Dieta su kepsniais ir saldumynais

Mitybos specialistai tikina, kad yra būdų, kaip per Kalėdas neatsisakyti saldumynų, riebesnio kąsnio ir tuo pačiu nepriaugti svorio ar netgi numesti keletą kilogramų.

Artėja Kalėdos, kai valgiais nukrauti stalai vilios surengti skrandžiui nepamirštamą puotą. Tuomet mintys apie papildomus kūno kilogramus išgaruos pamačius keptą vištieną, gardų skilandį, gurmaniškas salotas ar saldumynų kalną. Protas kovos su valia ir nesunku atspėti, kas iš jų laimės.

Lietuvos knygynuose pasirodžiusios knygos „4 valandos kūnui" autorius Timothy Ferriss teigia, kad kaloringas maistas nėra kūno priešas, jeigu pasirinkta tinkama dieta.

Per daugiau nei 10 metų įvairius sveikos mitybos metodus išbandęs knygos autorius rekomenduoja rinktis lėtųjų angliavandenių dietą, kuri per 30 dienų jam padėjo atsikratyti net 9 kilogramų kūno riebalų. O svarbiausia - būtina šios dietos sąlyga - „neištikimybės dietai" diena, kai galima valgyti viską, ko širdis geidžia. Laikantis šios dietos puotą sau galima iškelti kas penkias - septynias dienas.

 Duonos produktams - ne, vynui - taip
Vienas iš pagrindinių lėtųjų angliavandenių dietą siūlančio T. Ferriss patarimų - vengti „baltųjų" angliavandenių, t.y. visų rūšių duonos produktų, ryžių, košių, bulvių, makaronų, džiūvėsėliuose apvolioto kepto maisto. „Nevalgykite baltų dalykų, nebent norite pastorėti", - rašo knygos autorius.

Antra svarbi taisyklė - pakartotinai valgyti tuos pačius kelis patiekalus. Reguliari mityba - taip pat svarbus veiksnys. Maitintis rekomenduojama dažniau nei keturis kartus per dieną, o laiko intervalas tarp patiekalų - apie keturios valandos. Tokiu būdu lengviau išvengti persivalgymo.

Negerti kaloringų gėrimų, taip pat pieno, įprastų gaiviųjų gėrimų su saldikliai ir vaisių sulčių - tokia trečia knygoje pateikta taisyklė. Siekiantiems sulieknėti geriausiai tinka - vanduo, nesaldinta kava ar arbata.

Pasak T. Ferriss, laikantis lėtųjų angliavandenių dietos, nereikės visiškai atsisakyti alkoholio. Leidžiama išgerti ne daugiau nei dvi raudonojo vyno taures per vakarą. Baltieji vynai ir alus - įtraukti į „juodąjį sąrašą" ir šių gėrimų patartina atsisakyti.

„Neištikimybės dietai" diena
Be abejo, didžiausias lėtųjų angliavandenių dietos privalumas - „neištikimybės dietai" diena. Tą dieną leistina viskas - galima kimšti ledus, šokoladus, kepsnius, gerti alų ir t.t.

Knygos autorius juokauja, kad vieną dieną per savaitę galima „išsikraustyti iš proto" ir tuomet suvalgyti tiek nevertingo maisto, kad kitomis savaitėmis dienomis tiesiog nebesinorės į jį žiūrėti.

Paradoksalu, bet tokiu būdu, kartą per savaitę žymiai viršijus įprastai suvartojamas kalorijas, atsikratoma dar daugiau riebalų. Greitų pokyčių vadove „4 valandos kūnui" rašoma, kad medžiagų apykaita vieną dieną nepersijungia į mažesnę pavarą nuo jau užsitęsusio kalorijų ribojimo.

„Neištikimybės dietai" dieną patariama gerti kuo daugiau vandens, nes organizmas pajus angliavandenių perteklių. Jį nuraminti padės tik nemažas vandens kiekis.

Pusryčių praleisti nevalia
T. Ferriss teigia, kad siekiant sulieknėti, viena iš rimtų kliūčių - pusryčių atsisakymas. Tai glaudžiai susiję su persivalgymu vakare, kai juntamas alkis ir organizmas reikalauja maisto.

Daugeliui žmonių sunku pakeisti pusryčių įpročius, kadangi jie negali atsisakyti skrudintos duonos ir dribsnių. Knygos autoriaus pusryčius dažniausiai sudaro kiaušiniai, lęšiai ar pupelės ir špinatai. Dar vienas svarbus niuansas - pusryčiauti ne vėliau nei po vienos valandos, vos tik pakilus iš lovos. Kitu atveju, tikėtina, kad pusryčiai bus pamiršti ir dietos laikymasis gali būti sugadintas.

Patartina mažiau valgyti ir pieno produktų. „Atsisakius tik dalies pieno produktų, galima ženkliai paspartinti riebalų sumažėjimą", - rašoma knygoje „4 valandos kūnui".

T. Ferriss rekomenduoja laikantis lėtųjų angliavandenių dietos organizmą sustiprinti ir mineralais - kaliu, magniu ir kalciu. Ir paskutinis patarimas - jeigu tektų rinktis nedidelį alkio jausmą ar nukrypimą nuo dietos, rinkitės pirmąjį variantą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis