Dukano dietos kūrėjas: jeigu tikslas – numesti 25 kg, tai per 7 dienas žmogus neteks 5 kg

„Kai buvau vaikas, mėgau pyragėlius, kai tapau dietologu, nustojau juos valgyti, bet visada buvau laimingas“, – sakė žymusis prancūzų dietologas Pierre'as Dukanas (74 m.). Kokie vėjai atpūtė jį pas mūsų kaimynus latvius?

Labai keista sutikti garsųjį prancūzų dietologą Pierre'ą Dukaną Aizputės miestelyje. Kad šis Latvijos kampelis mena šlovingus Livonijos ordino laikus, byloja XIII a. pilies griuvėsiai, bet dabar čia gyvena vos kiek daugiau nei penki tūkstančiai gyventojų. Užtat išvažiavus iš per penkiolika minučių pereinamo miestelio centro laukia įdomūs atradimai. Už plačių dvivėrių vartų – 140 ha vietovė, ją supančiuose tvenkiniuose plaukioja gulbės, o pievose laigo stirnos. Šios ypač sužavėjo P. Dukaną. Vartus mintyse pakrikštiju „prieš“ ir „po“, mat dešinėje pavaizduota praeitis – ant grubios medinės tvoros pūpso iš metalo nukaldinta prisirpusi moteris, man primenanti raganą, o dešinėje, ateities pusėje, – ta pati geležinė moteris, virtusi figūringa didžiakrūte. Dvarams būdinga plati alėja veda link pastatų komplekso: penkių žvaigždučių viešbučio, sporto komplekso, SPA pastato ir įspūdingo žirgyno su išskirtiniu jojimo maniežu. Alėją supantys medžiai dar nedideli – centras pradėjo veikti tik 2013-aisiais.

P. Dukaną su šia vietove susiejo prancūzai draugai. Vienas jų, vedęs rusų kilmės Latvijos pilietę, atvyko į Jūrmalos festivalį ir labai susižavėjo šia šalimi. Šeimininkas mus, žurnalistus, susirinkusius į susitikimą su P. Dukanu, pasveikina nuotoliniu būdu iš Monako.

Žymiajam dietologui Latvijoje teko nelengva užduotis. Pirmą dieną laukė susitikimai su centro gydytojais, pristatymas žurnalistams ir iškilmingas vakaras su svarbiais svečiais, kitą dieną, nuo ryto iki vakaro, – individualūs interviu. Mudu susitikome į interviu sesijos pabaigą, kai baigė pokalbį su Edvardu Žičkumi televizijos laidai „Gyvenimas“. Valandą priešais kamerą ir ryškias šviesas praleidęs P. Dukanas trina akis ir braukia pirštais per žilus plaukus, bet sako visai nepavargęs ir žavingai šypsosi. Dietologas pratęs prie intensyvaus ritmo.

Vėl pastorėjame ne todėl, kad dieta gera ar bloga, o todėl, kad ją baigę vėl imame netinkamai maitintis.

Nuo 2000-ųjų, kai buvo išleista pirmoji jo knyga „Aš nemoku lieknėti“, P. Dukanas daug rašo. Naujausia – apie tinkamą mitybą nėštumo metu. Garbaus amžiaus dietologas sako keliaujantis po įvairias šalis tam, kad išaiškintų savo metodiką. Ši uždirbo jam milijonus ir išgarsino visame pasaulyje. Kartais dietologas priima pacientus savo biure Paryžiuje, tame pačiame name, kur ir gyvena. Iš čia pro langus atsiveria vaizdas į Eifelio bokštą. Penkių šimtų kvadratinių metrų bute jis gyvena su šeima – žmona Christine, dukrele Maya ir sūnumi Sacha.

Energija trykštantis P. Dukanas auditorijos dėmesį prikausto nuoširdumu ir šiltu juoku
Organizatorių nuotr. (E. Žičkus nuotr.)

„Apie tuos, kurie atėjo pas mane į kabinetą, pasakoti negaliu – pažeisčiau gydytojo etiką, bet iš įžymybių, kurios man labai svarbios, paminėčiau Kembridžo hercogienę Catherine. Kad prieš vestuves ji laikėsi Dukano dietos, man papasakojo dukra. Maya tai išgirdo per televiziją. Buvo labai malonus siurprizas“, – sakė žymusis dietologas.

