5 Tibeto pratimai ‒ atsikratyk kilogramų, stiprink sveikatą, susigrąžink gyvenimo džiaugsmą

Pasak Tibeto vienuolių, reguliariai atliekant Tibeto pratimus galima ne tik sustiprinti ar išsaugoti puikią fizinę būklę, raumenų tonusą, atsikratyti nereikalingų kilogramų, tapti judresniu, bet ir susigrąžinti gyvenimo džiaugsmą.

Budistai teigia, kad žmogaus kūne yra 7 energijos centrai, vadinami sūkuriais, kurie žmogaus organizme sukasi dideliu greičiu. Domimės, kaip penki Tibeto pratimai veikia žmogaus energijos centrus ir kaip taisyklingai atlikti kiekvieną pratimą.

Budizmo išskiriami energijos sūkuriai yra atsakingi už visas organizmo jėgas. Sūkurių veiklai silpnėjant, atsiranda įvairių organizmo sutrikimų, kuriuos vadiname ligomis arba senatve. Penki Tibeto pratimai ir yra skirti sūkurių energijai palaikyti ir neleisti ligoms ar blogai savijautai žaloti žmogaus organizmo.

Shutterstock nuotr.

Iš pradžių kiekvieną Tibeto pratimą patariama kartoti ne daugiau 3 kartų, vėliau kiekvieną savaitę galite didinti pratimų pakartojimus dviem kartais, kol 5 pratimus imsite kartoti po 21 kartą. Ar pastebite jogos skaičių magiją?

Užsiėmimų laikas pasirenkamas individualiai, priklausomai nuo dienotvarkės. Idealiausiais pratimų atlikimo laikas – saulei tekant arba leidžiantis. Pratimai turi būti atliekami kasdien. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti kvėpavimui. Gilų įkvėpimą reikėtų atlikti pro nosį, o iškvėpti pro burną. Beje, iškvėpimą turite atlikti taip pat energingai, tarsi taip norėtumėte pašalinti visą blogą energiją, esančią jūsų organizme.

5 Tibeto pratimų atlikimas

Pratimus patariama atlikti praėjus bent 45 min. po valgio ir likus nemažiau kaip 2 val. iki miego. Po treniruočių nepatartinas kontrastinis dušas, vanduo turi būti šiltas. Svarbu palaikyti kūno tonusą visos treniruotės metu: įtempti pilvą ir sėdmenis, ištiesinti pečius. Nepamirškite, kad visi pratimai turi būti atliekami iš eilės.

Pratimas nr. 1.

DELFI / Domantas Pipas

Sukimasis aplink savo ašį (būtina suktis pagal laikrodžio rodyklę). Kojos ‒ pečių plotyje, rankas laikome horizontaliai ir šiek tiek sulenkiame per alkūnes. Prieš pradedant pratimą reikėtų giliai įkvėpti ir iškvėpti.

Jeigu jūsų vestibuliarinis aparatas silpnas ir atliekant šį pratimą svaigsta galva, jaučiate pykinimą, patariama besisukant fiksuoti žvilgsnį viename taške arba vieno užsiėmimo metu atlikti mažiau apsisukimų. Atlikite pratimą tol, kol jaučiatės gerai. Jei vis dėlto šio pratimo niekaip negalite atlikti, tuomet iš pradžių jį praleiskite, bet pabandykite prie jo sugrįžti po kelių ar keliolikos treniruočių.

Šis pratimas padidina energiją visose čakrose, ypač kaktos, krūtinės, kelių ir viršugalvio srityse, padeda išvengti galvos skausmo.

Pratimas nr. 2.

DELFI / Domantas Pipas

Pradinė padėtis – gulime ant nugaros, rankos ištiestos palei šonus. Tuo pačiu metu keliame pečius ir tiesias kojas statmenai grindims. Fiksuojame kūną ir neskubėdami grįžtame į pradinę padėtį.

DELFI / Domantas Pipas

Šis pratimas puikiai veikia preso raumenis. Fiziologine prasme antras Tibeto pratimas gerina inkstų, skydliaukės, virškinimo ir lytinių organų veiklą. Jaučiamas teigiamas poveikis sergant artritu, virškinamojo trakto ligomis, esant nereguliarioms mėnesinėms ar menopauzės simptomams, sumažina nugaros, kaklo ir kojų skausmus, teigiamai veikia kraujotaką, stiprina diafragmą ir širdį. Padeda atsikratyti ilgalaikio nuovargio.

Pratimas nr. 3.

DELFI / Domantas Pipas

Pradinė padėtis – atsiklaupiame ant kelių, rankomis tarsi palaikome sėdmenis, smakru liečiame krūtinę. Lenkiamės atgal, remdamiesi rankomis į sėdmenis. Fiksuojame kūną ir lėtai grįžtame į pradinę padėtį. Prieš atliekant pratimą nepamirštame giliai įkvėpti ir iškvėpti.

DELFI / Domantas Pipas

Šis pratimas teigiamai veikia artritą, nereguliarias mėnesines, menopauzę, nugaros skausmus.

Pratimas nr. 4.

DELFI / Domantas Pipas

Pradinė padėtis – sėdime ant grindų, kojos ištiestos, delnais remiamės į grindis, galva palenkta į priekį. Keliame kūną klubais į viršų, delnais ir pėdomis remiamės į grindis, kojos sulenktos per kelius stačiu kampu, galva atlošiama atgal. Padėtis fiksuojama, lėtai grįžtame atgal.

DELFI / Domantas Pipas

Šis pratimas ‒ gera profilaktikos priemonė nuo celiulito ir rankų suglebimo. Ketvirtas tibetiečių pratimas taip pat teigiamai veikia virškinamąjį traktą, lytinius organus (įskaitant gimdą ir prostatą), skydliaukę, širdies raumenį. Pratimas suteikia energijos svarbiems sūkuriams, ypač esantiems gerklės, krūtinės ir pilvo srityje. Stiprinama ir imuninė sistema.

Pratimas nr. 5.

DELFI / Domantas Pipas

Pradinė padėtis ‒ pilvas nukreiptas į grindis, stuburas išlenktas, galva atlošta, kojų pirštais ir delnais remiamės į grindis. Keliame sėdmenis į viršų, galvą leidžiame žemyn. Visą kūną per klubus lenkiame stačiu kampu. Fiksuojame kūną ir grįžtame į pradinę padėtį.

DELFI / Domantas Pipas

Tai puikus tempimo pratimas krūtinei, klubams ir nugarai. Šis Tibeto pratimas ypač svarbus moterims, kurias kamuoja menopauzės simptomai, nereguliarios mėnesinės, lytinių organų susirgimai.

Kviečiame pasižiūrėti vaizdo medžiagą, kurioje atliekami visi penki Tibeto pratimai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis