5 maisto produktai, kurių geriau nevalgyti

 (12)
Šiais laikais visi tik ir šneka, ką reikia valgyti, o ko ne, todėl neretai yra sunku susigaudyti, ar tinkamai maitinamės.
© Fotolia nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Mokslininkai klysta, ekspertai ginčijasi, o maisto pramonės įmonės persistengia, siūlydamos protu nesuvokiamų „šedevrų“. Tai ką gi valgyti?

Vienas neblogas būdas išspręsti šią problemą – sudaryti maisto produktų, tam tikrose kategorijose pripažįstamų kaip prasčiausi, sąrašą.

1. Nevalgykite cigarinių ešerių, ryklių, kardžuvių ir karališkųjų skumbrių, jei nerimaujate dėl gyvsidabrio

Metilo gyvsidabris yra neurotoksinas. Per didelis jo kiekis gali pakenkti smegenims ir nervų sistemai. Dėl žmogaus veiklos metilo gyvsidabrio randama daugelyje žuvų, tačiau kai kuriose jo koncentracija būna gerokai didesnė. JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) ir JAV aplinkos apsaugos agentūra (EPA) turi tokį pranešimą nėščioms bei ketinančioms pastoti moterims, žindyvėms ir mažiems vaikams: „Venkite cigarinių ešerių iš Meksikos įlankos, ryklių, kardžuvių ir karališkųjų skumbrių.“ Geriau pamąsčius, šis patarimas tinka visiems.

2. Nevalgykite „pramoninių“ mėsainių, jei mėgstate švarų maistą

Jautiena, gaunama iš žolę rupšnojančių karvių, gyvenančių ūkyje, yra viena, bet pramoniniu būdu gaminama mėsa iš gamyklos gyvulių ūkio yra visai kas kita. Nešvari aplinka, kalnas augimo hormonų ir šėrimas genetiškai modifikuotais kukurūzais prisideda prie abejotinos kokybės jautienos. Ir tai dar ne viskas. Kaip Maiklas Polanas (Michael Pollan) pasakojo „Rodale News“, ruošiant kepsnį dažniausiai naudojama vieno gyvulio mėsa, tačiau perdirbta malta jautiena yra šimtų gyvulių mėsos mišinys. „Toks būdas gerokai padidina mėsos užteršimo riziką“, – sakė jis. Ir išties – JAV žemės ūkio departamentas (USDA) atrado pavojingus ligas sukeliančių bakterijų kiekius daugiau nei 50 % patikrintų maltos jautienos mėginių. „Mėgstu mėsainius, bet tik jei mėsa gauta iš žolę ėdančių galvijų ir sumalta mėsininko“, – prisipažino M. Polanas.

3. Negerkite gazuotų gėrimų, nebent norite susirgti diabetu

Europoje atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad žmonės, kasdien išgeriantys po 500 ml cukrumi saldinto gazuoto gėrimo, turi 18 % didesnę riziką per ateinančius 16 metų susirgti II tipo cukriniu diabetu, palyginti su tais, kurie nevartoja gazuotų gėrimų. Ankstesnių tyrimų, atliktų JAV, rezultatai parodė, kad kasdien geriant gazuotų gėrimų 25 % padidėja rizika susirgti II tipo cukriniu diabetu.

4. Nevalgykite tam tikrų obuolių, jei nerimaujate dėl pesticidų

Natūraliai užaugintus obuolius triauškinkite į sveikatą, tačiau venkite parduodamų prekybos centruose. Ketverius metus iš eilės obuoliai puikavosi EWG rengiamo 12-os daugiausia pesticidų turinčių maisto produktų sąrašo viršuje, o JAV žemės ūkio departamento mokslininkai vidutiniškai rado penkis ar daugiau pesticidų ant žalių obuolių mėginių. Kai kurių pesticidų koncentracijos buvo itin didelės. Ypač daug šurmulio sukėlė vienas chemikalas – difenilaminas (DPA), kurio buvo rasta 80 % ištirtų mėginių. 2012 m. Europos Komisija uždraudė DPA dėl stipraus kancerogeninio poveikio.

5. Nevalgykite perdirbtos mėsos, jei nenorite anksčiau laiko iškeliauti į dausas!

Net neabejojame, kad nenorite žinoti šios informacijos, bet tyrimų rezultatai rodo, kad žmonės, valgantys daug perdirbtos mėsos (pavyzdžiui, kumpio, šoninės ir dešrelių), turi didesnę pirmalaikės mirties ir vėžio bei širdies ligų riziką. Atliekant vieną išsamų tyrimą buvo išanalizuoti 448 568 žmonių iš 10 Europos šalių duomenys ir padaryta išvada, kad daugiausia perdirbtos mėsos valgančių žmonių pirmalaikės mirties (dėl bet kokios priežasties) rizika buvo 44 % didesnė nei tų, kurie perdirbtos mėsos valgė mažiau. Didelis mėgavimasis perdirbta mėsa padidina mirties nuo širdies ligos riziką 72 %, nuo vėžio – 11 %. Daugelio tyrimų rezultatai yra panašūs. Studijos, atliktos Harvardo universiteto, metu buvo nustatyta, kad žmonės, kurie reguliariai valgo perdirbtą mėsą, turi didesnę tikimybę mirti 20–30 metų laikotarpiu, palyginti su tais, kurie reguliariai nevalgo raudonos mėsos. Taip pat šio tyrimo metu paaiškėjo, jog, vartojant kitų maisto produktų, kuriuose gausu baltymų, pavyzdžiui, žuvienos, paukštienos, riešutų ar ankštinių augalų, mirties rizika sumažėja. Tik visi puikiai suprantame, kad pupelės toli gražu ne sūri rūkyta mėsa... Bet jei norite ilgiau gyventi, šoninę teks pamiršti.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Baltymais praturtinta morkų ir imbiero sriuba

„Labai mėgstu gaminti ir dažnai eksperimentuoju su įvairiais maisto produktais, jų deriniais,“ – sako lengvaatletė Airinė palšytė, mėgstanti patiekalus praturtinti baltymais.

Vaistininkas V. Pauliukevičius: į vaistinę žmonės ateina ir išsikalbėti

Daugiau nei penkias dešimtis savo gyvenimo metų Vladas Pauliukevičius (80 m.) atidavė vaistinei ir įvairių negalavimų kamuojamiems druskininkiečiams. Į pensiją išėjęs ilgametis vaistininkas pasakoja apie anų laikų vaistų gamybos taisykles ir pasitikėjimo specialistu svarbą.

17 dalykų, apie kuriuos verta susimąstyti, kad ateityje jaustumėtės geriau (4)

Vienas interneto portalas atliko vyresnių nei 50 m. žmonių apklausą apie tai, ką jie patartų 30-mečiams. Patarimai – labai paprasti, bet tuo pačiu teisingi ir išmintingi. Patariame įsiklausyti į vyresnių žmonių patarimus.

Mokslininkai atskleidė paprastus triukus, padėsiančius maitintis sveikiau

Ar žinote, kas lemia jūsų maisto pasirinkimą? Tai ne tik vaizdas, skonis ir kvapas, bet ir tai, ar maistas yra pasiekiamas ranka, ar jis pateiktas tinkamo dydžio porcija, ar jį patogu valgyti ir ar turime jį papildomai apdoroti bei paruošti. Bent jau taip teigia Danijos mokslininkai.

Julija Janus kviečia sergantiesiems vėžiu padovanoti Viltį

Mūsų niekas nemokė, kaip suteikti psichologinę pagalbą žmogui, išgirdusiam mirtinos ligos nuosprendį.

Mitybos specialistė: riebalų bijoti nereikia, svarbu pasirinkti tinkamus

Riebalai yra būtini mūsų organizmui – jie suteikia sotumo jausmą, su jais gauname riebaluose tirpių vitaminų. Tačiau netinkamas ar per didelis tam tikrų riebalų vartojimas gali sukelti sveikatos sutrikimų.

105 metų sulaukusio daktaro Shigeaki Hinoharos ilgaamžiškumo taisyklės (1)

Daktaras Shigeaki Hinohara – vienas iš tų, kuriam Japonija yra dėkinga už ilgaamžiškumą. Jis ir pats yra neįtikėtinai aktyvios senatvės pavyzdys: sulaukęs 75 metų parašė ir publikavo daugiau kaip 150 knygų, o sulaukęs šimto – toliau gydė žmones ir skaitė paskaitas.

Dar kartą apie depresiją: antidepresantai nėra vaistas, kuris tinka visiems (4)

Kaip ir visomis ligomis, taip ir depresija susergama ne iš karto. Ji turi savo priešistorę ir priežastis.

Plastikos chirurgas: jei vienintelis pacientės noras – geriau atrodyti asmenukėse, skalpelio į rankas neimu (4)

Jau 15 metų moterų grožio paslaptis saugantis plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Martynas Norkus neabejoja, kad šioje srityje išmanyti žmonių psichologiją yra ne mažiau svarbu nei chirurgijos subtilybes.