Poezija ir žvaigždžių valanda

P. Dukanas sako žvaigžde tapęs ne staiga – vieną rytą atsibudęs. „Ramiai dirbau, buvau gana žymus tarp dietologų ir žmonių, kurie laikosi dietų, bet tik savo šalyje. 2000-aisiais parašiau tą knygelę. Šešerius metus net neįsivaizdavau, kas vyksta, tai yra žinojau, kad visi ją skaito, bet nežinojau šio reiškinio masto. 2006-aisiais, elektroninės prekybos milžinės „Amazon“ duomenimis, „Aš nemoku lieknėti“ parduota daugiau egzempliorių nei „Hario Poterio“, ši knyga buvo viršūnėje. Kitą rytą man paskambino apie dvidešimt žurnalistų, jie klausė, kas aš toks ir kodėl toks populiarus. Tada tapau žinomas. Mane ėmė kviesti į Ameriką, Angliją, Italiją, Ispaniją, Vokietiją, ir viskas nuriedėjo kaip sniego gniūžtė“, – kukliai pasakojo P. Dukanas.

Neurologo diplomą turinčiam, bet bendrosios praktikos gydytoju dirbusiam vyrui atrasti dietologiją padėjo... poezija. „Tarp mano pacientų buvo vienas poezijos knygų leidėjas. Labai mėgstu poeziją, tad mudu nuolat kalbėdavomės apie eiles. Tas vyras svėrė apie 140 kg. Kartą jis manęs paprašė padėti sulieknėti, nors aš nieko apie tai nenutuokiau“, – pasakojo P. Dukanas. Kadangi pacientas tvirtino galintis atsisakyti visko, išskyrus mėsą, medikas tiesiog liepė eiti ir maitintis vien mėsa. Po penkių dienų pacientas atėjo neįtikėtinai laimingas – pavyko atsikratyti penkių kilogramų. Paklausė, kas toliau? Vėl nežinojau, ką sakyti, tad liepiau eiti ir taip maitintis dar penkias dienas. Grįžo numetęs dar tris kilogramus. Iki šiol prisimenu tada jo pasakytus žodžius: „Dabar pagaliau pats galiu pasikasyti nugarą.“ Kai leidau valgyti daržovių, mano pacientas atėjo liūdnas ir pareiškė grįžtąs prie mėsos dietos, nes nenumetė nė kilogramo. Tada ėmėme kaitalioti: penkias dienas – tik mėsa, kitas penkias – mėsa su daržovėmis. Kai pamačiau, koks laimingas atėjo atsikratęs 40 kg, mečiau savo darbą ir stojau mokytis klasikinės dietologijos. Po trejų metų buvau pasirengęs praktikuoti tai, ko mane mokė: valgyti po truputį, skaičiuoti kalorijas. Žmonės lieknėjo labai vangiai, rezultatai nedžiugino. Tada prisiminiau tą sulieknėjusį mėsos mėgėją ir ėmiau kurti savo mitybos sistemą. Įsitikinęs, kad ji veikia puikiai, parašiau knygą „Aš nemoku lieknėti“, ši tapo bestseleriu. Neseniai leidėjai pranešė, kad visame pasaulyje parduota 16 mln. jos egzempliorių“, – pasakojo pašnekovas.

Latvijos lieknėjimo centras „Academy Vitality“įkurtas vaizdingoje 140 ha teritorijoje su tvenkiniais
Organizatorių nuotr. (E. Žičkus nuotr.)

Genai ir burna

Suformuluoti savo mitybos sistemą (ši išgarsėjo kaip Dukano dieta) P. Dukanui prireikė penkerių metų. Dar 20–30 metų jis stebėjo, kaip dieta veikia, ypač sulieknėjusius žmones, juk, numetus tiek svorio, kiek norisi, svarbiausia daugiau nebesustorėti iki gyvenimo pabaigos. „Daug dirbau kurdamas tą svoriui stabilizuoti skirtą savo sistemos dalį. Niekas pasaulyje tuo nesidomėjo“, – teigė pašnekovas.

„20 proc. antsvorio lemia genetika, 80 proc. – burna, – tvirtai įsitikinęs mitybos žinovas. – Žinoma, žmogus negali grįžti į urvą, reikia kompromisų, bet turite suprasti, kad tas, kuris sulieknėjo, jeigu nieko nedarys, po kelerių metų atgaus prarastą svorį. Ir ne todėl, kad dieta gera ar bloga, o todėl, kad mūsų medžiagų apykaita yra pasižadėjusi atkurti tai, kas prarasta. Mūsų kūnas sukurtas ne tam, kad gyventume tokiomis sąlygomis, kokiomis gyvename dabar. Jis sukurtas gyventi tomis aplinkybėmis, kurios buvo prieš 200 tūkst. mln. metų. Tada išgyvenimo garantas buvo riebalai. Dabar, kai mums kasdien prieinami gardūs patiekalai, labai paprasta sustorėti.“

Jeigu lipate į liftą, žinokite, kad krentate į bedugnę. Jei nesisveriate kasdien, nužengiate nuo teisingo kelio.

Laikantis Dukano dietos, tenka pereiti keturis etapus. „Daug antsvorio turinčiam žmogui labai svarbi motyvacija, todėl sukūriau atakos fazę. Ši trunka atsižvelgiant į norimų atsikratyti kilogramų kiekį, bet ne ilgiau nei septynias dienas. Jeigu tikslas – numesti 25 kg, tai per 7 dienas žmogus neteks 5 kg. Kai per savaitę labai apkūnus žmogus netenka 5 kg, jame tarsi pabunda tigras, šis nori tęsti. Jei po atakos fazės sustosite, pastorėsite. Antrosios fazės metu netenkama 1 kg per savaitę. Tarp antrosios ir trečiosios fazių kūnui kyla didžiausias noras atgauti numestą svorį. Medžiagų apykaita dirba kaip pompa, kad kūnas kuo greičiau ir maksimaliai atgautų savo kilogramus. Tai ir momentas, kai jaučiamės tingiausi, nes kūnas priešinasi bet kokiam aktyviam veiksmui. Nepasiduokite, judėkite. Užuot kilę liftu, lipkite laiptais. Kilti liftu iki penkto aukšto draudžiama. Jei gyvenate 25 aukšte, iki penkto lipkite, o paskui jau galite keltis liftu. Jeigu lipate į liftą, žinokite, kad krentate į bedugnę. Jei nesisveriate kasdien, nužengiate nuo kelio“, – moko P. Dukanas.

P. Dukanas kuria specialią mitybos koncepciją Latvijosn lieknėjimo centrui „Academy Vitality“
Organizatorių nuotr. (E. Žičkus nuotr.)

Nei vegetarai, nei pastaruoju metu vis gausėjančios veganų gretos neįtikina baltyminės dietos kūrėjo, kad reikėtų atsisakyti gyvūninių baltymų. „Nenorite mėsos, valgykite žuvis, nenorite žuvų, – kiaušinius ir taip toliau, bet be baltymų gyventi negalima. Jeigu 8 valandas negaunate baltymų, organizmas pradeda imti juos iš raumenų. Nevalgykite dešros, nes nežinote, iš ko ši padaryta. Antibiotikai iš gyvūno organizmo pasišalina, todėl mėsos su antibiotikais nevalgome, dėl to nereikėtų rūpintis. Su hormonais sudėtingiau, bet bent jau Prancūzijoje draudžiama duoti gyvūnams hormonų. Esu prieš veganus, tai – ideologinis judėjimas. Norint būti sveiku veganu, reikia būti dietologijos mokslų daktaru. Vegetarai gali būti sveiki, bet turi žinoti, kad mūsų virškinimo sistema skaldo augalinius baltymus į 8 aminorūgštis. Grūdinėse kultūrose nėra lizino, bet yra metionino. Ankštiniuose daug lizino, bet nėra metionino. Tad, norint gauti abiejų aminorūgščių, ryžius reikia valgyti su pupelėmis, kitaip organizmas, kad gautų, ko jam trūksta, ims ardyti raumenis. Piene ir kiaušiniuose yra visų aminorūgščių. Na, o vitamino B12 veganai ir vegetarai turėtų gauti su papildais.“

Kąsnis saulės

„Jeigu žmogus lieknėja, o paskui vėl storėja, jam geriau būtų nelieknėti niekada, nes tai žaloja sveikatą“, – tvirtina P. Dukanas. Kūrėjas nekeitė savo sukurtos mitybos sistemos radikaliai, į leistinų valgyti 100 produktų sąrašą papildomai įtraukė tik alyvuogių aliejų ir 1 proc. riebumo kakavos miltelius, taip pat šiek tiek pakeitė lieknėjimo fazių trukmės ritmą. Visgi P. Dukanas sukūrė naują, švelnesnį savo garsiosios dietos variantą ir jau septyniose šalyse išleido knygą, kurioje aiškinamas šis metodas. Ji pravers tiems, kuriems reikia numesti tik labai nedaug svorio.
Pats dietologas sako išmokęs valgyti tai, kas jam sveika. „Niekada nevalgau baltojo cukraus. Nuo jo po kelių kartų tampi priklausomas“, – sako P. Dukanas gurkštelėdamas kokakolos, bet ši – su saldikliu. Paskanauti deserto dietos guru neatsisako, bet kavos niekada nesaldina. Taip pat vengia baltos duonos ir kitų miltinių kepinių, o štai makaronus mėgsta, tik renkasi pagamintus iš kietagrūdžių kviečių miltų ir virtus al dente (kai ragaujant jaučiamas makaronų tvirtumas). Toks maistas, nors ir turi daug angliavandenių, organizme skaldomas lėtai.

Pusryčiams mitybos guru mėgsta valgyti kompanijos „Wasa“ ruginius trapučius su prancūzišku sūriu. Pietauti traukia į kavinę, kur švediško stalo principu gali susikomponuoti salotų. Į lėkštę dažnai kraunasi pomidorų, bolivinių balandų, agurkų, tunų. Popiet išgeria dvigubą espreso ir sukremta kvadratėlį juodojo šokolado. Du kartus per savaitę eina vakarieniauti į restoraną, o kitus vakarus mėgaujasi naminiu maistu.

„Per Kalėdas pastorėju 1–2 kg, juk nesu jogas, – krizena P. Dukanas. – Bet po švenčių greitai persijungiu valgyti vien baltymus, ir viskas ištirpsta.“

Prieš pradedant laikytis Dukano dietos, būtina pasitikrinti, ar nėra tingi jūsų skydliaukė. Jei taip, pirmiausia reikia susitvarkyti su šia problema.

Dar lieknam vyriškiui patinka tailandiečių virtuvės patiekalai ir kuskusas. Pastarasis – vaikystės, kuri prabėgo Alžyre, palikimas. Ryšiai su gimtine visiškai nutrūkę, bet atsiminimai neišblėsę. Alžyras iš Prancūzijos žydų šeimos kilusiam P. Dukanui – labai graži šalis. „Nenorėjau jos palikti, bet prasidėjo karas, ir visi prancūzai išvažiavo“, – sako dietologas. Tada P. Dukanui buvo septyniolika, jo tėvai dar dvejus metus gyveno Alžyre. Pierre'o auklė darydavo tokį gardėsį: gabalėliais supjaustytas raudonąsias paprikas keturias dienas vartydama džiovindavo terasoje, kol gabalėliai sukietėdavo. Paskui juos mirkydavo alyvuogių aliejuje su prieskoniais. „Visada vykdamas į Paryžių veždavausi tų paprikų. Kai įsidėdavau gabalėlį į burną, atrodydavo, kad atsikandau saulės.“

Straipsnio autorė A. Treščina ir dietologas P. Dukanas
Organizatorių nuotr. (E. Žičkus nuotr.)

Laimės teorija

P. Dukanas vis labiau nemėgsta antsvorio. Nutukimą jis laiko viena didžiausių modernios visuomenės problemų ir skatina šią spręsti valstybės lygmeniu. Pastaruoju metu Prancūzijoje, priešingai nei stereotipiškai manoma, daugėja antsvorį turinčių gyventojų. 2012-aisiais vykdydamas savo misiją, populiarus, bet neretai kontroversiškai vertinamas mitybos specialistas šalyje sukėlė nemenką sumaištį. Visiems 16 kandidatų į Prancūzijos prezidentus jis įteikė po egzempliorių savo parašytos 250 puslapių knygos „Atviru laišku ateities prezidentui“. Iš joje būsimajam prezidentui pateiktų 119 pasiūlymų visuomenę ypač papiktino susijęs su vaikais. Pagal Dukano planą antsvorio problemą Prancūzijoje padėtų kontroliuoti vidurinėse mokyklose įvesta papildomų balų plonesniems mokiniams sistema: jeigu vaiko kūno masės indeksas svyruoja tarp 18–23, jis per egzaminus gauna papildomų balų. Prancūzijos sveikatos ministerija išplatino viešą pareiškimą, kad pasiūlymas keistas, bet P. Dukanui tai nenumušė ūpo toliau vykdyti savo misiją. Jis sukūrė Laimės teoriją, pagal kurią antsvoris laikomas laimės liga, tai yra storėjame, nes esame nelaimingi. „Mes žemėje esame dėl laimės. Kai buvau vaikas, mėgau pyragėlius, kai tapau dietologu, nustojau juos valgyti, bet visada buvau laimingas“, – sakė P. Dukanas.

Laimės teoriją dietologas sako sukūręs remdamasis stebėjimais, sukauptais per 30–40 metų, kai padėjo žmonėms lieknėti. Svarbiausias vaidmuo šioje teorijoje skiriamas laimės hormonui serotoninui. Anot P. Dukano, 6 savaičių embrionas (jį dietologas vadina pulsaru, nes tuo metu embriono širdutė jau ima pulsuoti) jau nori siekti malonumo per serotoniną.

Jeigu 8 valandas negaunate baltymų, organizmas pradeda imti juos iš raumenų.

Serotonino šaltinių yra dešimt, svarbiausi jų yra du: pirmąją vietą užima maistas, antrąją – seksas ir meilė. Toliau – malonumas jausti valdžią ir dominuoti, turėti namus kaip saugumą užtikrinančią oazę, judėjimo teikiamas malonumas, gamtos teikiamos geros emocijos, bendrumo su kitais žmonėmis jausmas, žaidimai, dvasingumas ir grožis. Pirmieji aštuoni serotonino šaltiniai būdingi ir žmonėms, ir gyvūnams, du paskutiniai – tik žmonėms. Bėda ta, kad visuomenė apgaudinėjama. „Visuomenės širdis, pulsaras, yra vartojimas, jis skatinamas sąžiningai ir nesąžiningai. Siekiama nuvertinti pačius svarbiausius laimės šaltinius ir įtikinti, kad mums reikalingi tik du – maistas ir televizija. Kai žmonės patiki, kad šeima nesvarbi, atsiranda tokie reiškiniai kaip tinklalapiai, kur vedusiems žmonėms siūloma susirasti sekso partnerių, o vyrai veda vyrus“, – kalbėjo P. Dukanas.

Kas patinka vyrams?

Dažnai moteriai laimės dalis yra ir liekna figūra, bet į tai P. Dukanas atsako miela šypsena. 80 proc. norinčiųjų sulieknėti – moterys, bet lieknėti reikia tik toms, kurios tikrai yra nutukusios, o visos kitos, anot mitybos specialisto, turėtų vertinti savo kūno putlumą kaip natūralią gamtos dovaną. „Riebalai – tarsi makiažas raumenims ir kaulams užmaskuoti, – tvirtina jis. – Jei siekiate sulieknėti, paklauskite savęs, ar idealaus svorio norite dėl sveikatos, ar tam, kad suviliotumėte vyrą. Pastaruoju atveju jums praverstų turėti šiek tiek riebalų. Natūraliai putlesnės moterys skleidžia vyrus seksualiai traukiantį kvapą.“

P. Dukanas kuria specialią mitybos koncepciją Latvijosn lieknėjimo centrui „Academy Vitality“
Organizatorių nuotr. (E. Žičkus nuotr.)

Savo mintis apie moterų figūros privalumus P. Dukanas išdėstė knygoje „Vyrams patinka apvalutės. Atsikratykite svorio, bet ne figūros“. Lietuvių kalba šis leidinys pasirodė pernai, angliškai skaitančios moterys turėjo progą praregėti ir atsikvošėti jau 2012-aisiais. Tuo metu ant podiumų tikrai vaikščiojo labai daug lieknų modelių, bet situacija keičiasi. Visai neseniai vykusioje prekių ženklo „Swimsuits for All“ maudymosi kostiumėlių reklamos kampanijoje dalyvavo apkūnios manekenės Ashley Graham ir Philomena Kwao, o putlių formų savininkė Jennie Runk, sulaukusi didelio dėmesio po „H&M“ maudymosi kostiumėlių reklamos kampanijos, 2013-aisiais puošė prancūzų žurnalo „Elle“ viršelį. P. Dukanas klausosi susidomėjęs, bet netiki: „Mane kasmet kviečia į televiziją ir sako, kad štai jau atėjo putlesnių modelių mada. Visada stebiuosi ir prašau parodyti man tuos modelius. Tai veikiausiai tik mitas.“

Dukano dieta

Lieknėjimą sudaro keturios fazės: ataka, kaitaliojimas, įtvirtinimas, stabilizavimas.
Atakos fazė labai trumpa, bet intensyvi, galima valgyti 72 baltyminius produktus (mėsos, žuvų, jūrų gėrybių, kiaušinių, pieno produktų, sojų), kasdien būtina išgerti 2 l vandens ir suvalgyti 1,5 valgomojo šaukšto avižinių sėlenų, vaikščioti 20 minučių.

Antrosios fazės metu pridedamos 28 rūšių daržovės, 10 minučių pailginamas vaikščiojimo laikas.

Trečiosios fazės racionas papildomas juoda duona, sūriu ir krakmolingu maistu, galima retkarčiais suvalgyti ir gabalėlį deserto, išgerti vyno.

Paskutinė fazė trunka iki gyvenimo pabaigos, galima valgyti viską, tik kartą per savaitę (P. Dukanas pataria tai daryti ketvirtadieniais) reikia – vien baltymus ir avižines sėlenas, kasdien vaikščioti ne trumpiau nei 20 minučių. Tik, prieš pradedant laikytis Dukano dietos, būtina pasitikrinti, ar nėra tingi jūsų skydliaukė. Jei taip, pirmiausia susitvarkykite su šia problema.

Latviška lieknėjimo programa

Su P. Dukanu pradėjusio bendradarbiauti Latvijos lieknėjimo centro „Academy Vitality“ svorio mažinimo programa pagrįsta baltymų ir daržovių dieta, valgomos ir avižų sėlenos. Kasdien daug judama: sportuojama su treniruokliais, plaukiojama baseine, vyksta šiaurietiško vaikščiojimo pratybos, jodinėjama žirgais.

Organizatorių nuotr. (E. Žičkus nuotr.)

P. Dukanas sukurs šiam centrui specialią koncepciją ir diegs čia savo dietų programas.
Kiekvienas pacientas galės pabendrauti su P. Dukanu kas 10–12 dienų vykstančiose telekonferencijose, o kartą per mėnesį gydytojas pats atvyks į centrą. „Academy Vitality“ veikia Latvijoje, netoli Aizputės miestelio, apie 350 km nuo Vilniaus. Latvių lieknėjimo centre gausu žymių klientų, tarp jų – dainininkė Laima Vaikulė, kompozitorius Raimundas Paulas, buvęs Latvijos prezidentas Valdis Zatleras ir kt.

Dukano dietą yra išbandžiusios šios įžymybės:

Kembridžo hercogienė Catherine
Prancūzijos prezidentas François Hollande'as
Supermodelis Gisele Bündchen
Dainininkė Jennifer Lopez
Aktorė Penélope Cruz



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis