Dietologės patarimai, kaip sulieknėti nesilaikant drastiškų dietų

Artėjant vasarai nemaža dalis mūsų susirūpina dėl savo figūros – o kaipgi reiks išsirengti paplūdimyje, jei šen bei ten karo koks lašinukas. Neretai tai paskatina griebtis drastiškų dietų. Tačiau gal galima reikšmingų rezultatų pasiekti ir nepuolant į kraštutinumus? Specialistai sako – tikrai taip.
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Viešojoje erdvėje – daug įvairių patarimų, kaip nebadauti, bet maitintis sveikai ir išvengti antsvorio problemų. Dominuoja rekomendacijos valgyti dažnai, vartoti daug daržovių, žuvį, paukštieną, triušieną. Maistą ne kepti, o virti arba troškinti.

Gydytoja dietologė Laura Romeraitė Kuklierienė išskiria tris pagrindinius sveikos mitybos principus, kurie yra labiau orientuoti ne į konkrečias maisto rūšis, bet į mitybos įvairovę ir balansą.

„Svarbiausi sveikos mitybos principai yra saikingumas, įvairumas ir balansuotumas. Net ir sveikas produktas, jei jo valgysime per daug, turės neigiamą įtaką sveikatai, todėl saikas maitinantis labai svarbu. Ne mažiau svarbu ir kad organizmas gautų visas jam reikalingas medžiagas, kurių yra daugiau nei 40. Todėl reikia valgyti maistą iš visų sveikos mitybos piramidės grupių, renkantis kuo įvairesnius. Lygiai taip pat reikalingas ir mitybos balansas: turi būti tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis suvartojamuose maisto produktuose“, - sakė Dietoterapijos centro vadovė.

Pasak jos, reikalingas maisto medžiagų kiekis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties bei atliekamo darbo sunkumo. Norint reguliuoti savo svorį bei būti sveikais, labai svarbu valgyti reguliariai, nedarant ilgesnių nei 3 valandų pertraukų, išgerti mažiausiai 8 stiklines gryno vandens, valgyti daugiau nei 500 g daržovių ir vaisių per dieną, o per savaitę – bent 300 g riebiųjų jūros žuvų (silkės, skumbrės, upėtakio, lašišos).

Skanu ir sveika

Tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė, paprašyta pasidalinti sveikesnių patiekalų receptais, parinko avinžirnių ir burokėlių salotas, taip pat salotas su kuskusu bei krevetėmis ir lašišą su daržovėmis.

Avinžirnių ir burokėlių salotos

Dietologės patarimai, kaip sulieknėti nesilaikant drastiškų dietų
© Organizatorių nuotr.

„Avinžirnių ir burokėlių salotas vertinu dėl to, kad jos labai greitai paruošiamos, sočios ir skanios, bet mažai koloringos. Burokėliuose daug kalio, vitaminų, todėl valgyti jas ypač sveika“, - sakė maisto žinovė.

Į indą sudėkite 2 nedidelius skiltelėmis supjaustytus virtus burokus, supilkite avinžirnius 400 ml konservuotų avinžirnių, dėkite saujelę rukolos, pagardinkite varškės sūrio kamuoliukais, smulkintu česnaku, šiek tiek skrudintų riešutų. Pridėkite žiupsnelį druskos, pipirų ir jei norėsite ryškesnio skonio, apliekite padažu. Padažui reikės 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, arbatinio šaukštelio garstyčių, šaukšto medaus, citrinos. Gamindami padažą visus produktus išplakite šluotele ir tada įspauskite citrinos sultis.

Kuskusas ir krevetės

Dietologės patarimai, kaip sulieknėti nesilaikant drastiškų dietų
© Organizatorių nuotr.

Salotos su kuskusu ir krevetėmis nustebins savo skoniu ir tiks šventiniam stalui ar svečiams pavaišinti.

Verdančiu vandeniu (apie 300 ml) užpilkite 150 g kuskuso kruopų, įpilkite kelis šaukštus aliejaus ir palaikykite uždengę 10 min.

Į keptuvę pilkite 6 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite 3 susmulkintas česnako skilteles, tarkuotą imbiero lazdelę. Viską permaišykite, tada sudėkite 200 g krevečių, apkepkite ne ilgiau nei 3–4 minutes.

Kai kuskusas išbrinks, viską sudėkite į jį. Jei kuskusas labai tirštas, įmaišykite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir vienos citrinos sulčių.

Nulupkite agurką, supjaustykite ir sudėkite į kuskusą. Vyšninius pomidorus perpjaukite perpus ir sudėkite kartu su agurkais į kuskusą. Įmaišykite kapotų kalendrų, pagardinkite druska ir pipirais.
Sudėkite į indą, papuoškite krevetėmis. Leiskite pastovėti bent 15 min., kad įsigertų skoniai.

Lašiša su daržovėmis

Dietologės patarimai, kaip sulieknėti nesilaikant drastiškų dietų
© Organizatorių nuotr.

Lašiša su daržovėmis folijos krepšeliuose galėsite vaišinti net ir prisiekusius gurmanus, toks turtingas skoniais ir išvaizdus šis patiekalas.

Į folijos lapą užlenktais kraštais dėkite saujelę špinatų, mėlynąjį svogūną pjaustytą žiedais. Taip pat dviejų pjaustytų morkų juosteles, apelsino riekeles ir ant viršaus – 400 g lašišos file gabalėlį oda į apačią.

Pagardinkite druska, pipirais, citrina, uždėkite čiobrelio šakelę. Iš šonų sudėkite po eilutę pjaustytų cukinijų, kekę pomidoriukų. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 min.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Nauji dantys – per vieną dieną (8)

Skaitmeninės technologijos sparčiai keičia visą pasaulį, ir ypač sėkmingai taikomos medicinoje. Kaip jos pakeitė dantų protezavimo sritį, sutiko papasakoti odontologijos klinikos „Privati praktika“ vadovas gydytojas odontologas Jevgenij Travkin.

Ką aš supratau 30 dienų atsisakiusi pridėtinio cukraus (eksperimento rezultatai) (30)

"Baigusi savo eksperimentą – 30 dienų be pridėtinio cukraus, ėmiausi matematikos. Paskaičiavau, kad iki savo iššūkio vidutiniškai per dieną su maistu suvalgydavau apie 200 gramų cukraus", - sako Viktorija Žižiūnienė, nusprendusi atlikti eksperimentą - 30 dienų nevartoti pridėtinio cukraus, ir viską aprašyti dienoraštyje ((pirma dalis, antra dalis, trečia dalis, ketvirta dalis, penkta dalis).

Kaip ištverti iki vakarienės: rudeninių užkandžių topai (2)

Mitybos specialistai pataria, jog nė vienas dienos valgis negali sudaryti daugiau nei pusės viso dienos maisto. Papusryčiauti reikia per 2 valandas nuo atsibudimo, o pavakarieniauti – ne vėliau kaip 3 valandas iki miego.

Skundžiatės lėta medžiagų apykaita? 11 būdų ją pagreitinti (3)

Kūno masės augimo priežastis - ne vien netinkamas maistas. Yra žmonių, kuriems papildomi kilogramai auga, nes lėta jų organizmo medžiagų apykaita. Kaip ją pagreitinti?

4 dalykai, kuriuos būtina keisti, jei norite sulieknėti (3)

Šį kartą pakalbėkime apie labai akivaizdžius ženklus, kurie rodo, jog Tau ir vėl eilinį kartą nepavyks sulieknėti arba sulieknėjus nepavyks išlaikyti pasiekto rezultato.

Nejudrūs sąnariai, prarastas lankstumas, prasta koordinacija – yra būdas visa tai pataisyti (5)

Bokso pirštinės ant liaunų moterų rankų nė trupučio nemažina moteriškumo. Netgi priešingai – jį pabrėžia. Šį mišrių kovų menų trenerio Alfredo Lifšico teiginį savo kailiu nutarė patikrinti ir žurnalistė.

Lytinių lūpų korekcijos operacija – delikati ir vis labiau populiaresnė (3)

Lytinių lūpų korekcija darosi vis paklausesnė. Ką reikėtų žinoti ir ko neverta bijoti, aiškina plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja, medicinos mokslų daktarė Loreta Pilipaitytė.

Plastikos chirurgas M. Kazanavičius: svarbu ne tik išmanyti kūno proporcijas, bet ir suprasti žmogaus psichologiją

Trečiadienio vakarą žymios Lietuvos moterys rinkosi į naujai duris atvėrusio Dermatologijos ir estetinės chirurgijos centro atidarymą.

Laima Tamulytė-Stončė: išryškėjus mano talijai spintoje atsirado daugiau suknelių (28)

Save vadindama įvairiausių lieknėjimo metodų maniake, šį kartą žinoma moteris džiaugiasi atradusi naują, griežtas dietas ir plastines operacijas pakeitusį būdą.

Viktorija: po 17 dienų - akivaizdūs pokyčiai (5)

"Jau 17 diena gyvenu be pridėtinio cukraus ir tikrai įsitikinau, kad tai yra pats nereikalingiausias produktas mano racione", - sako Viktorija Žižiūnienė, nusprendusi atlikti eksperimentą - 30 dienų nevartoti pridėtinio cukraus ir viską aprašyti dienoraštyje ((pirma dalis, antra dalis, trečia dalis, ketvirta dalis).