Dieta ar riebalų nusiurbimas – ką pasirinkti

Turbūt ne vienai mūsų gerai pažįstama situacija, kai kas nors vydamasis šaukia: „Panele, palaukit!“, bet vos atsisuki, iškart atsiprašo: „Atleiskit, ponia...“ Juokas juokais, bet su amžiumi moters vaizdas iš priekio išties neretai tampa prastesnis nei iš nugaros.

Ir kaltos dėl to ne tik raukšlės, bet ir atsikišęs pilvukas, pasmukusios krūtys. Kaip atkurti prarastas kūno proporcijas ir harmoniją, pataria plastinės chirurgijos klinikos „Vitkus Clinic“ specialistai.

Dieta ar riebalų nusiurbimas?

Nesiginčykime – kiekvienai moteriai reikia turėti bent šiek tiek riebaliukų. Ir ne tik todėl, kad jie suteikia mūsų figūrai dailaus, švelnaus aptakumo, bet ir todėl, kad be jų nesigamintų moteriški hormonai estrogenai. Jei ne riebalai, negalėtume nei pastoti, nei džiaugtis lygia oda ar žvilgiais plaukais. Tik štai laikas bėga, vaikų gimdyti daugiau lyg ir neketiname, o pilvas vis tiek didėja. Ilgainiui riebalų perteklius pradeda kelti sveikatos problemų – pariebėję vidaus organai tinkamai neatlieka savo funkcijų, sutrinka hormonų gamyba. O ir vaizdas, atsistojus prieš veidrodį, nedžiugina.

„Kaip gerai būtų visa tai nuimti, – čiupinėdama savo pilvuką svarsto ne viena. – Gal nusisiurbti?“ Daugumai tai atrodo paprasčiausias būdas susigrąžinti dingusią taliją, – įkišai pompą ir išsiurbei viską, kas nereikalinga. Deja, žmogaus kūnas – ne butelis aliejaus, o riebalų nusiurbimas – ne svorio metimo metodas. „Būna, žmogus ateina pas chirurgą ir prašo pašalinti tiek ir tiek riebalų, nes nori įtilpti į tam tikro dydžio drabužius, – sako chirurgas profesorius Kęstutis Vitkus. – Tik jei žmogus yra nutukęs, riebalų gausu ir poodyje, ir už pilvaplėvės, ir prie vidaus organų. Kaip tokiu atveju nusiurbsi? Tai būtų labai rizikinga operacija, didelis trombozių pavojus. Tokiems pacientams pirmiausia siūlome numesti svorio.“

Šis figūros dailinimo metodas taikomas, kai antsvoris nėra labai didelis, bet erzina riebalų sankaupos ant pilvo, juosmens, viršutinėje klubų dalyje, ant šlaunų ar rankų. „Riebalams nusiurbti naudojame žemus dažnius skleidžiantį aparatą „Euromi EVA“. Jis riebalus paverčia skysta tyrele, tad kaniulė slysta lengvai tarsi smuiko strykas per stygas. Riebalų ląstelės lengviau atidalijamos, galima pašalinti didesnį jų kiekį, mažiau traumuojami aplinkiniai audiniai“, – pasakoja chirurgas Gintaras Papečkys. Riebalų rekomenduojama nusiurbti ne daugiau kaip 5 litrus. O ką daryti, kai jų yra daugiau? „Vitkus Clinic“ chirurgai tokiu atveju laikosi vieningos nuomonės – pirmiausia reikėtų numesti svorio – reguliuojant mitybą ir sportuojant, o paskui atlikti plastinę pilvo operaciją.

Plokščias ir lygus

Plastinės pilvo sienos operacijos atliekamos ne tik numetus daug svorio ar nusiurbus daugiau riebalų, bet ir tuo atveju, kai oda natūraliai nukąra dėl amžiaus. Dažniausiai tenka šalinti vadinamąją prijuostę – žemiau bambos esančią odos ir poodžio dalį.

„Tokios operacijos vadinamos dalinėmis, jas neretai darome moterims ir vyrams po skrandžio mažinimo operacijos, kai netenkama 40–50 kg, – sako chirurgas Tautrimas Aštrauskas. – Tiek suliesėjus, oda negali susitraukti pati, tad tenka jos nupjauti.“ Pjūvis, kadangi daromas ties bikinio plaukų juosta, paprastai yra nematomas ir lengvai pridengiamas kelnaitėmis. Beje, pilvo sienos operacijos padeda iš dalies atsikratyti ir kitos dažnos gimdžiusių moterų ar daug antsvorio turėjusių žmonių bėdos – strijų. Kai kurios jų išpjaunamos su oda, kitos patempiamos, dėl to pašviesėja, tampa mažiau matomos. Paskui galima daryti riebalų nusiurbimo procedūrą, – patempus pilvo odą, matyti, kur liko nedailios riebalų sankaupos, tad jos pašalinamos. Tiesa, tos pačios operacijos metu atlikti ir riebalų nusiurbimo, ir pilvo sienos korekcijos nerekomenduojama, nes gerokai padidėja komplikacijų pavojus, lėtesnis gijimo procesas.

Riebalai ar nukarusi oda – ne vienintelės šios zonos problemos. Būna, kad po nėštumo ir gimdymo išsiskiria tiesieji pilvo raumenys.

„Moterų audiniai elastingesni. Tai padeda joms išnešioti kūdikį, bet yra ir kitas lazdos galas – tokie raumenys sunkiau grįžta į pradinę padėtį, neretai atsiranda išvaržų. Šios kartais būna tokios didelės, kad apžiūrinėdamas gali net delną įkišti tarp tiesiųjų raumenų. Tai jau ne tik negražu, bet ir pavojinga“, – sako prof. Kęstutis Vitkus.

Joks sportas tokiu atveju nepadeda, tad tenka atlikti itin sudėtingą visos pilvo sienos plastinę operaciją. Jos metu susiuvami tiesieji pilvo raumenys. Kartais, kad būtų tvirčiau, dedamas specialus tinklelis. Pjūvis neretai daromas nuo krūtinkaulio iki gaktos. Jei reikia, operacijos metu pašalinamas ir odos bei poodžio perteklius. Taip pat, pasak profesoriaus K.Vitkaus, į kitą vietą perkeliama ar netgi suformuojama nauja bamba. „Po operacijos bambytės būna labai gražios“, – sako chirurgas.

Krūtinę – aukštyn!

Ne viena pacientė, apsisprendusi daryti pilvo sienos korekcijos operaciją, prašo pakelti ir krūtis. Liūdna, bet amžius itin negailestingas didelių krūtų savininkėms. Tai, kas jaunystėje buvo tikra puošmena ir pasididžiavimo objektas, ilgainiui gali tapti našta. Mažėjant odos stangrumui ir nykstant riebaliniam audiniui, krūtys leidžiasi žemyn ir praranda jaunatvišką formą. Šiuos procesus neretai pagreitina kūdikio žindymas, svorio netekimas.

Krūtų pakėlimo operacija vadinama mastopeksija. Ji atliekama taikant bendrinę nejautrą ir trunka iki 3 valandų. Plastinės chirurgijos chirurgas apipjauna spenelį, areolę ir perkelia juos į viršų. Tada, padaręs apverstos T formos pjūvį krūties apatinėje dalyje, pašalina odos perteklių. Likusi oda sutraukiama ir susiuvama. Taip krūties kontūras pakeliamas, ji įgauna jaunatviškesnę formą.

Jei savų audinių krūtų tūriui užpildyti neužtenka ir jos atrodo tuštokos, galima po krūtinės raumeniu įdėti implantus ar užpildyti jas savais riebalais.

Aukšta krūtinė, ryški talija, keli vylingi judesiai klubais ir plati šypsena – visa tai gali situaciją apversti aukštyn kojomis. Prasilenkdama su kokiu nors žaviu nepažįstamuoju jauti, kaip jis palydi tave žvilgsniu. Mintis, kad esi vienodai graži iš visų pusių, teikia pasitikėjimo. O juk būtent jis ir yra svarbiausia mūsų žavesio paslaptis.

Užsakymo nr.: PT_70295318

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis