Aš bijau maisto ir prisivalgiusi baudžiu save. Konsultuoja psichologė

Psichologai su siaubu konstatuoja - katastrofiškai daugėja valgymo sutrikimų atvejų.

„Valgau 5 kartus per dieną, maždaug kas tris valandas. Bet atrodo, kad esu priklausoma nuo valgymo valandų, negaliu ramiai gyventi, vis bijau nukrypti nuo tam tikrų taisyklių.

Manau, kad visas blogis yra tame, kad aš bijau maisto. Valgau daug daržovių, vaisių, grūdinių patiekalų, nes man labai skanu, tačiau kartais man užsinori miltinių produktų, o aš sau jų neleidžiu, todėl kartais nebeišveriu ir prisivalgau bandelių, šokolado. Po to save graužiu, smerkiu, kad esu tokia priklausoma nuo maisto ir negaliu atsispirti bandelėms.

Dėl figūros - man visi sako, kad aš per daug liesa, nes esu 1,63 cm ūgio ir sveriu maždaug 46 kg, ir vis jaučiu spaudimą priaugti svorio, tačiau viskas, ką suvalgau, man „eina“ į šlaunis, ten viskas kaupiasi, todėl mano kojos man labai nepatinka. Tad stengiuosi daug sportuoti. Noriu turėti tvirtą ir grakštų kūną, kurį mylėčiau.

Pastebiu, kad savo nervus noriu numalšinti maistu, bet žinau, kad tai labai silpno žmogaus elgesys. Kad ir kaip ten bebūtų, vis tiek tos harmonijos ir ramybės savyje nerandu. 

Galiu pasidžiaugti, kad po truputį įtraukus į racioną mano mėgstamus miltinius patiekalus, jų tikrai noriu mažiau. Stengiuosi gyventi taip, kad būčiau laiminga“.
Neringa

Konsultuoja psichologė Edita Kratulytė, VŠĮ „Žemynos klinika“

Sveika Neringa,
Ačiū, kad parašėte ir pasidalinote savo nerimu. Ilgai galvojau, kaip čia jums atsakyti, nes jūs klausiate psichologo patarimo, tačiau aiškaus klausimo nesuformulavote, todėl vietoj atsakymo pasidalinsiu savo mintimis, kurias jūsų laiškas sukėlė. 

Sakot, kad visas blogis yra tame, jog bijote maisto. Bandau suprasti, ką gi tai reiškia, ką iš tikrųjų norėjote pasakyti? Man atrodo, kad blogis yra tame, kad leidote mintims apie maistą užimti visą jūsų laiką. Iš jūsų laiško susidaro įspūdis, kad jūs galvojate vien tik apie maistą ir mitybos režimą, kad „teisingas“ valgymas dabar yra jūsų gyvenimo prasmė ir tikslas. Ar tikrai taip?

Rašot „stengiuosi gyventi taip, kad būčiau laiminga“, tačiau man, perskaičius jūsų laišką, taip ir neaišku, - tai kas gi jums yra ta laimė?
Harmonija, kai laikaisi susidaryto mitybos grafiko?
Ramybė, kada nepersivalgai?
Laimė, kad šlaunys plonos, nes atsisakote miltinių patiekalų?

Atrodytų, kad laimė jūsų gyvenime yra tiesiogiai susijusi su valgymu ir maistu bei gebėjimu kontroliuoti savo mitybos režimą. Ar pasaulyje, kurį esate susikūrusi, teisę į laimę turi tik tos, kurių gražus ir lieknas kūnas? Ar aš teisingai suprantu, kad harmonijos ir ramybės jausmą jums suteikia galimybė kontroliuoti savo mitybą? O tada, jei sukontroliuosi savo mitybą, yra vilties, kad galėsi sukontroliuoti ir visa kita savo gyvenime? O gal ta harmonija ir ramybė ateitų, jei valdytumėte savo jausmus, o tai reiškia neprisivalgytumėte?

Skaitydama jūsų laišką, vis bandau suprasti – o tai kaip jūs dabar save matot? Kaip atskiras dalis? Atleiskit, kad taip pajuokausiu, bet - atskirai kojos, atskirai šlaunys, atskirai galva? Atrodo, kad jūsų kūnas nėra visuma, o tik atskiros negyvos dalys ir tas atskiras dalis galima padidinti, galima sumažinti kaip kokiam lego žaidime?

O tai kaip jūs visa? Kas jūs tokia esate? Juk žmogus - tai ne tik kūnas.

Jūs neparašėte kiek jums metų, bet jei daugiau nei 18, tai jūsų kūno masės indeksas (KMI) jau yra per mažas, ir todėl ribodama sau maistą, jūs pati, sąmoningai žalojate savo sveikatą.

Teisingai pastebėjote, kad įtraukus į racioną mėgstamus patiekalus jų norisi mažiau. Iš tikrųjų - kuo labiau sau kažką draudžiame, tuo labiau norisi, ir atvirkščiai, jei leidžiame sau laisvai rinktis, tai tada tie norai nėra tokie svarbūs. Juk taip pat būna, jei kalbame ne tik apie maistą? Tada ne norai „valdo“ mus, bet mes renkamės, kas patinka. Linkėčiau peržvelgti savo patirtį, permąstyti kas jums patinka, ko nemėgstate, dėl ko nerimaujate, pykstate, dėl ko jaudinatės ir kas teikia jums džiaugsmo. Sėkmės tobulėjant, o jei pajusite, kad įstrigote ir jokios kitos prasmės nerandat tik savo kūno formų tobulinimą, tada siūlyčiau kreiptis pagalbos į valgymo sutrikimo specialistus, kurie padėtų jums suprasti, kaip susikurti ramesnį ir harmoningesnį gyvenimą.

Nuoširdžiai, Edita
www.zemynosklinika.lt

***

Ar jums pažįstamos šios problemos? Jei turite kokių nors bėdų, klausimų, ieškote patarimo, rašykite mums moteris@delfi.lt - klausimus perduosime specialistei.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis