Botulino toksinas – prieš migreną

Apie tai, kad botulino toksinas tinka lyginti raukšlėms, žinome jau seniai. Pasirodo, jis gali kur kas daugiau. Tarkim, padėti kenčiantiesiems nuo nepakeliamų galvos skausmų.

Onabotulino toksino injekcijos, kaip lėtinės migrenos gydymo metodas, Lietuvoje pradėtas taikyti visai neseniai. Plačiau apie tai sutiko papasakoti gydytoja neurologė dr. Kristina Ryliškienė.

Migrena garsėja kaip itin paslaptinga ir sunkiai gydymui pasiduodanti liga. Stebėtina, kad iki šiol nebuvo atrasta išties veiksmingo būdo paprasčiausiam galvos skausmui gydyti?

Migrena nėra paprasčiausias galvos skausmas. Tai – labai kankinanti ir gyventi trukdanti neurologinė liga. Ji vadinama idiopatine, nes migrenos atsiradimo priežastys nėra žinomos. Dėl to sunku atrasti ir efektyvius, visiems tinkančius gydymo būdus. Migrenos dažnis labai priklauso nuo cikliško estrogenų kiekio kitimo, todėl didžiąją sunkiai sergančių ligonių dalį sudaro vaisingo amžiaus moterys. Ligą gali paūminti ne tik hormoniniai svyravimai, bet ir tam tikras maistas, patiriama įtampa, miego sutrikimai, ilgalaikis vaistų vartojimas, svorio augimas, bet šie veiksniai nelaikomi jos priežastimis. Migreninį nuo paprasto galvos skausmo atskiriame pagal tam tikrus požymius: skausmas labai stiprus, jį gali lydėti pykinimas ar vėmimas, erzina garsas ir šviesa, skausmas stiprėja įprasto fizinio krūvio metu, todėl ligoniui geriausia gulėti. Dėl šios priežasties migrena labai sutrikdo tiek ligonio darbą, tiek laisvalaikį. Dažniausiai migrena yra epizodinė, bet gali būti ir lėtinė. Atskirti jas labai svarbu, nes onabotulino toksino injekcijos skiriamos tik lėtinei migrenos formai gydyti.

Ar daug žmonių serga lėtine migrena?

Gana daug. Skaičiuojama, kad ši liga kankina maždaug 2 proc. Europos gyventojų, o tarp migrena sergančiųjų tokių ligonių yra apie 10 proc. Bėda ta, kad tyrimų duomenimis, tinkamo lėtinės migrenos gydymo sulaukia labai mažai ligonių. Visų pirma, ne visi, turintys šią problemą, kreipiasi į gydytojus. Dalis žmonių gydosi vaistinėje įsigytais nereceptiniais vaistais. Deja, ilgalaikis vaistų nuo skausmo vartojimas epizodinę migreną gali paversti lėtine. Ne visuomet ir gydytojai pajėgia šią ligą tiksliai diagnozuoti, mat skaičiuodami skausmo dienas, pacientai paprastai nurodo tik lydimas itin stipraus skausmo, o į nedidelį net nekreipia dėmesio. Iš tiesų labai svarbu suskaičiuoti dienas, kai galvos neskaudėjo visiškai. Jei paaiškėja, kad tokių dienų beveik nėra arba yra vos kelios, akivaizdu, kad tai – lėtinė migrena.

Ar tiesa, kad onabotulino toksino injekcijos lėtinei migrenai gydyti yra pats veiksmingiausias šiuo metu žinomas metodas?

Veiksmingiausiai lėtinės migrenos priepuolius iki šiol pavykdavo sutramdyti vaistais nuo epilepsijos. Jų efektyvumas siekia apie 70 proc., bet dėl sukeliamų nepageidaujamų reiškinių šių vaistų ilgalaikį vartojimą pagal rekomendacijas tęsia tik kiek daugiau nei pusė pacientų. Kitų vaistų, kuriais sėkmingai retinama epizodinė migrena, veiksmingumas lėtinei migrenai gydyti yra gerokai mažesnis. Onabotulino toksino injekcijų efektyvumas toks pat, kaip ir vaistų nuo epilpepsijos – 70 proc. Bet gydymas onabotulino toksinu kur kas geriau toleruojamas. Tai nereiškia, kad skausmo atsikratoma visiškai. Pavyzdžiui, jei sunkus ligonis suskaičiuoja apie 20 skausmo dienų per mėnesį, ir jų liks 7 ar 8, tai bus labai geras rezultatas. Vaistas laikomas veiksmingu, jei migreninių dienų sumažėja dvigubai.

Ir Lietuvoje, ir kitose šalyse labai dažnai visi botulino toksinai pavadinami subendrintu „botokso“ vardu. Vienintelį botulino toksiną – onabotulino toksiną, kuris yra patvirtintas lėtinei migrenai gydyti, gamina kompanija „Allergan“. Gydymo tikslais Lietuvoje jis pradėtas naudoti tik praėjusių metų pabaigoje.

Kokiu būdu veikia šios injekcijos? Ar dažnai tenka kartoti procedūras?

Vaistas pacientui leidžiamas pagal nustatytą protokolą bent į 31 vietą – kaktos, smilkinių, pakaušio, kaklo, pečių zoną. Kartais prireikia dar 8 papildomų injekcijų. Vaistas pasiskirsto veido ir kaklo odoje bei raumenyse ir slopina skausmo impulsą perduodančių receptorių veiklą. Procedūra užtrunka apie 15 minučių. Dauguma pacientų ją apibūdina kaip nelabai skausmingą, bet pojūčiai yra individualūs. Nurodoma, kad apie 15 proc. ligonių skausmą dūrio vietoje jaučia kelias paras. Kartais, ypač pirmos procedūros metu, juntamas bendras silpnumas, jis greit praeina. Pradinį gydymo ciklą sudaro trys kas 12 savaičių kartojamos procedūros. Beveik pusei pacientų palengvėja jau po pirmosios, dar ketvirtadaliui – po antrosios ir po trečiosios procedūros. Jei po trijų seansų paciento savijauta nepagerėja, gydymas nutraukiamas. Jei pagerėja, procedūra kartojama kas trys mėnesiai.

Ar taip dažnai kartojamos procedūros nekenkia žmogui? Juk, šiaip ar taip, botulino toksinas yra nuodas...

Migrenai gydyti skirto onabotulino toksino poveikis yra įvertintas klinikiniais tyrimais, apie gydymo efektyvumą kaupiami duomenys JAV ir įvairų Europos šalių galvos skausmo centruose. Kaip ir kiekvieno vaisto, šio tinkamumas gydyti buvo patvirtinamas tik įsitikinus, kad yra nepavojingas. Onabotulino toksinas nesikaupia žmogaus kūne, jo poveikis yra ribotas, todėl ilgalaikių pasekmių nesukelia. Trumpalaikių pasitaiko. Tarkim, kaktos srityje gali nesimetriškai pasilyginti raukšlės, nusileisti antakis, skaudėti kaklo sritis. Kosmetiniai pasikeitimai praeina per kelias savaites. Po pakartotinių procedūrų nepageidaujamų reiškinių įvyksta mažiau.

Kas gali atlikti tokias procedūras? Ar ligonių kasos šį gydymą kompensuoja?

Rekomenduojama, kad onabotulino toksinu migreną gydytų leistų neurologai. Pirmiausia todėl, kad tik jie gali pasakyti, ar pacientui gali būti taikomas šis gydymo metodas. Kaip minėjau, jis tinka tik esant lėtinei migrenai. Neįrodyta, kad gali slopinti epizodinę migreną ar įtampos tipo galvos skausmą, todėl tiksli diagnozė yra labai svarbi. Nustačius lėtinę migreną iš pradžių rekomenduojama išbandyti kitas priemones, geriamuosius vaistus. Jei jie nepadeda ar sukelia daug nepageidaujamų reiškinių, siūlomos onabotulino toksino injekcijos. Be to, reikia labai tiksliai žinoti injekcijų leidimo taškus. „Kardiolitos“ klinikų Galvos skausmo centre ir „Grožio Akademijos“ klinikose. Šis gydymo būdas, deja, kol kas Lietuvoje nėra kompensuojamas, nes yra gana naujas. Europos šalyse jis taikomas nuo 2013 m., JAV – nuo 2010 m., tad yra pripažintas ir neretai kompensuojamas valstybės ar privačių draudimo įmonių.

Gali būti, kad sergate lėtine migrena, jei...

...galvą skauda ne mažiau kaip 15 dienų per mėnesį;
...ne mažiau kaip 8 dienas kamuoja itin stiprūs skausmai;
...tai tęsiasi ne trumpiau kaip 3 mėnesius.

Užsakymo nr.: PT_74463336

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis