Ar tikrai kiaušiniai kaloringi ir grasina mums cholesterolio bomba?

Pastaraisiais metais kiaušiniams dietologai priskiria aibes nuodėmių, tačiau tiesa ta, kad norint būti sveikam visiškai šio produkto atsisakyti negalima.

Šių dienų skaitomiausi straipsniai:
- Manikiūras: kelios gudrybės, kad nagų lakas laikytų ilgiau
- Andy Warholas: menininką išgarsino šykštumas, vogti talentai ir feminisčių pasikėsinimai
- Velykos – ne vien margučių dažymas ir ridenimas. Kaip reikia pasitikti šią šventę
- Kaip pagyvinti garderobą ankstyvą pavasarį
- Velykiniai zuikučiai

Kiaušiniuose yra daugybė organizmui, ypač jaunam, būtinų maistingųjų medžiagų - pradedant pagrindiniais vitaminais ir mineralais, baigiant antioksidantais, saugančiias nuo labai rimtų ligų. Patartina perdien suvalgyti bent vieną kiaušinį. Pateikiame keletą labiausiai paplitusių neigiamų, tačiau nebūtinai teisingų nuomonių apie kiaušinius.

Kiaušiniai ir cholesterolis

Taip,kiaušiniuose yra beveik trečdalis dienos normos cholesterolio, todėl reikia būti atsargiems ir neviršyti jos. Kita vertus, kiaušiniuose taip pat yra fosfolipidų, kurie mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, šį nedidelį nusikaltimą kompensuoja kiaušinyje esančios kitos maistingosios medžiagos, kurios teikia organizmui daug naudos.

Kiaušiniai ir kalorijos

Viename šio produkto vienete suskaičiuojamos tik 75 kilokalorijos. O tai ne tiek ir daug žinant, kad dienos norma, priklausant nuo žmogaus lyties, gyvenimo būdo ir kt., yra 1700-2500 kilokalorijos.

Trynius valgyti sveikiau nei baltymus

Baltymuose yra 14 proc. baltymų normos moterims ir 12 proc. - vyrams. Tryniuose susikaupę beveik visi, maždaug 6,4 g kiaušinio riebalų. Tiek baltymai, tiek riebalai yra reikalingi organizmui, nors baltymų biologinė vertė yra išskirtinė dėl jame randamų visų pagrindinių aminorūgščių. Valgykite visą kiaušinį, o ne kurią jo dalį.

Kiaušiniuose mažai vitaminų

Neteisybė. Kiaušiniuose yra net 13 vitaminų (A, B1, B2, B6, B12, E, D), biotino, folio ir nikotino rūgščių, metionino bei daugybė mineralų.

Kiaušiniuose slypi pavojus - salmonelės

Tiesa, valgydami netinkamai paruoštus kiaušinius išties galime užsikrėsti salmonelioze. Kad to visiškai išvengtumėte, prieš vartojimą kiaušinius nuplaukite ir virkite ne mažiau kaip 2 minutes, o kiaušinienę gerai pakepinkite. Beje, šviežių kiaušinių gerti irgi nevertėtų, mat žalio kiaušinio baltyme esančios medžiagos neleidžia organizmui iki galo pasisavinti kitų vitaminų. Termiškai apdorojus šios medžiagos išnyksta, o maistinė kiaušinio vertė beveik nepakinta - suyra tik apie 10 proc. kai kurių vitaminų.

Naudingiausi sveikatai - tamsiatryniai

Naminių kiaušinių tryniai būna ryškesni, nes namuose auginamos vištos gali papešioti žolės. Štai paukštynuose gražią trynio spalvą neretai užtikrina į lesalą įbertas pigmentas kantaksantinas. Kitaip - E 161. Tik nepanikuokite, ši medžiaga įtraukta į Lietuvoje leidžiamų vartoti E sąrašą. Kita vertus, kai kurių gydytojų nuomone, kantaksantinas kenkia regėjimui, todėl labai džiaugtis ryškiais parduotuvėje pirktų kiaušinių tryniais nereikėtų.

Kiaušiniai tinka visiems?

Deja... Sveikam žmogui per dieną galima suvalgyti 1-2 kiaušinius, ne daugiau. Jauniems žmonėms vertėtų kasdien suvalgyti 2 virtus arba keptus kiaušinius. Besidomintys dietomis labiausiai vertina minkštai virtus kiaušinius, nes jie lengviau virškinami. Sergantiesiems ateroskleroze ir pagyvenusiems žmonėms per dieną arba kas antrą galima suvalgyti po vieną kiaušinį.

****

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis