Einate lėtai, greitai, mojuodami rankomis? Ką apie žmogaus sveikatą galima sužinoti iš eisenos

Eisena gali būti ne tik graži ar negraži. Pasirodo, ji gali būti sveika arba nesveika.

Taip pat skaitykite:
- Greita dieta – per savaitę minus 5 kg
- 10 patarimų, kaip išvengti krūties vėžio
- Gydytojos Valdonės dieta: atsikračius 17 kg sugrįžo jėgos ir jaunystė

Vienos žingsniuoja kaip supermodeliai, kitos šleivoja kaip meškutės, trečios vos velka koją už kojos... Iš eisenos galime nuspėti žmogaus charakterį ir nuotaiką, o JAV mokslininkai teigia, kad – ir sveikatą, skelbia dailymail.co.uk. Ypač vertėtų sunerimti, jei įprasta eisena pradėjo keistis.

Vaikštote kaip supermodelis
Tiesi nugara, įžūliai kraipomi klubai, priekyje kryžiuojamos pėdos – tokia eisena puikiai atrodo ant podiumo, ją kai kurios mėgsta mėgdžioti ir gatvėje. Bet jei taip vaikštote nedėdama pastangų, tai gali rodyti nusilpusius sėdmenų, šlaunų raumenis arba nugaros skausmus.

„Klubų kraipymas į šalis ir kojų kryžiavimas gali reikšti, kad nuo sėdimo darbo ar dėl kitų problemų nusilpęs jūsų vidurinis sėdmens raumuo, kuris laiko dubenį stabiliai, o kojas – tiesiai, – sako dr. Johnas Outhwaite'as iš Londono ortopedijos klinikos. – Pernelyg tiesi nugara gali rodyti stuburo ar juosmens raumenų problemas, nes bandydami išvengti skausmo ją tiesiname nesąmoningai.“

Vaikštote labai lėtai
Tarsi genama lekiate į priekį, nematydama nieko aplink, nuolat lakstote zigzagais po parduotuves ir laviruojate tarp praeivių gatvėje? Liaukitės skųstis, kad jums pabodo šitas nuolatinis skubėjimas – „toks judėjimo būdas rodo, kad jūsų kūnas funkcionuoja puikiai, – sako artrito specialistas dr. Tony Redmondas iš JK. – Jauni ir sveiki žmonės vidutiniškai nueina 1,2 – 1,4 metrų per sekundę. Bet vos tik prasideda artritas ar kitos problemos, ėjimo greitis pradeda kristi. Tie, kurie serga artritu, nueina apie 1 metrą per sekundę, o jei įveikiate vos 0,5 metro, reikalai tikrai prasti.“

Anot Pitsburgo universiteto mokslininkų, pagal ėjimo greitį galima netgi prognozuoti, kiek jums liko gyventi. Įvertinę 36 tūkst. žmonių eiseną, jie nustatė, tie, kurie ėjo lėčiau nei 1,36 km per valandą, turėjo padidėjusią riziką numirti anksčiau laiko, o tie, kurie vaikščiojo greičiau nei 2,25 km per valandą, gyveno ilgiau, nei būtų galima prognozuoti pagal amžių ar lytį.

Bostono medicinos centro mokslininkai mano, kad eisenos lėtumas gali būti susijęs ne tik su fizinėmis, bet ir su psichinėmis negaliomis. Anot jų, lėtai vaikštantys žmonės 1,5 karto dažniau serga senatvine silpnaprotyste. Mat lėtesnis ėjimo greitis susijęs su mažesniu neuronų aktyvumu, o tai lemia skurdesnę atmintį, kalbą ir lėtesnius sprendimų priėmimo rezultatus.

Trumpas žingsnis
Vyrai sako, kad mažais žingsniukais einančios moterys atrodo moteriškesnės ir seksualesnės, o mamos nuo mažų dienų mums kala į galvą nežirglioti gatvėje. Visai be reikalo. Medikai tikina – kuo didesnis žingsnis, tuo mažiau sveikatos problemų. Tipenimas gali rodyti klubų osteoartritą, kelių sąnarių problemas ar aukštakulnių sukeltas pėdų deformacijas.

Ginčytis būtų galima ir dėl seksualumo. Kaip skelbia „Journal of Sexual Medicine“, tyrimai parodė, kad orgazmą nuolat patiriančios moterys vaikšto didesniais žingsniais nei turinčios šio tipo seksualinių problemų. Viena iš prielaidų, kodėl taip yra – įtempti dubens raumenys ne tik trukdo žengti didesnį žingsnį, bet ir patirti vaginalinius orgazmus. Vis dar manote, kad tipenti tarsi geišai yra seksualu? Plačiau žingsnius, mielosios!

Sukaustytos rankos
Natūralu einant mosuoti rankomis – kuo energingesni ir didesni žingsniai, tuo platesni ir rankų mostai į priešingą pusę. Be abejo, pernelyg stiprus mosavimas atrodo provincialokai ir neretai liudija, kad esame pervargę, todėl žmonės linkę rankų mostus šiek tiek kontroliuoti. Tačiau kartais žmogaus rankos visai nejuda arba juda taip, tarsi „nerastų bendros kalbos“ su kojomis – kitokiu tempu arba viena ranka moja plačiau, o kita yra tarsi sustingusi. Anot mokslininkų, tai gali rodyti nugaros, kaklo ir pečių problemas, atsiradusias dėl iškrypusio stuburo, sėdimo darbo, sunkios rankinės nešiojimo ant vieno peties ir pan.

Šlubavimas
Natūralu, kai žmogus šlubuoja dėl akivaizdžių kojos traumų ar kitokių defektų. Tačiau kartais jis šlubčioja pats to nepastebėdamas. Gydytojų teigimu, tai gali rodyti klubo osteoartritą arbą uždegimą kulno srityje. Beje, tokios eisenos priežastimi gali tapti ir pernelyg sunki rankinė, nuolat nešiojama ant vieno peties – paprastai ta koja, kurios pusėje kabo krepšys, žengiamas trumpesnis žingsnis, be to, nuolat pakeltas vienas petys deformuoja laikyseną, ir šie sutrikimai išlieka net tuomet, kai einame be jokios rankinės.

Griuvinėjanti eisena
Kai kurie žmonės vaikšto taip, kad atrodo, jog jie tuoj tuoj tėkšis veidu į grindinį. Galima laikyti tai eisenos savitumu, tačiau verta įsidėmėti ir gydytojų perspėjimus. Anot gydytojo Haydno Kelly iš Londono medicinos centro, tokia eisena atsiranda, kai žmogus nežino, kokia jo galūnių padėtis, jis praranda savo kojų raumenų kontrolę. Panašiai jaučiamės, kai žengiame žingsnį įsivaizduojamu tiesiu keliu, bet paaiškėja, kad ten buvo laiptelis žemyn, taigi vos išsilaikome nesiploję į žemę. Žmonės, kurių koordinacija sutrikusi, taip jaučiasi nuolat. Tai gali rodyti įgimtas nervų sistemos problemas arba tokie neurologiniai sutrikimais gali atsirasti dėl vitamino B12 trūkumo, cukrinio diabeto, insulto, sėdimojo nervo pažeidimų.

Kojų vilkimas
Kojas sunkiai velkame, kai esame pavargę, nusiminę, neturime jėgų. Tačiau jei pastebite, kad jūs pats ar jūsų artimas žmogus velka kojas net ir tuomet, kai yra pailsėjęs, tai gali būti aiškus prasidedančios Parkinsono ligos simptomas, sako dr. Haydnas Kelly. Parkinsono liga yra progresuojantis neurologinis sutrikimas, kurį sukelia dopamino trūkumas, dėl to prarandamas gebėjimas kontroliuoti savo raumenis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis