgštingumą?

 (1)
Kartais rūgštumas burnoje tampa varginančiu nuolatiniu palydovu. Pradėti ligos priežasčių paieškas rekomenduojama nuo kasdienių įpročių.
© Shutterstock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Padidėjęs skrandžio rūgštingumas, lydimas tokių nemalonių simptomų kaip skausmas, sunkumo pojūtis ir nemalonus rūgštumas burnoje dažniausiai pasireiškia suvalgius daug riebaus, aštraus maisto, greitų užkandžių ar perdozavus raudonojo vyno. Visgi, kartais rūgštumas burnoje tampa varginančiu nuolatiniu palydovu. Pradėti ligos priežasčių paieškas rekomenduojama nuo kasdienių įpročių.

Rėmens simptomai

Pasak vaistininkės Audronės Levickienės, dažniausiai į vaistinę užsukę pacientai, kenčiantys nuo rėmens, skundžiasi deginimo skausmu už krūtinkaulio, plintančiu link stemplės ir kaklo, taip pat – stovinčio kąsnio jausmu ir nuolatiniu rūgšties pojūčiu burnoje.

„Nuolatinis padidėjęs rūgštingumas kenkia dantims, gerklei, stemplei. Joje net gali atsirasti erozijų – paviršinių žaizdelių, galinčių kraujuoti. Dantys nuo rūgšties gali greičiau gesti, gelsti. Beje, dažnai ant liežuvio atsirandančios baltos apnašos taip pat išduoda padidėjusį skrandžio rūgštingumą“, – pasakoja A. Levickienė.

Vaistininkės teigimu, kartais rėmuo pasireiškia ir labai neįprastais simptomais. Vienas iš jų – sausas įkyrus kosulys ir užkimęs balsas (ypatingai – rytais).

„Prisimenu vieną klientą, kuris vis užsukdavo vaistų gerklei drėkinti – skundėsi, kad niekaip negali atsikratyti sauso, erzinančio kosulio. Atrodė keista, kad jo nevargina nei sloga, nei temperatūra, nei kiti, peršalimui būdingi, simptomai. Po rekomenduoto vizito pas gydytoją, išsamesnių tyrimų paaiškėjo, kad tikroji kosulio priežastis – gastroezofaginis refliuksas, paprasčiau tariant, rėmuo“, – patirtimi dalijasi A. Levickienė.

Ligos priežastys

Padidėjusį skrandžio rūgštingumą dažnai sukelia tam tikri maisto produktai, gėrimai. Tai toli gražu nėra vien kepti, rūkyti riebūs gaminiai ir padažai.

„Skrandžio rūgštingumą didina ir citrusiniai vaisiai, tokie kaip greipfrutai, apelsinai, mandarinai. Jie turi daug rūgšties ir skatina didesnį nei įprastai skrandžio sulčių išsiskyrimą. Rūgštys, kaip žinia, dirgina stemplę ir sukelia rėmenį. Skrandžio rūgštingumą taip pat didina šokoladas, kava, mėtos ir alkoholiniai gėrimai, ypač – raudonasis vyras ar stipriai gazuotas sidras“, – teigia specialistė. Levickienė.

Svarbu atsiminti, jog rėmens pasireiškimą lemia ir žalingi gyvenimo būdo įpročiai. Tai – vakarieniavimas prieš pat miegą, persivalgymas, rūkymas, net labai aptempti viršutiniai drabužiai. Skrandžio rūgštingumas taip pat linkęs padidėti užkietėjusiems rūkaliams. Liga gali pasireikšti ir kaip kitų sveikatos sutrikimų pasekmė, tarkime, cukrinio diabeto, nutukimo, Zollinger-Ellison sindromo (skrandžio ir dvylikapirštės žarnos gleivinėje išplitusių opų). Ilgai varginant padidėjusiam rūgštingumui, negelbstint įprastiems vaistams, verta pasitikrinti dėl galimų gretutinių ligų.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Pažangios technologijos leis susilaukti kūdikio ir vyresniame amžiuje

Nevaisingumo gydymo srityje – revoliucingas proveržis.

Apie ką jus įspėja tinstančios kojos?

Yra žmonių, kurie sulaukę vasaros karščių su malonumu prisimena žiemos šalčius. Ne tik lėtinėmis širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems pacientams, bet ir sveikiems žmonėms karščiai neretai kelia fizinį diskomfortą.

Po mokslininkų tyrimų: ar tikrai mėsos vartojimas didina ankstyvos mirties riziką?

Daugelis neįsivaizduojame pietų lėkštės be mėsos. Valgome ir graužiame save: „Vegetaru tapčiau, sveikesnis būčiau“. Vis dėlto valgyti mėsą ar ne? Ką pataria mokslininkai?

Sveikos gyvensenos propaguotoja Simona atskleidžia liekno ir sveiko kūno paslaptis (2)

Simona Pajaujienė (48 m.) sako, kad sveikata pirmiausia prasideda žmogaus viduje, mąstyme bei taikoje su savimi.

Žarnyno infekcinės ligos: kaip nuo jų apsisaugoti vasarą?

Atšilus orams, ypač vasarą, kasmet padidėja sergamumas per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento (NVSC Panevėžio departamentas) specialistai šiltuoju metų laikotarpiu ragina ypač atsakingai rinktis maisto produktus ir nepamiršti higienos reikalavimų.

Žolininkė Nijolė Degutienė: pirmuosius ligos simptomus įveikti galima ir teisingai parinktomis žolelėmis

Anot žolininkės ir knygų autorės Njolės Degutienės, turėdami daugiau žinių apie vaistinius augalus žmonės galėtų ne tik profilaktiškai stiprinti išsekusį organizmą, bet ir apsisaugoti nuo sunkių ligų. Maža to, vaistažolės dažnai gali pakeisti net ir cheminius vaistus.

Grikių dieta: per savaitę atsikratykite iki 10 kg (10)

Laikantis grikių dietos per savaitę galima atsikratyti iki 10 kg svorio, tačiau visi, pasiruošę išbandyti šią dietą, turi žinoti, kad tai itin griežta ir valios pastangų reikalaujanti dieta. Tačiau tiksliai jos laikantis kiekvieną rytą lipti ant svarstyklių bus tikras malonumas. Taigi, kas tai per dieta ir kaip jos laikytis?

Gydytoja kardiologė: kaip karštymečiu sumažinti infarkto ir insulto riziką

Pastarosiomis dienomis termometrų stulpeliai šoktelėjo aukščiau nei įprasta tokiu metų laiku. Šalį aplankęs ankstyvas tropikų karštis yra rimtas išbandymas žmogaus organizmui.

Priemonės, skirtos „sutepti“ sąnarius iš vidaus, jau stebina rezultatais (3)

Maudžia, traška ar tempia sąnarius? O gal vargina dažnai patiriamos sportinės traumos? Ar žinote, kad šie nemalonūs potyriai susiję su tuo, jog nuo 25-erių metų organizmas gamina vis mažiau kolageno ir sąnario kremzlė ima dilti? Dar visai neseniai nebuvo priemonių, galinčių atstatyti negrįžtamus kremzlės irimo procesus.

Mėsos atsisakiusi Neringa Nekrašiūtė: man labai padėjo mylimas vyras

Prieš septynerius metus gyvulinės kilmės produktų atsisakiusi žinoma teatro ir kino aktorė, grupės „La forza“ narė Neringa Nekrašiūtė neslepia – visuomenė vis dar jautriai reaguoja išgirdusi frazę „veganiška mityba“. Tačiau savo valgiaraštį pakeitusi žinoma moteris sako, kad atsisakius mėsos kardinaliai pasikeitė jos savijauta ir ji išsigydė daug nuo vaikystės kamavusių negalavimų.