Apkūni nėščioji rizikuoja savo ir vaisiaus sveikata

Su svoriu per nėštumą sunku tvarkytis įprasto kūno sudėjimo moteriai. O ką daryti apkūniai moteriai?

„Visada svėriau daug daugiau nei reikia. Girdžiu įvairių nuomonių apie apkūnias nėščiąsias, tačiau informacijos, kaip yra iš tiesų, nerandu. Ar mano antsvoris gali pakenkti vaisiui?" - toks pagalbos šauksmas girdimas iš nėščios moters.

Konsultuoja akušerė ginekologė genetikė Ingrida Kravčenkienė

Jei KMI viršija 30
„Iš tikrųjų daug svorio turinčios nėščiosios priskiriamos rizikos grupei. Nėščiosios anstvoris - didelė bėda. Nepaisant to, ar ji visą gyvenimą turėjo antsvorio, ar jo priaugo per nėštumą", - sako akušerė ginekologė Ingrida Kravčenkienė.

Ar nėščiai moteriai kyla didesnė rizika išnešioti vaisių ir ji labiau linkusi į nėštumo komplikacijas, gali parodyti skaičius, vadinamas kūno masės indeksu (KMI).

Rizika išnešioti vaisių nepadidinta, jei jūsų KMI siekia iki 24,9. Vadinasi, jūsų svoris geras.

O štai jei KMI viršija 30, moteris yra nutukusi. Tokioms moterims sunku pastoti. Ir joms paprastai tenka kreiptis pagalbos į specialistus. Jei vis dėlto moteris, turinti KMI, kuris siekia per 30, pastojo, tai šaunu. Tačiau patarimų žurnale jai nepakaks. Tokiai nėštukei reikalinga specialisto konsultacija ir asmeninė priežiūra. Paprastai jai skiriama dietologo sudaryta dieta, kordiologo konsultacija ir speciali svorio mažinimo programa.

Jei KMI tarp 25 ir 29,9
Jei KMI yra nuo 25 iki 29,9, nėščioji priklauso padidintos rizikos grupei. Tai reiškia, kad jai dažnesnė placentos atšokos grėsmė, kad vaisius gali gimti neišnešiotas, dažnesnė perinatalinė jo mirtis. Vaisius gali žūti būdamas pilvuke. Vaisius dažniau gimsta neišnešiotas dėl to, kad šioms moterims būdingos įvairios nėštumo komplikacijos: dažniau išsivysto mažakraujystė, ypač grėsmingos nėštumo komplikacijos, pavyzdžiui, preeklamsija ir eklampsija. Jos rodo, kad tokių nėštukių širdelė nebesusitvarko su padidėjus krūviu per nėštumą. Juk ir taip turinčių antsvorio žmonių širdys dirba didesniu krūviu. Sutrinka kraujo apytaka ir tuomet nukenčia vaisius. Jis gali gimti per mažo svorio, bet gali gimti ir per didelio svorio. Ir didelis svoris pavojingas vaisiui. Jei jis sveria per 4 kg, padidėja rizika susirgti cukriniu diabetu. Didesnė gimdymo traumų tikimybė. Moteris gali nukraujuoti, gimdymas gali užsitęsti, dažnesnės komplikacijos.

Neapsirikime, ši grėsmė kyla ir toms moterims, kurių KMI prieš nėštumą buvo geras. Tačiau besilaukdamos ėmė ir atsipalaidavo bei priaugo daugiau svorio, nei rekomenduojama. Paprastai nėštumo prieaugis neturi viršyti 1,5 kg per mėnesį. Taigi jei per pirmus tris mėnesius nėštukė priaugo daugiau nei 6 kg, tai ženklas, kad metas imtis skubių priemonių.

Dieta
Įprastai per nėštumą rekomenduojama priaugti 12-15 kg svorio. Tačiau apkūnuolės nėštukės jo turi priaugti mažiau - 6-9 kg. Gamta pasirūpino, kad įprasto svorio nėščiosios pirmus mėnesius turi priaugti tris kilogramus riebaliukų tam, kad būtų iš ko gamintis pienukui. Apkūnioms šių atsargų nebereikia kaupti, jos turi jų pakankamai.

Nepriaugti daugiau nei reikia svorio gali padėti dieta. Tačiau jokiu būdu nėščioji, kurios KMI didesnis nei reikia, arba ta, kuri per pirmus mėnesius priaugo per daug svorio, negali pati sau jos nusistatyti, tarkim, pavarčiusi žurnalą ir jame radusi kad ir kopūstų ar acto dietą. Besilaukianti moteris turi valgyti sveiką, šviežią, turintį visų reikiamų maisto medžiagų, vitaminų ir mikroelementų maistą. Nėščiosios dieta turi būti speciali, suderinta, tačiau turinti mažiau kalorijų. Tokią dietą gali sudaryti dietologas, o nėščioji jos griežtai laikosi. Tos, kurios neturi galimybės kreiptis į dietologą, kaip sveikai maitintis ir tuo pačiu metu nepriaugti per daug svorio, žinoma, iš savo praktikos gali patarti ir akušeris ginekologas. Vis dėlto jis nėra šios srities specialistas. Kai kurios moterys per nėštumą bijo laikytis bet kokios dietos. „Galite nebijoti. Speciali, suderinta, bet mažiau kalorijų turinti dieta nei jūsų, nei jūsų vaisiaus sveikatai tikrai nepakenks. O dar ir pridės. Aišku, čia negali būti jokios saviveiklos", - sako akušerė ginekologė.

Sportas
Pagal moters sveikatos būklę rekomenduojama laikytis ne tik specialios mažo kaloringumo suderintos dietos, tačiau ir padidinti fizinį krūvį. Apkūnias, tačiau sveikas, gerai besijaučiančias nėštukes, kurių antsvoris nesusijęs su tam tikromis ligomis, pvz., širdies ir pan., gali padėti išgelbėti sportas. Geriausia būtų lankyti sporto klubą, kuriame su nėštukėmis dirba kineziterapeutas. Sporto klubai paprastai siūlo vandens aerobiką, pritaikytą specialiai nėščiosioms, arba paprastą aerobiką. Nėščioji pati pasirenka jai patinkančią sporto rūšį. Reikėtų sportuoti kiekvieną dieną po 20 min. arba penkias dienas per savaitę, bet tada po 40 min. Nėščioji, susirengusi sportuoti, pirmiausia turėtų pasitarti su savo akušeriu ginekologu. Geriausia pradėti sportuoti nuo ketvirto nėštumo mėnesio.

Ta, kuri neturi tokios galimybės lankyti sporto klubą, gali sportuoti savarankiškai. Per nėštumą negalima bėgioti, važiuoti dviračiu ir jodinėti. O visa kita nekenkia. Tačiau savarankiškai sportuojanti nėščioji turėtų labai atidžiai sekti savo pulsą, kad jis nepakiltų daugiau, nei leistina pagal amžių ir vadinamąjį aerobinį krūvį (iki 140 k. per min.) Tam reikalui patariama įsigyti specialų diržą, kuris nuolat sektų širdies tvinksnių dažnį. Diržas turi specialų laikroduką. Nėštukė pati nusistato širdies tvinksnių ribą, ją pasiekus laikrodukas ima cypsėti. Taip pranešdamas, kad metas mažinti krūvį.

Grupinis sportas = psichoterapija
Ypač patartina sportuoti grupėmis. „Jei moteris džiaugiasi savo nėštumu, o apkūnios nėštukės paprastai visada yra geros nuotaikos, tai susirinkusios į grupę jos gali sukelti tikrą „turgų". Jos kartu sportuoja, pasikalba. Taip sportas tampa savita psichoterapija", - aiškina akušerė ginekologė I.Kravčenkienė. Paprastai tokia mankštelė trunka 40-45 min., į ją susirenkama tris kartus per savaitę. Vadinasi, dar du kartus per savaitę apkūnuolė turi mankštintis namie savarankiškai.

Sportas ir kilokalorijos
Nėščioji, kurios fizinis aktyvumas įprastas, turėtų suvartoti 20-25 kilokalorijas per dieną 1 kg kūno svorio. Tai sudaro apie 1500 kilokalorijų. Ar turėtų rautis plaukus ta, kuri per šeimos šventę nesusilaikė ir šią ribą viršijo kad ir 500 kilokalorijų? „Tokiu atveju rekomenduojama sudeginti šias papildomas kilokalorijas kaip tik sportu. 500 kilokalorijų sudeginsite vieną valandą eidamos sparčiu žingsniu. Tos nėščiosios, kurios nori priaugti svorio tik dėl nėštumo, o ne auginti „lašinukus", turėtų nuolatos derinti sukauptos ir išnaudojamos energijos kiekį. Tai geriausia daryti sportuojant", - sako ginekologė.

Tiktai nuo šešto nėštumo mėnesio galima pridėti papildomas 200-300 kilokalorijų vaiko poreikiams patenkinti ir suvartoti jau 1800 kilokalorijų per dieną.

„Geriausia būtų pradėti per nėštumą svorį auginti, tarkim, nuo 63 kg, o pabaigti 72 kg. Pagimdžiau, liko 63 kg. Dar geresnis variantas būtų svorį pradėti auginti nuo 63 kg, pabaigti 70 kg. Pagimdžiau, liko 61 kg. Svoris, kurį sudaro placenta, vaisius, jo vandenys, padidėjusi kraujotakos apimtis, sudaro ne daugiau kaip 9 kg", - pataria būsimoms mamoms akušerė ginekologė.

PATARIMAI

Kaip nepriaugti antsvorio? 4 žingsneliai

1.Jei vieną dieną nubundi nėščia, tavo pirmas pirkinys turėtų būti elektroninės svarstyklės. Nors tavo KMI ir neviršija normos.

2. Ant sienos pasikabini lapelį, šalia pasidedi rašiklį.

3. Kiekvieną dieną pasisveri (geriau tuo pačiu laiku) ir užsirašai priaugtus gramus.

4. Po septynių dienų, t. y. savaitės, išvedi vidutinį svorio priaugį per savaitę. Jis neturėtų viršyti 300 g. Taip per mėnesį turėsi galimybę priaugti ne daugiau kaip 1200 g.

Kaip skaičiuoti KMI?
Norėdamos jį apskaičiuoti imame savo kūno svorį ir padalijame jį iš ūgio kvadratu. Pvz., moters ūgis siekia 1,62 m. Taigi 1,62 m x 1,62 m = 2,62 m. Moters svoris siekia 62 kg. 62 kg padaliję iš 2,62 m, gauname 23,6. Vadinasi, šios moters rizika išnešioti vaisių nepadidinta.

Būsimų mamų klausimai

Ar tiesa, kad varškė gali padėti nepriaugti antsvorio per nėštumą?
Ir tiesa, ir ne. Varškė labai reikalinga tam, kad nėščia moteris nepritrūktų kalcio. Būsimai mamai reikia 1200 mg kalcio per dieną tam, kad nesutriktų jos kraujodaros ir krešėjimo sistema. Tam, kad dėl nėštumo netirptų jos dantys ir kaulai. Šiam kalcio poreikiui patenkinti tinka ne tik varškė, bet ir baltas ar geltonas sūris, jogurtas, pienas. Varškės per dieną rekomenduojama suvalgyti ne mažiau kaip 100-150 g, nes tai itin sveikas natūralus produktas, kuris turi daug baltymų ir ilgai išlaiko sotumo jausmą. Tuomet tai, žinoma, padeda liesėti. Juk jei esi soti, tai nepulsi kišti į burną visko, kas papuola po ranka. Varškė - gana liesas produktas (100 g - 150 kilokalorijų). Pagaliau per daug jos neįmanoma suvalgyti, juk natūrali, be priedų nėra labai skani. Ją galima paskaninti, pvz., trintomis uogomis, namie ruošta uogine, medumi. Tačiau šių priedų neturi būti daugiau nei 2 arb. šaukšteliai. Daugiau nieko negalima dėti - nei grietinės, nei cukraus ir pan. Galbūt tiktų žalumynai, sėlenos, kurios, be kita ko, skatina virškinimą ir yra labai naudingos nėščiai moteriai.

Ar tiesa, kad nėščios apkūnuolės priauga mažiau svorio?
Tiesa. Jei jos klauso gydytojų nurodymų ir laikosi dietos. Nė vienas gydytojas nėščios moters nepagirs už didelį svorį.

Ar tiesa, kad nėščia moteris negali pakelti alkio?
Tiesa. Tokiu atveju nėščiai moteriai gali staiga sumažėti gliukozės kiekis kraujyje ir ji gali nualpti. Nėščioji kas 2-2,5 val. turėtų truputį užkąsti. Savo rankinėje ji visada turėtų nešiotis bananų. Tai ypač naudingas produktas, turintis magnio, kalio, įvairių mikroelementų, ir labai gerai numalšina alkio jausmą. Tokiu atveju tiks ir džiūvėsis, javainis, jogurtas.

Ar tiesa, kad apkūniai nėščiajai sunkiau atlikti cezario pjūvį? Kodėl?
Tiesa. Apkūnaus žmogaus blogesnė kraujotaka, todėl sunkiau gyja žaizdos. Operuojant labai svarbu gerai apskaičiuoti pjūvio kryptį ir vietą. Kuo daugiau riebalinio sluosnio, tuo sunkiau tai padaryti. Daugiau atliekama dygsnių, lieką siūlių, didesnė netikslaus gimdos pjūvio tikimybė ir galimybė traumuoti vaisių. Operacija ilgiau trunka, prireikia daugiau laiko siūlėms susiūti (juk skirtumas didelis, ar reikia susiūti 1 cm, ar 10 cm).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis