8 mitybos mitai: komentuoja gydytoja dietologė

Nevalgyti po šešių, valgio metu negerti, vengti bulvių – šios taisyklės mums atrodo  amžinos ir nekintamos. Bet ar tai tiesa?

Valgymą galima vertinti taip pat kūrybiškai kaip ir maisto ruošimą. Svarbiausia - vengti fanatizmo.

Edita Gavelienė
Edita Gavelienė
Štai ką apie populiariausius mitus mano medicinos mokslų daktarė gydytoja dietologė Edita Gavelienė.

I mitas. Žmonės yra stori tik todėl, kad nejaučia saiko valgydami.

Antsvoris, aišku, susijęs su per dideliu maisto kiekiu. Bet jei viskas būtų taip paprasta, dauguma žmonių būtų liekni. Storėjama dėl įvairių priežasčių. Viena jų - genetika. Įrodyta, jei vienas iš tėvų yra nutukęs, vaiko nutukimo rizika padidėja 40 proc., jei abu tėvai nutukę - net 80 proc. Genetiškai lieknų žmonių nėra daug. Tik 3-5 proc. populiacijos iš prigimties yra liesi. Beje, tai nereiškia, kad liesi bus ir jų vaikai. Daug lemia ir gyvenimo būdas.

II mitas. Kuo didesnį malonumą teikia valgymas, tuo greičiau nutunkama.

Valgymas turi teikti malonumą. Juk ne veltui gamta mus apdovanojo skonio pojūčiu - tai reiškia, kad maistas žmogui yra ne tik gyvybės palaikymo šaltinis. Pasitenkinimą turi kelti ne tik tai, kad svoris krenta, bet ir pats valgymo procesas. Jei valgysime mėgaudamiesi kiekvienu kąsniu, maisto skoniu, suvalgysime mažiau. Iš tiesų labiau nutunkama nuo mechaniško valgymo priešais televizorių ar malšinant maistu stresą.

III mitas. Produktus reikia derinti. Negalima valgyti bulvių su mėsa, nes jų virškinimo specifika skiriasi, tad kol vienas maistas virškinasi, kitas pūva. 

Niekas ten nepūva. Jei žmogaus viduje prasidėtų puvimo procesai, tai būtų mirtinai rizikinga. Tai tokia pat nesąmonė, kaip ir kalbėti apie kokias nors užsiklijavusias žarnas ar pan. .Nuo seno protėviai valgė bulves su mėsa. Ir didieji kulinarai taip pateikia. Jei skanu, pirmyn. Esmė - kiekis.

IV mitas. Mėsą valgyti nesveika, nes žmogus buvo sukurtas kaip žolėdis, o ne kaip mėsėdis.

Jei gamta būtų norėjusi, kad žmogus būtų žolėdis, būtų jam davusi tokį dvigubą skrandį kaip karvei. Be to, žolėdžiai neturi tulžies pūslės, jų žarnos žymiai ilgesnės. Taip, mes turim krūminius dantis, taigi nesam plėšrūnai, kurie ryja maistą nekramtę. Bet mes turim ir iltinius dantis, kurių žolėdžiai neturi - taigi esam sukurti valgyti įvairų maistą, jį ilgai kramtyti ir juo mėgautis. Vegetarystė nėra blogas mitybos būdas, tik kiek sudėtingesnis - norint gauti visas reikiamas medžiagas, reikia labiau apgalvoti savo racioną.

V mitas. Jei nori būti sveikas ir lieknas, visada turi jaustis šiek tiek alkanas.

 Netiesa, kad nuo stalo turi pakilti alkanas. Nereikia prisiryti tiek, kad vos judėtum, tačiau žmogus turi jaustis sotus pavalgęs ir valgyti pajutęs alkį. Alkis yra normali būsena, bet jis neturi būti nuolatinis, kitaip neišvengsi persivalgymo priepuolių.

VI mitas. Svarbiausia - nevalgyti po 18 valandos.

Toks požiūris - sovietmečio reliktas, kai darbas baigdavosi 6 valandą vakaro. Jei eini miegoti 11 valandą ar vėliau, kodėl turi būti alkanas? Didžioji pasaulio dalis sočiai valgo būtent po 18 valandos ir nieko jiems nenutinka. Stenkitės nevalgyti 2 valandas prieš miegą, kad neitumėte miegoti pilnu skrandžiu. Tačiau ir visiškai tuščiu eiti miegoti nepatartina, nes miegas bus nekokybiškas, o ryte jausitės mirtinai alkanas.

VII mitas. Negalima gerti valgant ar iškart po valgio.

Gerkite kada norite - taip lengviau suformuoti kąsnį. Ypač sveika ryte atsikėlus išgerti šilto vandens su citrina - taip paruošite organizmą dienai.

VIII mitas. Svarbu visada valgyti tuo pačiu metu.

Nebūtina kasdien valgyti tą pačią valandą. Svarbu, kas dvi tris valandas ką nors įmesti į skrandį - geriausia porcija 200-300 gramų. Sotumui pakanka saujelės dydžio porcijos.

Straipsniui parengti naudotasi knyga „Visaverčio gyvenimo vadovas" (leidykla „Alma littera")

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis