Asmeninė trenerė Rūta Beišytė žino receptą, kaip pasiekti tobulą figūrą

Asmeninė trenerė bei mitybos specialistė, knygos „Ideali figūra“ autorė Rūta Beišytė-Aminova (30) dalinasi patarimais kaip pasiekti savo idealią figūrą. Sveikos gyvensenos propaguotoja sako, jog vieno idealios figūros standarto nėra – kiekvienam žmogui ideali figūra yra skirtinga.

Pradėkime nuo jūsų kelio į sveiką gyvenimo būdą, koks jis buvo?

Vaikystėje svajodavau, jog užaugusi būsiu trenerė arba psichologė. Trenerė tapti norėjau turbūt iš savanaudiškų paskatų, nes vaikystėje buvau apvalus vaikas. Kadangi gyvenau kaime, mitybos įpročiai buvo ūkiški, valgydavau daug bulvinių bei miltinių patiekalų ir gana sočiai. Dėl kelio skausmų kurį laiką buvau atleista nuo kūno kultūros pamokų, negalėjau sportuoti, o svoris augo.

Būdama aštuntoje klasėje nusprendžiau, kad noriu sportuoti ir būti trenere. Kadangi mano mieste nebuvo sporto mokyklos, mano pirmieji pratimai buvo rasti žurnaluose – sportuodavau pagal juos. Pamenu, vietoje svarelių naudojau druskos pripildytus buteliukus. Prisigalvodavau įvairiausių būdų sportuoti. Po mokyklos įstojau studijuoti kūno kultūros, nuo to ir prasidėjo mano kelias į sportą ir sveiką gyvenimo būdą.

Asmeninio albumo nuotr.

Kokie yra neteisingi įsitikinimai, mitai apie idealią figūrą?

Savo knygoje „Ideali figūra“ pabrėžiu, kad vieno idealios figūros standarto nėra. Kiekvienas žmogus žodį „idealu“ suvokia skirtingai. Mąstymas, kad yra vienas konkretus figūros standartas, jau yra neteisingas įsitikinimas. Žmogaus kūno linijos per gyvenimą kinta, ypač moters. Jeigu tu sau gražiai atrodai nešiodamas S arba L rūbų dydį, tavo savijauta puiki ir neturi viršsvorio, kuris kenkia tavo kelio sąnariams ar stuburui, galbūt tai ir yra tavo ideali figūra.

Moteris dažnai apsisunkina sau gyvenimą galvodama, pavyzdžiui, kad turi sverti 57 kg, nors metų – netoli 40–ies, turi du vaikus. Jai atrodo, kad 57 kg yra idealus svoris, nes tiek svėrė būdama 25-erių. Bėgant laikui keičiasi žmogaus kūno struktūra, raumenynas. Nėra nei idealaus svorio, nei idealios figūros. Visada sakau, kad jei esi laimingas ir patenkintas savo kūnu, – tai ir yra idealu.

Asmeninio albumo nuotr.

Nuo ko pirmiausia reikia pradėti norint turėti tobulą figūrą?

Pirmiausia reikia išsikelti konkretų tikslą, apsvarstyti, nuo ko pradėti. Figūros pokyčiai neturi būti kardinalūs, pavyzdžiui, jeigu žmogui, kuris yra nutukęs, medikai rekomenduoja numesti 15 kg, tikriausiai jie jam atrodys neįveikiami.

Iš pradžių reikėtų pradėti nuo poros kilogramų, pasirinkti sporto šaką, susidaryti mitybos planą. Nusistatyti, kiek kartų per savaitę sportuosite, nenuolaidžiauti sau, nesiteisinti, kad šiandien negaliu arba tingiu. Jei vieną dieną nenuėjai į sporto klubą, turi sportuoti namie. Kiekvienas mes galime bet kada ir bet kur sportuoti, reikia tik noro. Bet svarbiausia – nepamiršti, kad viską daryti reikia palaipsniui.

Mitybą keisti taip pat po truputį. Atsisakyti visokiausių padažų, valgyti atskirai bulves, vėliau – mėsą su daržovėmis, kaip du skirtingus patiekalus. Būtina atsisakyti vaisvandenių. Troškulį malšinti tik vandeniu. Kalbant apie saldumynus, juos vartoti galima tik kartą arba du per savaitę, nesaldinti arbatos, kavos, vengti desertų, juk ne kiekvieną dieną švenčiame gimtadienį.

T. Aminovo nuotr.

Koks jūsų požiūris į drastiškas dietas ir svorio metimą? Kokias klaidas žmonės daro mityboje?

Mano požiūris neigiamas, drastiškos dietos yra laikinas dalykas. Tai šokas ne tik kūnui, bet ir nervinei sistemai. Dažniausiai dietų pradedama laikytis prieš artėjantį renginį ar šventę. Pradedama badauti keletą dienų prieš šventę, o kai ateina lauktoji šventė, žmogus palūžta, pasiduoda pagundoms, paskui pradeda save graužti ir galiausiai grįžta prie įprastos mitybos

Badaujant ir laikantis drastiškų dietų sulėtėja medžiagų apykaita, mityba tampa labai skurdi, nebegauname reikalingų medžiagų – vitaminų, mineralų, angliavandenių, baltymų, riebalų, o tai kenkia mūsų organizmui, slenka plaukai, lūžinėja nagai, džiūsta oda.

Asmeninio albumo nuotr.

Kaip atrasti tinkamą sporto šaką?

Jeigu sunku sportuoti vienam – susiraskite trenerį, kuris jus motyvuos. Kiekviena sporto šaka yra gera, bet visos jos turi pliusų ir minusų. Tarkime, jei žmogus turi viršsvorį, bet labiau mėgsta relaksaciją, tai jam tiks pilatesas arba joga. Jei yra individualistas, jam galbūt reikia į treniruoklių salę. Dievinate šokius? Tuomet puikiai tiknka zumba. Jei žmogus neturi papildomų lėšų ir galimybių lankytis sporto klube, tuomet puikiausias būdas sportuoti yra greitas pasivaikščiojimas lauke.

Asmeninio albumo nuotr.

Kaip nusprendėte parašyti savo knygą „Ideali figūra“? Kokią žinutę nešate savo knygoje?

Kai gavau pasiūlymą iš leidyklos, pabūgau, man tai atrodė didžiulis darbas, maniau, kad palūšiu. Knygos rašymas nebuvo lengvas, norėjosi skaitytojui perteikti savo mintis, patarimus, kad į knygą būtų sudėtą viskas, kas naudinga. Norėjau, kad žmogus skaitydamas knygą klausytų mano balso.

Dėl to knygoje yra daug iliustracijų, kuriomis siekiau parodyti, kad sportuoti galime visur ir visada. Pasidalinau daugybe receptų, norėdama parodyti, kad sveika mityba yra be galo paprasta, galime valgyti įvairų maistą. Receptai ne tik moterims, juos puikiai galima pritaikyti ir vyrams. Knygoje taip pat gausu patarimų, kaip pasirūpinti savo kūnu. Kadangi mano vyras fotografas, visas nuotraukas fotografavo jis, tai buvo didžiulis išbandymas ne tik jam, bet ir mums abiems prieš mūsų vestuves.

T. Aminovo nuotr.

Kaip padrąsintumėte žmones keisti savo valgymo įpročius, pradėti sportuoti, kad pasiektų idealią figūrą?

Pirmiausia pradėkite nuo maisto raciono keitimo, bet nepamirškite – mitybos įpročių keitimas neturi būti drastiškas, viskas pamažu. Nereikia nusiteikti, kad sveika mityba yra neskanu, priešingai, yra didelė maisto produktų įvairovė ir kiekvienas gali atrasti tai, kas jam tinka. Esame savo kūno kalviai, kaip atrodome taip ir jaučiamės.

Kiekvienas žmogus savyje turi valios, bet kartais nepakankamai noro. Ir jeigu vieną kartą nepavyko, nereikia imtis drastiškų priemonių ir sakyti, kad neįmanoma, nes visiems yra įmanoma ir visi gali pasiekti geriausio rezultato. Svarbiausia būti sveikiems ir nežaloti, o stiprinti sveikatą.

T. Aminovo nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis