Dantų apnašos: kaip valyti ir kuo pavojingos

Nuo mažens esame mokomi du kartus per dieną šepetėliu ir pasta valytis dantis. Vis dėlto tobulai burnos higienai palaikyti to nepakanka.

Norint išsaugoti sveikus dantis, be savarankiškos burnos higienos priežiūros, patartina bent 1 - 2 kartus per metus profilaktiškai apsilankyti pas odontologą ir atlikti profesionalias burnos higienos procedūras. Apie profesionalią burnos higienos priežiūrą pasakoja Rūta Abloževičienė, klinikos „Grožio chirurgija" bendrosios praktikos gydytoja odontologė.

Savarankiškai apnašų nenuvalysime

Savarankiškai, naudojant tik dantų šepetėlį, pastą ir tarpdančių siūlą, žmogus negali nuvalyti jau susiformavusių kietų dantų apnašų, šios gali būti pašalintos tik atliekant profesionalią burnos higienos procedūrą. Būtent kietos dantų apnašos, kurias įmanoma pašalinti tik mechaniškai, yra pagrindinė apydančio ligų priežastis.

Apnašos kaupiasi virš dantenų ir po jomis, vagelėse, dantų defektuose, po kabančių plombų kraštais. Daugiausia apnašų formuojasi krūminių dantų tarpdančiuose ir apatinio žandikaulio priekinių dantų liežuviniame paviršiuje. Nepašalinus kietų dantų apnašų, atsiranda uždegimas, kuris pažeidžia dantenas, tirpsta kaulas, dantys tampa paslankūs, o vėliau žmogus juos gali prarasti.

Ir profilaktika, ir gydymas

Profesionali burnos higiena - tai higienos procedūros, kurių metu šalinamos mineralizuotos ir nemineralizuotos dantų apnašos, poliruojami dantų ir plombų paviršiai, nustatomas asmens dantų valymo efektyvumas, atliekamos gydomųjų preparatų, pavyzdžiui, fluoro aplikacijos, pacientai mokomi asmeninės burnos higienos.

Gerai prižiūrintis dantis sveikas žmogus turi atlikti profesionalią burnos higienos procedūrą mažiausiai 1 - 2 kartus per metus, o asmeniui, neturinčiam higienos įpročių, apnašos formuojasi daug greičiau, todėl profesionali burnos higienos procedūra turi būti atliekama kas 2 - 3 mėnesius.

Be to, profesionalios burnos higienos procedūros gali būti atliekamos ir dėl ėduonies, gingvito, periodontito bei kitų burnos sveikatos sutrikimų. Taip pat šias procedūras svarbu taikyti ir prieš pradedant gydyti įvairias burnos sveikatos ligas, prieš atliekant protezavimą, implantaciją, dantų balinimą, norint pasiekti kuo geresnio rezultato. 

Vagelių padengimas silantu apsaugo nuo apnašų

Prie profesionalių burnos higienos procedūrų priskiriamas ir nuolatinių dantų vagelių padengimas silantu. Silantas - tai specialus hermetikas, kuriuo užpildomos dantų vagelės, todėl jose nebegali kauptis apnašos, o išskiriami fluoro jonai skatina vagelių mineralizaciją, stiprina emalį ir taip didina atsparumą ėduoniui.

Paprastai ši procedūra rekomenduojama 5 - 7 metų vaikams, kuriems išdygsta pirmieji nuolatiniai dantys. Tokio amžiaus vaikai dar nemoka gerai išsivalyti dantų, o ką tik išdygusių dantų vagelės būna nevisiškai mineralizuotos, dažniausiai labai gilios ir siauros. Dėl to jose susidaro palankios sąlygos kauptis apnašui ir vystytis ėduoniui.

Procedūros atliekamos visiems

Svarbu žinoti, kad profesionalios burnos higienos procedūras galima atlikti ir nėščiosioms, be to, taip burnos higieną prižiūrėti reikia ir vaikams, kurių dantys yra tiesinami breketais. Profesionalios burnos higienos procedūros neturi būti pamirštamos ir vyresniame amžiuje - jos reikalingos ir dantų implantams bei protezams.

Apie kliniką „Grožio chirurgija":

Klinikoje „Grožio chirurgija" atliekamos profesionalios burnos higienos bei vaikų higienos procedūros, silantu dengiamos nuolatinės dantų vagelės.

Apie kitas odontologijos paslaugas, teikiamas klinikoje „Grožio chirurgija", galite sužinoti interneto svetainėje www.groziochirurgija.lt.

Klinika įsikūrusi Savanorių pr.284, Kaune.

Registracija telefonais: +370 650 93333 arba +370 37 777500

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis