Ar naudingas imuniteto stiprinimas retkarčiais? Specialistų komentaras

Retkarčiais užkandus citrinos ar imbiero, įsispaudus jų sulčių į arbatą apsaugos nuo peršalimo ir gripo negausime, o vartojant daug šių produktų galima sutrikdyti virškinimą bei pakenkti skrandžiui, tvirtina gydytojai ir vaistininkai.

Šių dienų skaitomiausi straipsniai:
- Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas. Brandinamas kelias savaites
- Iškirptė: kaip pasirinkti ir neapsirikti? Stiliaus patarimai + FOTO
- Albos kunigaikštienė – dievino botoksą ir gerokai jaunesnius vyrus
- Astrologė Rima: atsiveria puikios galimybės naujoms pažintims
- Įdarytos ir orkaitėje keptos bulvės

Specialistų teigimu, šaltojo sezono pradžioje gyventojai masiškai ima stiprinti imunitetą, tačiau dažnai tai daro kaip papuola, todėl teigiamo efekto nesulaukia.

„Dauguma žmonių imunitetą stiprinti pradeda tik tada, kai pasirodo pirmieji peršalimo simptomai, tuomet puola vartoti citrinas, medų, česnakus, imbierus, ežiuolės preparatus, perka įvairiausių vitaminų. Ir dažniausiai visko suvartoja tiesiog per daug arba tai daro neteisingai, tuomet ne tik nesustiprėja organizmas, bet ir sutrinka virškinimo funkcija, prasideda gastritai, skrandžio skausmai, kyla rūgštis, o kur dar alerginės reakcijos“, - teigė „MediCA klinikos“ šeimos gydytoja Vaida Gedgaudienė.

Pasak vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Gintarės Krikščiūnienės, citrina, imbieras, česnakas, kaip ir dauguma daržovių, turi dezinfekcinių ir kraujagysles stiprinančių savybių, tačiau jos veikia tik kelias valandas, vadinasi, siekiant poveikio, jų reikia valgyti kas 3 valandas ir tai daryti mažiausiai pusmetį. „Tam, kad organizmas įsisavintų gerąsias maisto produktų savybes, juos reikia vartoti kuo dažniau, bet nedidelėmis dozėmis. Pavyzdžiui, tokiu principu buvo sukurtas prailginto veikimo vitaminas C, kuris į organizmą patenka po 60 mg kas valandą. Taigi ir citriną reikėtų valgyti ne visą iškart, o po griežinėlį kas 1-2 valandas, tik tada bus apsauga. Reikėtų įsidėmėti, kad nei jos, nei medaus nereikėtų dėti į labai karštą vandenį“, - sakė ji.

„Camelia“ vaistininkės pastebėjimu, norint deramai apsisaugoti nuo peršalimo, visų pirma reikėtų žinoti, kaip susergama infekcinėmis ligomis. „Tam būtinas kontaktas su sukėlėju ir padidėjęs kraujagyslių pralaidumas. Jeigu kuris nors iš elementų neegzistuoja, net ir labai sušalęs žmogus išliks sveikas. Taigi yra du pagrindiniai efektai, kuriuos reikia sukelti norint išvengti peršalimo ligų: stiprinti kraujagysles ir mažinti jų pralaidumą bei naikinti virusus ir bakterijas, t.y., laikytis asmeninės higienos, dažnai valyti paviršius. Kraujagyslių stiprinimo ir dezinfekcijos procesai turėtų vykti nuolatos, visą peršalimo ligų sezoną, o priešokiais, mėnesį kitą, kol atsibosta“, - įsitikinusi G. Krikščiūnienė.

Jos teigimu, geriausia yra iš anksto susidaryti prevencinį planą, kuriuo šaltojo laikotarpio metu, kokius preparatus vartoti, kadangi jų reikia nuo pat ankstyvo rudens iki vėlyvo pavasario. „Vartoti visą laiką tas pačias priemones nėra tikslinga, kadangi keičiasi tiek oro sąlygos, tiek organizmo būklė, tiek aplinkinių sergamumo lygis. Todėl geriausia yra pasikonsultuoti su specialistu“, - sakė G. Krikščiūnienė.

Šeimos gydytojos V. Gedgaudienės nuomone, jei mitybos racione būtų pakankamai visų reikiamų maisto medžiagų, papildomai vitaminų ir mineralinių medžiagų nereikėtų naudoti, tačiau dažniausiai taip nėra. „Dažniausiai pacientai imunitetą stiprinančius preparatus renkasi pagal kainą ir vitaminų bei mikroelementų kiekį, kuo jų prirašyta daugiau, tuo geriau, taip pat svarbios giminaičių, draugų, artimųjų rekomendacijos. Tačiau pasirinkimas turėtų būti labai individualus, kas tinka vienam, gali visai netikti kitam“, - teigė ji.

Medikė pridūrė, kad norint apsisaugoti nuo ligų, būtina nepamiršti natūralių priemonių, tokios kaip judėjimas gryname ore, tinkama asmens higiena, pakankamas skysčių vartojimas, streso mažinimas, daržovių ir vaisių kupina mityba. „Galima pasinaudoti ir liaudies išmintimi, pavyzdžiui, žiemą valgyti daugiau raugintų kopūstų, serbentų, kuriuose itin daug natūralaus vitamino C“, - sakė šeimos gydytoja.

Vaistininkė G. Krikščiūnienė pabrėžė, kad imuniteto stiprinimas yra kompleksinis procesas, todėl reikia atsižvelgti į visus organizmo poreikius. „Net jei iš pažiūros viską darome teisingai, pavyzdžiui, daug judame gryname ore, stengiamės sveiktai maitintis, vartojame vitaminą C, tačiau tuo pat metu nesirūpiname žarnyno veikla, jo mikroflora arba neįvertiname turimų lėtinių ligų poveikio, arba gripo epidemijos metu dažnai nesiplauname rankų, teigiamo efekto garantuoti neįmanoma“, - apibendrino vaistininkė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis