Bėda, kurią išgyvena apie 60 proc. moterų, yra išgydoma!

Moteris, ypač vyresnes nei 35 m., dažnai kamuoja nemaloni problema – šlapimo nelaikymas, parodė Medicinos diagnostikos ir gydymo centro užsakymu atlikta apklausa Moteris.lt portale.

Apklausoje dalyvavo 339 moterys. 196 moterys teigė turinčios nemalonumų dėl šlapimo nelaikymo, 8 iš jų patikslino, kad su problema susiduria tik kartais, kai nevalingai nedidelis šlapimo kiekis išbėga čiaudint ar kosint.

Daugiausia problemų – 35 proc. apklaustųjų, kyla 40-50 m. amžiaus moterims, mažiausiai – jaunesnėms nei 30. 25 proc. skundžiasi 50-60 m. amžiaus moterų. Apklausos duomenimis, su šiomis problemomis nesusiduriančios nurodė 143 moterys.

Dažniausiai pasitaikančios priežastys

Anot Medicinos diagnostikos ir gydymo centro specialistų, šlapimo nelaikymo priežasčių yra daug ir įvairių. Vyresnėms kaip 50 metų moterims šlapimo nelaikymas atsiranda dėl menopauzės ir hormoninių pokyčių, antsvorio, buvusių ginekologinių operacijų (pvz., gimdos pašalinimo), įvairių ligų (lėtinio bronchito, insulto, depresijos), vartojamų vaistų. 

Jaunesnės moterys šlapimo nelaikymo problemas patiria po gimdymo traumų, susilpnėjus šlaplės raumenims. Aktyvus sportas ir sunkus fizinis darbas taip pat yra dažna šlapimo nelaikymo priežastis.

Statistika teigia, kad Lietuvoje dėl šlapimo nelaikymo nepatogumų turi apie 250 000 žmonių. Tarp vyresnių nei 60 metų žmonių, kenčiančių nuo šlapimo nelaikymo, yra apie 40 proc., o tarp vyresnių nei 75 metų – net iki 80–90 proc. Senėjant visuomenei, gausėjant lėtinių ligų, šie rodikliai nuolat auga.

Veiksmingi fiziniai pratimai

Medicinos gydymo ir diagnostikos centro kineziterapeutė Agnė Libertė pataria kasdien apie 30 min. daryti mankštą ir atlikti šlapimo nelaikymui skirtus pratimus.

Vienas veiksmingiausių būdų, padedančių išvengti šlapimo pūslės problemų, – treniruoti tarpvietės raumenis. Tokios treniruotės ypač padeda besilaukiančioms moterims ir po gimdymo.

Esant šlapimo nelaikymui, taip pat patartina atlikti dubens dugno treniravimo pratimus. Pratimai atliekamai valingai sutraukiant ir atleidžiant tarpvietės raumenis.

1. Įtempti ir 10 sekundžių palaikyti įtemptus dubens dugno raumenis, po to 10 sekundžių atleisti.

Sutraukdama šiuos raumenis turėtumėte jausti, lyg suspaudžiate ir šiek tiek kilstelkite į viršų.

2. Įtraukite raumenis, palaikykite 1 sekundę, po to atpalaiduokite raumenis. Pratimus rekomenduojama daryti 7–8 kartus per dieną po 10 kartų.

Ko nerekomenduojama atliekant pratimus? Įtraukti pilvo, spausti kojų, įtempti sėdmenų. Minėtus pratimus galima atlikti bet kuriuo patogiu metu, pvz., prieš miegą, sėdint ir t. t.

Pagerėjimą turėtumėte pajusti po 2–4 mėnesių nuolatinės mankštos. Pratimus rekomenduojama tęsti apie 6 mėnesius.

Šlapimo nelaikymo gydymas trunka ilgai, jis yra kompleksinis, bet net 8 iš 10 atvejų pavyksta visiškai išgydyti.

Kėgelio pratimai šlapimo nelaikymo profilaktikai:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis