Dantų šepetėlis: kaip ir kokį išsirinkti?

Šiandien retas suabejos, kad dantų valymas šepetėliu yra svarbi asmeninės burnos higienos dalis.



Konsultuoja „Dantų harmonija“ higienistė Neringa MockutėŠepetėliu nuo dantų nuvalome maisto likučius, dantų apnašą, dalį dantenas dirginančios bakterijų plėvelės. Seilėse esančios mineralinės medžiagos sukietina nenuvalytą minkštą apnašą ir taip formuojasi dantų akmenys. Dantų akmenys tampa puikia niša daugintis bakterijoms, dantis išvalyti darosi sunkiau, dantenos pradeda kraujuoti, gali patinti. Tai yra pirmieji gingivito (dantenų uždegimo) požymiai. Negydomas gingivitas progresuoja į periodontitą (dantį supančių audinių uždegimą) ir galiausiai dantų netekimą.

Neįmanoma pervertinti tinkamos burnos priežiūros reikšmės ne tik burnos, bet ir visai žmogaus sveikatai. Pastarųjų dešimtmečių klinikiniai tyrimai įrodo, kad dantenų ligos yra pagrindinis rizikos veiksnys tokiems sveikatos sutrikimams kaip širdies ligos ir diabetas.


Nuo pat mažumės esame mokomi, kad geriausias būdas sveikiems dantims ir dantenoms išlaikyti yra dantų valymas šepetėliu. Tačiau kokį dantų šepetėlį geriausiai pasirinkti?


Šiek tiek istorijos...


Pirmasis dantų šepetėlis buvo itin paprastas. Sutrintų kiaušinio lukštų, pemzos ir jaučio kanopų miltelių mišinį senovės egiptiečiai į dantų paviršių įtrindavo pirštu. 5000 metais p.m.e. senovės egiptiečiai ir romėnai dantų valymui naudojo ir dantų krapštukus.


Jau 3500 metais p.m.e naudotas pagaliukas buvo panašus į dantų šepetėlį. Žmonės sukramtydavo pagaliuko galą iki minkštumo ir tuo galiuku valydavo dantis. Viduriniuosiuose Rytuose jis buvo žinomas kaip misvako (angl. miswak) pagaliukas, pagamintas iš antibakterinėmis savybėmis pasižyminčio persijos salvadoros krūmo (dar vadinama arako medis) šakelės. Šiandien tokių pagaliukų dantų valymui galima įsigyti ekologiškomis higienos prekėmis prekiaujančiose parduotuvėse.


1780 m. dantų šepetėlius Europoje pardavimui pradėjo gaminti anglas Viljamas Adis (William Addis). Manoma, kad sumanymas gaminti dantų šepetėlius jam kilo sėdint kalėjime, į kurį jis pateko po to, kai sukėlė riaušes. Matydamas kaip yra šluojamos kalėjimo grindys jis nusprendė, kad panašus būdas tiktų ir dantų valymui.


1938 metais gyvūno kailio šerius dantų šepetėlio galvutėje pakeitė nailoniniai šereliai. Pastarieji buvo labiau higieniški, juos buvo paprasta gaminti dideliais kiekiais. Pradėjus naudoti dantų šepetėlius su nailono šereliais nelabai buvo iš ko rinktis, nes tik tokie šepetėliai ir buvo gaminami. Dabar situacija yra visiškai kita. Parduotuvėse galima įsigyti įvairių rūšių dantų šepetėlių, taip pat elektrinių, garso dažnio ar net tokių, kurie dantų valymo efektyvumą, trukmę parodo ir saugo jūsų išmaniajame telefone.


Kaip pasirinkti dantų šepetėlį?


Galvutės dydis ir kotelis. Dauguma suaugusiųjų geriausiai dantis išvalo maždaug 1,3 cm pločio ir 2,5 cm ilgio dantų šepetėlio galvute. Ilgesne šepetėlio galvute sunkiau pasieksite krūminių dantų skruostinius ar liežuvinius paviršius. Šepetėlio kotelis turėtų būti pakankamo ilgio ir patogaus storio, kad nesunkiai pasiektumėte krūminius dantis ir jums būtų patogu laikyti jį rankoje. Dantų šepetėliai vaikams, protezų valymui gaminami storomis rankenėlėmis, kad juos būtų patogu laikyti rankoje.


Šerelių minkštumas. Tiek paprasto, tiek elektrinio galvutės šepetėlio šereliai būna minkšti, vidutinio kietumo ir kieti. Dažniausiai rekomenduojami minkšti arba vidutinio kietumo šepetėlio šereliai. Priklausomai nuo dantų valymo trukmės, intensyvumo ir naudojamos dantų pastos abrazyvumo (šveičiančioji medžiaga) kietesnių šerelių šepetėliais galima traumuoti dantenas, didinti priekaklelinius emalio defektus, šaknų paviršiaus defektus (dantenų recesijų atveju). Taip dantis ir dantenas galima traumuoti ir dėl netaisyklingų (dažniausiai horizontalių) dantų valymo judesių.


Po chirurginių intervencijų burnoje (dantų implantacijos, šalinimo, periochirurginių procedūrų) odontologas rekomenduoja naudoti minkštus dantų šepetėlius. Dantenoms pilnai sugijus geriausia grįžti prie to šepetėlio, kurį įprastai naudojote. Dažnas daro klaidą, kuomet dantenoms pilnai sugijus toliau dantis valo minkštu šepetėliu, kuriuo, dėl laiko, kruopštumo ar atidumo stokos, nepavyksta švariai išvalyti dantų.


Ar verta rinktis naujovę - dantų šepetėlį su aktyvios anglies dalelėmis?


Pastaruoju metu galima įsigyti dantų šepetėlių, kurių šereliuose yra aktyvios anglies dalelių. Tokių šepetėlių šereliai yra juodos spalvos. Itin populiarios jaunimo tarpe tampa ir aktyvios anglies dalelėmis praturtintos dantų pastos arba milteliai. Tokių šepetėlių gamintojai teigia, kad pagrindinis aktyvios anglies privalumas slypi anglies svorio ir paviršiaus ploto santykyje dėl ko tokie šepetėliai nuo dantų gali pašalinti daugiau toksinų, bakterijų ir kitų žalingų medžiagų bei pasižymi dantis balinančiu poveikiu.


Nors aktyvi anglis ir turi abrazyvinių (šveičiančiųjų) bei absorbcinių (medžiagas sugeriančių) savybių, tačiau tokie anglies privalumai dantų šepetėlio šereliuose šiai dienai dar nėra moksliškai pagrįsti. Galbūt ir būtų galima kalbėti apie tokį aktyvios anglies poveikį dantų pastoje, tačiau tai jau atskiro straipsnio tema. Taigi šepetėlio šereliuose gali būti anglies arba sidabro, aukso nano dalelių, tačiau valymo efektyvumas vis tiek didžiąja dalimi priklausys nuo šerelių išdėstymo, kietumo, jūsų paties valymo būdo ir trukmės, taip pat ir nuo naudojamos dantų pastos.


Elektrinis ar paprastas?


Elektrinis dantų šepetėlis buvo išrastas ir patentuotas Šveicarijoje 1954 metais. Jis pirmiausiai buvo skirtas žmonėms nešiojantiems breketus ir tiems, kurie neturėjo pakankamai laiko dantų išsivalyti paprastu šepetuku.

Jeigu kokybiškai išvalote dantis – švariai nuvalote minkštą apnašą nuo visų dantų paviršių – visiškai nesvarbu, kokį šepetėlį naudosite – elektrinį ar paprastą. Renkantis tarp šių rūšių atsižvelkite į šepetėlių valymo efektyvumą, kainą ir tiesiog į tai, ar šepetėlis jums tinka ir patinka.


Valymo efektyvumas. Pastaraisiais metais atlikta daug mokslinių tyrimų siekiant nustatyti, kuris – paprastas ar elektrinis dantų šepetėlis – yra veiksmingesnis pašalinant apnašą ir mažinant dantenų kraujavimą. Daugiau nei 30 mokslinių šia tema atliktų tyrimų apžvalga priėjo išvados, kad nėra esminio skirtumo tarp paprasto ir elektrinio šepetėlio veiksmingumo ir abiems šepetėliais galima gerai išvalyti dantis.


Tačiau daugelis klinikinių tyrimų patvirtina, kad tam tikros rūšies elektriniai dantų šepetėliai, konkrečiai – garso dažnio šepetėliai, dantis nuvalo geriau nei paprasti dantų šepetėliai. Garso dažnio šepetėlio šereliai atlieka nuo 30.000 iki 61.000 judesių per minutę, o per dvi minutes tai sudaro gerokai daugiau nei paprastas dantų šepetėlis galėtų atlikti per vieną mėnesį.


Kaina. Nors elektrinių šepetėlių kainos skiriasi, elektriniai šepetėliai kainuoja brangiau nei paprasti. Be to, elektrinių, kaip ir paprastų šepetėlių galvutes taip pat rekomenduotina keisti kas 4-6 mėn. Tačiau, jeigu jums lengviau ir paprasčiau valyti dantis su elektriniu dantų šepetėliu, neabejotinai jį ir rinkitės – brangesnis dantų šepetėlis gali ženkliai sumažinti apsilankymų pas odontologą sąskaitas.


Saugumas. Renkantis tarp paprasto ir elektrinio dantų šepetėlio vertėtų įvertinti, ar konkrečiai jums šis šepetėlis bus saugus ta prasme, kad juo valydami netraumuosite dantų paviršių ir dantenų. Jeigu valydami dantis esate įpratę stipriai spausti šepetėlio galvutę prie dantų, dantenų arba valote dantis labai intensyviai, pasirinkę elektrinį dantų šepetėlį ir abrazyvesnę dantų pastą, galite traumuoti dantenas, skatinti dantenų recesijas (atsitraukimą nuo dantų paviršiaus).

Patrauklumas. Geriausias dantų šepetėlis jums yra tas, kurį jūs tikrai naudosite ir naudosite tinkamai. Kai kuriems žmonėms burnoje gali būti nemalonu justi garso dažnio šepetėlių šerelių vibracijas. Kiti priešingai – elektriniu dantų šepetėliu gali lengviau ir greičiau gerai nuvalyti minkštą apnašą susikaupusį ant sunkiai prieinamų dantų paviršių. Treti mėgsta šiuos dantų paviršius valyti paprastu vieno danties šepetėliu. Elektriniai dantų šepetėliai gali būti puiki alternatyva skubantiems, rūkantiems, daug kavos ar kitų dažančių maisto produktų mėgstantiems vartoti žmonėms, nes geriau nuvalys susikaupusį pigmentinį apnašą.


Koks yra geriausias dantų šepetėlis?


Geriausio dantų šepetėlio tiesiog nėra. Geriausias bus tas, kuris jums patinka ir su kuriuo švariai nuvalote dantis. Nors dantų šepetėlis ir yra pagrindinė individualios burnos priežiūros dalis, nepamirškite, kad dantų ir dantenų sveikumui palaikyti taip pat reikšmės turi ir kitos individualios burnos priežiūros priemonės – dantų pastos, burnos skalavimo skysčiai, mineralinėmis medžiagomis ar fluoru praturtinti geliai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis