5 maisto produktai, kurių geriau nevalgyti

 (12)
Šiais laikais visi tik ir šneka, ką reikia valgyti, o ko ne, todėl neretai yra sunku susigaudyti, ar tinkamai maitinamės.
5 maisto produktai, kurių geriau nevalgyti
© Fotolia nuotr.

Mokslininkai klysta, ekspertai ginčijasi, o maisto pramonės įmonės persistengia, siūlydamos protu nesuvokiamų „šedevrų“. Tai ką gi valgyti?

Vienas neblogas būdas išspręsti šią problemą – sudaryti maisto produktų, tam tikrose kategorijose pripažįstamų kaip prasčiausi, sąrašą.

1. Nevalgykite cigarinių ešerių, ryklių, kardžuvių ir karališkųjų skumbrių, jei nerimaujate dėl gyvsidabrio

Metilo gyvsidabris yra neurotoksinas. Per didelis jo kiekis gali pakenkti smegenims ir nervų sistemai. Dėl žmogaus veiklos metilo gyvsidabrio randama daugelyje žuvų, tačiau kai kuriose jo koncentracija būna gerokai didesnė. JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) ir JAV aplinkos apsaugos agentūra (EPA) turi tokį pranešimą nėščioms bei ketinančioms pastoti moterims, žindyvėms ir mažiems vaikams: „Venkite cigarinių ešerių iš Meksikos įlankos, ryklių, kardžuvių ir karališkųjų skumbrių.“ Geriau pamąsčius, šis patarimas tinka visiems.

2. Nevalgykite „pramoninių“ mėsainių, jei mėgstate švarų maistą

Jautiena, gaunama iš žolę rupšnojančių karvių, gyvenančių ūkyje, yra viena, bet pramoniniu būdu gaminama mėsa iš gamyklos gyvulių ūkio yra visai kas kita. Nešvari aplinka, kalnas augimo hormonų ir šėrimas genetiškai modifikuotais kukurūzais prisideda prie abejotinos kokybės jautienos. Ir tai dar ne viskas. Kaip Maiklas Polanas (Michael Pollan) pasakojo „Rodale News“, ruošiant kepsnį dažniausiai naudojama vieno gyvulio mėsa, tačiau perdirbta malta jautiena yra šimtų gyvulių mėsos mišinys. „Toks būdas gerokai padidina mėsos užteršimo riziką“, – sakė jis. Ir išties – JAV žemės ūkio departamentas (USDA) atrado pavojingus ligas sukeliančių bakterijų kiekius daugiau nei 50 % patikrintų maltos jautienos mėginių. „Mėgstu mėsainius, bet tik jei mėsa gauta iš žolę ėdančių galvijų ir sumalta mėsininko“, – prisipažino M. Polanas.

3. Negerkite gazuotų gėrimų, nebent norite susirgti diabetu

Europoje atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad žmonės, kasdien išgeriantys po 500 ml cukrumi saldinto gazuoto gėrimo, turi 18 % didesnę riziką per ateinančius 16 metų susirgti II tipo cukriniu diabetu, palyginti su tais, kurie nevartoja gazuotų gėrimų. Ankstesnių tyrimų, atliktų JAV, rezultatai parodė, kad kasdien geriant gazuotų gėrimų 25 % padidėja rizika susirgti II tipo cukriniu diabetu.

4. Nevalgykite tam tikrų obuolių, jei nerimaujate dėl pesticidų

Natūraliai užaugintus obuolius triauškinkite į sveikatą, tačiau venkite parduodamų prekybos centruose. Ketverius metus iš eilės obuoliai puikavosi EWG rengiamo 12-os daugiausia pesticidų turinčių maisto produktų sąrašo viršuje, o JAV žemės ūkio departamento mokslininkai vidutiniškai rado penkis ar daugiau pesticidų ant žalių obuolių mėginių. Kai kurių pesticidų koncentracijos buvo itin didelės. Ypač daug šurmulio sukėlė vienas chemikalas – difenilaminas (DPA), kurio buvo rasta 80 % ištirtų mėginių. 2012 m. Europos Komisija uždraudė DPA dėl stipraus kancerogeninio poveikio.

5. Nevalgykite perdirbtos mėsos, jei nenorite anksčiau laiko iškeliauti į dausas!

Net neabejojame, kad nenorite žinoti šios informacijos, bet tyrimų rezultatai rodo, kad žmonės, valgantys daug perdirbtos mėsos (pavyzdžiui, kumpio, šoninės ir dešrelių), turi didesnę pirmalaikės mirties ir vėžio bei širdies ligų riziką. Atliekant vieną išsamų tyrimą buvo išanalizuoti 448 568 žmonių iš 10 Europos šalių duomenys ir padaryta išvada, kad daugiausia perdirbtos mėsos valgančių žmonių pirmalaikės mirties (dėl bet kokios priežasties) rizika buvo 44 % didesnė nei tų, kurie perdirbtos mėsos valgė mažiau. Didelis mėgavimasis perdirbta mėsa padidina mirties nuo širdies ligos riziką 72 %, nuo vėžio – 11 %. Daugelio tyrimų rezultatai yra panašūs. Studijos, atliktos Harvardo universiteto, metu buvo nustatyta, kad žmonės, kurie reguliariai valgo perdirbtą mėsą, turi didesnę tikimybę mirti 20–30 metų laikotarpiu, palyginti su tais, kurie reguliariai nevalgo raudonos mėsos. Taip pat šio tyrimo metu paaiškėjo, jog, vartojant kitų maisto produktų, kuriuose gausu baltymų, pavyzdžiui, žuvienos, paukštienos, riešutų ar ankštinių augalų, mirties rizika sumažėja. Tik visi puikiai suprantame, kad pupelės toli gražu ne sūri rūkyta mėsa... Bet jei norite ilgiau gyventi, šoninę teks pamiršti.

medguru.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

5 maisto produktai, kurie sustiprins širdį

Kiekvienais metais artėjant paskutiniam rugsėjo sekmadieniui, kuomet minima Pasaulinė širdies diena, įvairios sveikatos organizacijos kviečia atkreipti dėmesį į širdies ir kraujagyslių ligų prevenciją, aktyvesnį gyvenimo būdą.

Širdies ligų simptomai, į kuriuos mes neatkreipiame dėmesio (1)

Širdies kraujagyslių aterosklerozė, širdies nepakankamumas, miokardo infarktas dažniausiai pakerta darbingo amžiaus energingus žmones, o daugybė susirgusiųjų lieka invalidais.

Koks peršalimo gydymas saugiausias?

Nors peršalimo ligos tokiu metu yra įprastas reiškinys, jų išvengti vis dėlto galima, o tinkamas organizmo paruošimas gali padėti greičiau pasveikti susirgus bei apsaugoti nuo pavojingų sveikatai komplikacijų.

Kaip neapsinuodyti gydantis vėžį? (2)

Piktybiniai navikai – dažniausia mirties priežastis po širdies ir kraujagyslių ligų, o sergamumas onkologinėmis ligomis Lietuvoje tolygiai didėja.

Krūties vėžio prevencija. Ką privalo žinoti kiekviena Lietuvos moteris?

Krūties vėžys – skaudi diagnozė, dažniausia moterų onkologinė liga, mažulytė pakitusi ląstelė, kuri dėl nepaaiškinamų priežasčių ima elgtis ne taip, kaip turėtų.

Idėją natūraliems gaminiams pakišo Sibiro tremtinių atradimas (3)

„Liaudies medicina galima tikėti arba netikėti – tai kiekvieno iš mūsų pasirinkimo laisvė. Tačiau sunku paneigti, kad tradicinė medicina vis dažniau atsigręžia į laiko patikrintas vertybes“, - teigia Mindaugas Vyskupaitis, ekologinio ūkio „Mėta“ įkūrėjas.

Dėl vėžio bus tiriama ir atokiausiose Lietuvos vietose (2)

Sveikas, skanus maistas ir gera nuotaika gali padėti išvengti prostatos vėžio, o susirgusiems vėžiu visa tai kartu su moderniu efektyviu gydymu – gerokai pailginti gyvenimą ir pagerinti būklę.

Gydymas fiziniu krūviu ir kraujospūdį sureguliuoja, ir antsvorį sumažina

Paliesiaus dvaro sodybą iš griuvėsių antram gyvenimui prikėlęs medicinos konsultantas, biomedicinos mokslų daktaras bei Rygos Stradinso universiteto vizituojantis hemostazeologijos profesorius Julius Ptašekas čia įkurdino fizinio krūvio terapijos kliniką.

Mitybos principai, padėsiantys ir sulieknėti, ir išlaikyti norimą svorį (2)

Įrašą šia tema buvau žadėjusi parašyti dar vasaros pradžioje, tačiau vis neradau laiko. Bet, kaip sakant, geriau vėliau nei niekada. Tad, nors ir šiek tiek pavėluotai, pažadą tęsiu.

Gerklės skausmas gali signalizuoti apie ypač rimtas ligas (1)

Ruduo skaičiuoja dar tik pirmąsias dienas, tačiau peršalimo ligos pradeda savo plitimo sezoną. Permainingas rudeninis oras bei nepakankamas rūpinimasis savo ir šeimos narių sveikata dažnai nulemia vieną nemaloniausių bei sunkiausiai prognozuojamų sveikatos sutrikimų – gerklės skausmą.

6 būdai, kaip citrina pagelbės jūsų sveikatai

Norint sau padėti, ne visada būtina skubėti į vaistinę.

Ką dar, be malonumo ir sveikatos, galima atrasti pirtyje? (2)

Ko reikia gyvenimui, kad jame neliktų vietos vidinei įtampai, nuovargiui, ligų maratonams, o laimę žmogus rastų pamildamas savo kūną?

Visa tiesa apie ekologiją ir kitas sveiko maisto religijas (6)

Interviu su ekologinio ūkio veteranais Lietuvoje.

Dantų šepetėlis: kaip ir kokį išsirinkti? (2)

Šiandien retas suabejos, kad dantų valymas šepetėliu yra svarbi asmeninės burnos higienos dalis.

Kūno svoris – kaip sugrįžti į vėžes po vasaros atostogų?

Prieš porą dienų savo Facebook'o grupėje paklausiau ar dar kam nors be manęs aktualus šis klausimas. Sulaukusi teigiamos reakcijos, sėdau rašyti šio įrašo.