Buitiniai valikliai: kaip dėl švaros neprarasti sveikatos?

Artėjant savaitgaliniams namų valymo darbams, šeimininkai ir šeimininkės turėtų atidžiau įsiskaityti į savo buitinių valiklių etiketes: galimas daiktas, kad iš turimo cheminio valiklio – daugiau žalos nei naudos.

Apie tai, kuo pakeisti stipriai chemizuotus ir sveikatai kenksmingus buities produktus, kalbamės su ekologinio ūkio „Mėta“ įkūrėjais Gražina ir Mindaugu Vyskupaičiais.

„Įsivaizduokite, kad turite atvirą natūralų vandens telkinį gamtoje, kuriame vanduo juda ir apsivalo pats. Ir turite uždarą baseiną, prisodrintą cheminių dezinfekantų. Kur maudysimės su didesniu malonumu ir atgaiva? Deja, kai rūpinamės namų buitimi, daugelis vis dar elgiamės kaip tie keisti turistai, kurie, apsistoję prie jūros, vietoje paplūdimio vis tiek niurkso chemikalų prisodrintame baseine“, - teigia biologas Mindaugas. Pasak, jo lietuviai gyvena itin dėkingoje gamtinėje aplinkoje, kurios natūrali augalinė įvairovė, panaudota buityje, galėtų pilnai atstoti chemizuotus preparatus.

Visiškai natūralios buities prekės, pagamintos iš tokių lietuviškų augalų kaip garstyčios, vaistinis putoklis, pelynas ar plikasis skleistenis, pasižymi ne tik puikiomis valymo bei dezinfekcinėmis savybėmis, bet ir tausoja sveikatą bei padeda sutaupyti.

Chemizuotų valiklių žala

Paprastai buities priežiūrai naudojame masiniu būdu gaminamus cheminius preparatus, kurių pagrindiniai komponentai yra biologiškai agresyvūs: dėl valomųjų ir dezinfekcinių savybių jie ardo ar keičia kitų medžiagų struktūrą.

Žmogaus organizmui tokios medžiagos turi žalingą poveikį: provokuoja alergijas, odos problemas, kenkia kvėpavimo takams, sukelia gleivinių pakenkimus, gali turėti įtakos diabetui, vežiniams susirgimams, vaisingumo problemoms. Sintetiniai cheminiai produktai, naikindami bakterijas, „neatskiria“, kur yra gerosios, o kur yra blogosios bakterijos, todėl naikina viską iš eilės. Atstatyti gerųjų bakterijų balansą, būtiną mūsų gyvenamajai aplinkai, prireikia daug laiko.

Gyventi galima ir kitaip

„Gyventi galima kitaip“, - tokiais žodžiais kalbėti savąją alternatyvą pradeda natūralios mėtinio gyvenimo produktų linijos autoriai Gražina ir Mindaugas. Savo ekologiniame „Mėtos“ ūkyje jie ėmė gaminti natūralius, sveikatai ir aplinkai visiškai nekenksmingus buities produktus, kurių sudėties pagrindą sudaro vien Lietuvoje išaugintų augalų spektras.

Pavyzdžiui, riebaluotų virtuvės paviršių ir indų valymui siūloma rinktis rankų ir indų ploviklį „Gamta valo“. Ploviklyje nėra jokių sintetinių priedų. Tačiau sudėtyje yra išskirtinių gamtinių putojančių medžiagų – saponinų, esančių vaistinio putoklio šaknyse. Ploviklis efektyviai naikina riebalus, o dėl sudėtyje esančių garstyčių aliejaus balina ir maitina rankų odą.

Gamta ne tik valo, bet ir saugo. Kambarinius augalus nuo kenkėjų mėtinio gyvenimo linijoje gelbėja purškiklis „Gamta saugo“. Šį produktą ypač pamėgo šeimos, turinčios mažus vaikus, kadangi jis nechemizuoja aplinkos. Profilaktinė priemonė, sudaryta iš karčiojo pelyno ekstrakto, žaliojo muilo (riebiųjų rūgščių kalio druskos), gvazdikėlių eterinio aliejaus, padengia augalus plona, bet kenkėjams neįkandama plėvele.

Kas lemia natūralių valiklių efektyvumą?

Tinkamai išgautos ir suderintos biologiškai aktyvios augalų medžiagos veikia kaip dezinfekuojančios, valančios, šveičiančios priemonės. Šių priemonių veiksmingumą lemia tai, kad jų gamyboje naudojamos augalų dalys, kurios fiziologiškai pasižymi atgrasymo, apsaugojimo, valymo savybėmis, kitaip tariant, tomis funkcijomis, kurias atlieka ir buityje naudojami cheminiai produktai. Svarbu ir tai, kad natūralūs buities produktai yra biologiškai skaidūs, nekenkia žmogaus imuninei sistemai bei yra draugiški aplinkai.

Ką dar rekomenduojama naudoti buities priežiūrai?

Kiti nebrangūs, bet veiksmingi ir nekenksmingi buitiniai valikliai – soda, druska, muilas su tulžimi, natūralus skystas muilas. Šios priemonės draugiškos mūsų sveikatai ir gamtai, o jų poveikis ūkinėje veikloje yra tinkamas ir pakankamas. Pavyzdžiui, soda puikiai tinka plauti indus, šveisti paviršius. Muilas su tulžimi efektyviai šalina dėmes.

Natūralių priemonių naudojimas kasdienėje buities priežiūroje reikalauja visai nedaug. Tačiau, anot Gražinos ir Mindaugo Vyskupaičių, mėtinio gyvenimo kūrėjų ir puoselėtojų, tai reiškia visai kitokį gyvenimą. Dėmesingesnį sau, savo artimam ir aplinkai, kurioje gyvename. Vartojant ne tik tai, kas sveikai pavadinta, bet tai, kas yra tikra ir natūralu. Galvojant ne tik apie save, bet ir apie tuos, kurie ateina.

Daugiau apie mėtinio gyvenimo principus ir produktus:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis