5 maisto produktai, kurių geriau nevalgyti

 (12)
Šiais laikais visi tik ir šneka, ką reikia valgyti, o ko ne, todėl neretai yra sunku susigaudyti, ar tinkamai maitinamės.
5 maisto produktai, kurių geriau nevalgyti
© Fotolia nuotr.

Mokslininkai klysta, ekspertai ginčijasi, o maisto pramonės įmonės persistengia, siūlydamos protu nesuvokiamų „šedevrų“. Tai ką gi valgyti?

Vienas neblogas būdas išspręsti šią problemą – sudaryti maisto produktų, tam tikrose kategorijose pripažįstamų kaip prasčiausi, sąrašą.

1. Nevalgykite cigarinių ešerių, ryklių, kardžuvių ir karališkųjų skumbrių, jei nerimaujate dėl gyvsidabrio

Metilo gyvsidabris yra neurotoksinas. Per didelis jo kiekis gali pakenkti smegenims ir nervų sistemai. Dėl žmogaus veiklos metilo gyvsidabrio randama daugelyje žuvų, tačiau kai kuriose jo koncentracija būna gerokai didesnė. JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) ir JAV aplinkos apsaugos agentūra (EPA) turi tokį pranešimą nėščioms bei ketinančioms pastoti moterims, žindyvėms ir mažiems vaikams: „Venkite cigarinių ešerių iš Meksikos įlankos, ryklių, kardžuvių ir karališkųjų skumbrių.“ Geriau pamąsčius, šis patarimas tinka visiems.

2. Nevalgykite „pramoninių“ mėsainių, jei mėgstate švarų maistą

Jautiena, gaunama iš žolę rupšnojančių karvių, gyvenančių ūkyje, yra viena, bet pramoniniu būdu gaminama mėsa iš gamyklos gyvulių ūkio yra visai kas kita. Nešvari aplinka, kalnas augimo hormonų ir šėrimas genetiškai modifikuotais kukurūzais prisideda prie abejotinos kokybės jautienos. Ir tai dar ne viskas. Kaip Maiklas Polanas (Michael Pollan) pasakojo „Rodale News“, ruošiant kepsnį dažniausiai naudojama vieno gyvulio mėsa, tačiau perdirbta malta jautiena yra šimtų gyvulių mėsos mišinys. „Toks būdas gerokai padidina mėsos užteršimo riziką“, – sakė jis. Ir išties – JAV žemės ūkio departamentas (USDA) atrado pavojingus ligas sukeliančių bakterijų kiekius daugiau nei 50 % patikrintų maltos jautienos mėginių. „Mėgstu mėsainius, bet tik jei mėsa gauta iš žolę ėdančių galvijų ir sumalta mėsininko“, – prisipažino M. Polanas.

3. Negerkite gazuotų gėrimų, nebent norite susirgti diabetu

Europoje atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad žmonės, kasdien išgeriantys po 500 ml cukrumi saldinto gazuoto gėrimo, turi 18 % didesnę riziką per ateinančius 16 metų susirgti II tipo cukriniu diabetu, palyginti su tais, kurie nevartoja gazuotų gėrimų. Ankstesnių tyrimų, atliktų JAV, rezultatai parodė, kad kasdien geriant gazuotų gėrimų 25 % padidėja rizika susirgti II tipo cukriniu diabetu.

4. Nevalgykite tam tikrų obuolių, jei nerimaujate dėl pesticidų

Natūraliai užaugintus obuolius triauškinkite į sveikatą, tačiau venkite parduodamų prekybos centruose. Ketverius metus iš eilės obuoliai puikavosi EWG rengiamo 12-os daugiausia pesticidų turinčių maisto produktų sąrašo viršuje, o JAV žemės ūkio departamento mokslininkai vidutiniškai rado penkis ar daugiau pesticidų ant žalių obuolių mėginių. Kai kurių pesticidų koncentracijos buvo itin didelės. Ypač daug šurmulio sukėlė vienas chemikalas – difenilaminas (DPA), kurio buvo rasta 80 % ištirtų mėginių. 2012 m. Europos Komisija uždraudė DPA dėl stipraus kancerogeninio poveikio.

5. Nevalgykite perdirbtos mėsos, jei nenorite anksčiau laiko iškeliauti į dausas!

Net neabejojame, kad nenorite žinoti šios informacijos, bet tyrimų rezultatai rodo, kad žmonės, valgantys daug perdirbtos mėsos (pavyzdžiui, kumpio, šoninės ir dešrelių), turi didesnę pirmalaikės mirties ir vėžio bei širdies ligų riziką. Atliekant vieną išsamų tyrimą buvo išanalizuoti 448 568 žmonių iš 10 Europos šalių duomenys ir padaryta išvada, kad daugiausia perdirbtos mėsos valgančių žmonių pirmalaikės mirties (dėl bet kokios priežasties) rizika buvo 44 % didesnė nei tų, kurie perdirbtos mėsos valgė mažiau. Didelis mėgavimasis perdirbta mėsa padidina mirties nuo širdies ligos riziką 72 %, nuo vėžio – 11 %. Daugelio tyrimų rezultatai yra panašūs. Studijos, atliktos Harvardo universiteto, metu buvo nustatyta, kad žmonės, kurie reguliariai valgo perdirbtą mėsą, turi didesnę tikimybę mirti 20–30 metų laikotarpiu, palyginti su tais, kurie reguliariai nevalgo raudonos mėsos. Taip pat šio tyrimo metu paaiškėjo, jog, vartojant kitų maisto produktų, kuriuose gausu baltymų, pavyzdžiui, žuvienos, paukštienos, riešutų ar ankštinių augalų, mirties rizika sumažėja. Tik visi puikiai suprantame, kad pupelės toli gražu ne sūri rūkyta mėsa... Bet jei norite ilgiau gyventi, šoninę teks pamiršti.

medguru.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Sveikata

Kokie produktai didina „gerojo“ cholesterolio kiekį, o „blogąjį“ mažina?

Dėl didelio sergamumo ir mirštamumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų Europos kardiologų draugija Lietuvą priskiria prie didelės kardiovaskulinės rizikos šalių.

Kas kepenims pavojingiau - riebus maistas ar alkoholis? (18)

Sveikatos apsaugos ministro Juro Požėlos atvejis, kuomet pacientui besiskundžiant virškinimo sutrikimais buvo diagnozuotas kasos uždegimas (pankreatitas), parodo, kokie pavojingi gali būti virškinimo sutrikimai.

Atsikratė 89 kilogramų, nors gydytojai sakė, kad tai neįmanoma (7)

Moteris, dietos laikytis praėjusi praėjus mėnesiui po savo vestuvių, atsikratė net 89 kilogramų, o tai daugiau, nei sveria jos sutuoktinis. 36-erių Jill Whitham iš Šiaurės Jorkšyro 2012 m. balandžio mėn. ištekėjusi už Jacko Whithamo svėrė 152,4 kg. Dietologas moteriai tada teigė, kad ji niekada nesvers mažiau 89kg dėl metabolizmo, kuris yra sulėtėjęs dėl netinkamo skydliaukės funkcionavimo.

10 prancūzių mitybos taisyklių + sriubos RECEPTAS iškrovos dienai (8)

Mėgautis maistu be jokio kaltės jausmo ir nestorėti – apie tokį gyvenimą svajoja ne viena moteris. Ir kai kurioms tai visai nesunkiai pavyksta. Tarkim, prancūzėms.

5 kilometrai bėgte ar alaus?

Šeimoje išugdyti įpročiai, mažos tradicijos tampa modeliais, kuriais vadovaudamiesi automatiškai veikiame toliau.

Kaip kovoti su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu (24)

Padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas – gana paplitęs nusiskundimas. Negaluojantįjį kamuoja skausmas po duobute, už krūtinkaulio, ėda rėmuo. Dauguma į panašius požymius nėra linkę kreipti per daug dėmesio, vis dėlto negydomi šie simptomai gali tapti rimtesnių ligų pradžia.

Sporto instruktorė: kaip neįsisukti į uždarą svorio numetimo-priaugimo ratą (2)

Sporto instruktorė Viktė Bražaitė (26 m.) dalinasi patarimais apie mitybos planą ir kuo jis naudingas. Papasakojo, kokį sportą pasirinkti nusprendus lieknėti ir moterims tiek klausimų keliančias dietas.

Vargina prastas kūno kvapas - pažiūrėkite, ką valgote

Skaitykite ir sužinokite, ką daryti mėgstantiems valgyti pomidorus ir norintiems išvengti kūno kvapo.

Dviratis, riedlentės, riedučiai - kuri vasariška riedėjimo priemonė geriausia

Ką daryti, jei vasarą lįsti į sporto sales nesinori, o bėgioti jau kiek pabodo? Šokti ant ratų!

Svogūnas – liaudiškas vaistas nuo visų ligų (3)

Svogūnai gali tiesiog neįtikėtinai pagelbėti jums nuo įvairiausių susirgimų ir išgydyti daugybę ligų. Svogūnuose gausu flavonoido kvercetino, turinčio priešuždegiminių ar netgi priešvėžinių savybių.

Galvos skausmai, svaigimas, galūnių tirpimas. Atsako gyd. neurologas (4)

Vargina galvos skausmai, svaigimas? Tirpsta galūnės? Nerimą kelia kiti neurologiniai sutrikimai?

Vaistai nuo skausmo - jie gali ir pakenkti (1)

Ar esate iš tų žmonių, kurie savo rankinėje kiekvieną dieną nešiojasi miniatiūrinę vaistinėlę su medikamentais, kurių galbūt prireiks, jei, pavyzdžiui, netikėtai suskaus galvą? Atsarga gėdos nedaro, tačiau ar susimąstėte, kad besitrindami tarp Jūsų daiktų ir paveikti temperatūros svyravimų, vaistai gali ne padėti, o netgi priešingai – pakenkti?

Odos vėžys melanoma: 7 klausimai gydytojai dermatologei (14)

Melanoma yra pavojingiausias ir agresyviausias odos vėžio tipas. Tai greitai augantis ir plintantis piktybinis navikas, kurio eigą sunku prognozuoti. Susirgus melanoma, brangi kiekviena minutė – būtina kuo skubiau taikyti gydymą.

Šangrilos dieta – kai svoris krenta valgant tai, ką norite (2)

Viena beprotiškiausių pastaraisiais metais išpopuliarėjusių dietų – Šangrilos dieta. Tai psichologijos profesoriaus Setho Robertso kūrinys.