Ar jūsų vyrą kamuojantys skausmai nėra lėtinis prostatitas?

Įvairių tyrimų duomenimis, tai kažkuriuo gyvenimo periodu vargina nuo 35 iki 50 proc. vyrų.

Konsultuoja medicinos klinikos “Narmeda” gyd. urologas Marius Anglickis

Lėtiniai skausmai pilvo apačioje, tarpvietėje, maudimas sėklidėse, varpoje, diskomfortas po lytinių santykių ar jų metu, apsunkintas šlapinimasis yra pagrindiniai lėtinio prostatito simptomai iš proto vedantys ne vieną vyra. Net ir tinkamai gydant liga gali tapti lėtine ir vyrą varginti visą likusį gyvenimą. Deja, tik nedaugelis vyrų laiku kreipiasi pagalbos pas urologą.

Kamuoja kas antrą

Vyro prostata yra bene labiausiai įvairiais mitais ir legendomis apipintas organas. Pagrindinė jo funkcija yra gaminti sekretą, atskiedžiantį spermatozoidus. Jauno vyro prostata sveria vos 20 gramų, tačiau labai dažnai šis nedidelis organas gali labai apkartinti vyrų gyvenimo džiaugsmą. Vyrą pradeda varginti neaiškios kilmės skausmai pilvo apačioje, tarpvietėje, sėklidėse, varpoje. Šie skausmai gali būti tokie įkyrūs, kad pradeda trukdyti miegoti, dirbti. Dėl nuolatinių skausmų ir nuovargio sutrinka erekcija. Galiausiai ženkliai pablogėja vyrų gyvenimo kokybė, vystosi lėtinis nuovargis.

Įvairių tyrimų duomenimis, prostatitas kažkuriuo gyvenimo periodu vargina nuo 35 iki 50 proc. vyrų. Nors šią liga vyrai dažniau serga šaltuoju metų laiku, tačiau nemažai studijų rodo, kad šaltis čia niekuo dėtas. Išanalizavus sergamumą prostatitu JAV paaiškėjo, kad pietinėse JAV dalyse lėtiniu prostatitu vyrai serga net du kartus dažniau nei šiaurinėse valstijose. Liga dažniausiai pasireiškia 35–50 metų vyrų tarpe. Deja, labai dažnai ši liga lieka nediagnozuota arba net ir tinkamai gydant vyrus kamuoja mėnesius ar net metus.

Priežastys ne visada aiškios

Didžiausia problema ta, kad iki galo nėra aiškios lėtinio prostatito priežastys, o dėl to ir gydymas tampa didžiausiu urologų iššukiu. Panašius simptomus gali imituoti lytiškai plintančios ligos, akmenys, gėrybinė prostatos hiperplazija, stuburo bėdos ir dar daugybė kitų patologijų. Rečiau lėtiniais skausmais pasireiškia depresija ar kitos psichikos ligos. Manoma, kad lėtinį prostatos uždegimą gali sukelti lytiškai plintančios ligos, bakterijos, grybeliai ar net virusai. Norint diagnozuoti ligą būtinas labai kruopštus ir atidus urologo ištyrimas.

Siekiant nustatyti lėtinį prostatitą sukėlusias priežastis atliekami šlapimo tyrimai ir pasėliai po prostatos masažo (urologas per tiesiąją žarną atlieka prostatos masažą, kurio metu prostatos sekretas su mikrobais patenka tiesiai į šlaplę) arba net spermos pasėliai. Tik nedideliai daliai vyrų pavyksta išauginti mikrobą, sąlygojantį uždegimą ir varginančius skausmus. Jei neišauginamas joks mikrobas, tuomet vyrą kamuojanti patologija yra traktuojama kaip lėtinis uždegiminis arba neuždegiminis dubens skausmo sindromas.

Gydymas – kiekvieno urologo iššūkis

Lėtinio prostatito gydymas yra sunkus ir ilgalaikis. Būtina paciento kantrybė bei užsispyrimas įveikti ligą. Labai dažnai pacientas jau po kelių savaičių gydymo nesulaukęs pagerėjimo bėga ieškoti pagalbos pas kitą urologą. Deja, kai kurie gydytojai, piktnaudžiaudami pacientų patiklumu ir žinių stoka, lėtinį prostatitą "gydo" mistiniais prideginimais ir vaistų instaliacijomis tiesiai į šlaplę.

Europos urologų asociacija yra pateikusi lėtinio prostatito gydymo rekomendacijas. Būtent jomis gydydamas lėtinį prostatitą ir privalo remtis kiekvienas urologas. Net ir neišauginus prostatitą sukeliančio mikrobo rekomenduojamas ilgalaikis gydymas antibiotikais. Gydymą labai apsunkina tai, kad į prostatos audinius labai sunkiai patenka antibiotikai. Antibiotikų patekimą dar labiau apsunkina amžinių pakitimų sąlygotas prostatos išvešėjimas. Remiantis Europos urologų rekomendacijimos antibiotikus reikėtų vartoti bent mėnesį. Jei šis gydymas neduoda efekto, tuomet skiriami antros arba trečios eilės antibiotikai. Kitaip tariant skirimai antibiotikai, kurie veikia tiek vienos, tiek kitos grupės mikrobus. Antibiotikų efektą rekomenduojama sustiprinti prostatos kanalėlius atpalaiduojančiais preparatais. Jei yra stiprus skausmas, būtinas priešuždegiminių žvakučių vartojimas. Gydymo efektyvumą pagerina karštos vonios, vitaminų bei mikroelementų papildai. Kartais skausmo malšinimui skiriami antidepresantai, kiti lėtinį skausmą malšinantys preparatai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis