5 maisto produktai, kurių geriau nevalgyti

 (12)
Šiais laikais visi tik ir šneka, ką reikia valgyti, o ko ne, todėl neretai yra sunku susigaudyti, ar tinkamai maitinamės.
© Fotolia nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Mokslininkai klysta, ekspertai ginčijasi, o maisto pramonės įmonės persistengia, siūlydamos protu nesuvokiamų „šedevrų“. Tai ką gi valgyti?

Vienas neblogas būdas išspręsti šią problemą – sudaryti maisto produktų, tam tikrose kategorijose pripažįstamų kaip prasčiausi, sąrašą.

1. Nevalgykite cigarinių ešerių, ryklių, kardžuvių ir karališkųjų skumbrių, jei nerimaujate dėl gyvsidabrio

Metilo gyvsidabris yra neurotoksinas. Per didelis jo kiekis gali pakenkti smegenims ir nervų sistemai. Dėl žmogaus veiklos metilo gyvsidabrio randama daugelyje žuvų, tačiau kai kuriose jo koncentracija būna gerokai didesnė. JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) ir JAV aplinkos apsaugos agentūra (EPA) turi tokį pranešimą nėščioms bei ketinančioms pastoti moterims, žindyvėms ir mažiems vaikams: „Venkite cigarinių ešerių iš Meksikos įlankos, ryklių, kardžuvių ir karališkųjų skumbrių.“ Geriau pamąsčius, šis patarimas tinka visiems.

2. Nevalgykite „pramoninių“ mėsainių, jei mėgstate švarų maistą

Jautiena, gaunama iš žolę rupšnojančių karvių, gyvenančių ūkyje, yra viena, bet pramoniniu būdu gaminama mėsa iš gamyklos gyvulių ūkio yra visai kas kita. Nešvari aplinka, kalnas augimo hormonų ir šėrimas genetiškai modifikuotais kukurūzais prisideda prie abejotinos kokybės jautienos. Ir tai dar ne viskas. Kaip Maiklas Polanas (Michael Pollan) pasakojo „Rodale News“, ruošiant kepsnį dažniausiai naudojama vieno gyvulio mėsa, tačiau perdirbta malta jautiena yra šimtų gyvulių mėsos mišinys. „Toks būdas gerokai padidina mėsos užteršimo riziką“, – sakė jis. Ir išties – JAV žemės ūkio departamentas (USDA) atrado pavojingus ligas sukeliančių bakterijų kiekius daugiau nei 50 % patikrintų maltos jautienos mėginių. „Mėgstu mėsainius, bet tik jei mėsa gauta iš žolę ėdančių galvijų ir sumalta mėsininko“, – prisipažino M. Polanas.

3. Negerkite gazuotų gėrimų, nebent norite susirgti diabetu

Europoje atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad žmonės, kasdien išgeriantys po 500 ml cukrumi saldinto gazuoto gėrimo, turi 18 % didesnę riziką per ateinančius 16 metų susirgti II tipo cukriniu diabetu, palyginti su tais, kurie nevartoja gazuotų gėrimų. Ankstesnių tyrimų, atliktų JAV, rezultatai parodė, kad kasdien geriant gazuotų gėrimų 25 % padidėja rizika susirgti II tipo cukriniu diabetu.

4. Nevalgykite tam tikrų obuolių, jei nerimaujate dėl pesticidų

Natūraliai užaugintus obuolius triauškinkite į sveikatą, tačiau venkite parduodamų prekybos centruose. Ketverius metus iš eilės obuoliai puikavosi EWG rengiamo 12-os daugiausia pesticidų turinčių maisto produktų sąrašo viršuje, o JAV žemės ūkio departamento mokslininkai vidutiniškai rado penkis ar daugiau pesticidų ant žalių obuolių mėginių. Kai kurių pesticidų koncentracijos buvo itin didelės. Ypač daug šurmulio sukėlė vienas chemikalas – difenilaminas (DPA), kurio buvo rasta 80 % ištirtų mėginių. 2012 m. Europos Komisija uždraudė DPA dėl stipraus kancerogeninio poveikio.

5. Nevalgykite perdirbtos mėsos, jei nenorite anksčiau laiko iškeliauti į dausas!

Net neabejojame, kad nenorite žinoti šios informacijos, bet tyrimų rezultatai rodo, kad žmonės, valgantys daug perdirbtos mėsos (pavyzdžiui, kumpio, šoninės ir dešrelių), turi didesnę pirmalaikės mirties ir vėžio bei širdies ligų riziką. Atliekant vieną išsamų tyrimą buvo išanalizuoti 448 568 žmonių iš 10 Europos šalių duomenys ir padaryta išvada, kad daugiausia perdirbtos mėsos valgančių žmonių pirmalaikės mirties (dėl bet kokios priežasties) rizika buvo 44 % didesnė nei tų, kurie perdirbtos mėsos valgė mažiau. Didelis mėgavimasis perdirbta mėsa padidina mirties nuo širdies ligos riziką 72 %, nuo vėžio – 11 %. Daugelio tyrimų rezultatai yra panašūs. Studijos, atliktos Harvardo universiteto, metu buvo nustatyta, kad žmonės, kurie reguliariai valgo perdirbtą mėsą, turi didesnę tikimybę mirti 20–30 metų laikotarpiu, palyginti su tais, kurie reguliariai nevalgo raudonos mėsos. Taip pat šio tyrimo metu paaiškėjo, jog, vartojant kitų maisto produktų, kuriuose gausu baltymų, pavyzdžiui, žuvienos, paukštienos, riešutų ar ankštinių augalų, mirties rizika sumažėja. Tik visi puikiai suprantame, kad pupelės toli gražu ne sūri rūkyta mėsa... Bet jei norite ilgiau gyventi, šoninę teks pamiršti.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Ko nežinojome apie vaikščiojimą basomis – kaip tai veikia mūsų sveikatą? (6)

Vaikščioti basomis – retas malonumas ir netgi savotiška modernaus gyvenimo prabanga. Norintiesiems sustiprinti sveikatą ir bent trumpam išvaduoti savo pėdas iš batų kalėjimo – basakojų takai.

Per 10 minučių: šie pratimai greitai sugrąžins jums pageidaujamas kūno linijas (1)

Treniruotė, kurios neįmanoma atidėti vėlesniam laikui. Nors šiais metais vasara neskubėjo atvykti pas mus, o saldumynų virtuvėje buvo galima rasti dažniau, nei norėtume, vis tik pats laikas skirti laiko sau ir nustoti kūrus pasiteisinimus.

Žolininkė ir profesorius patarė, kaip susidžiovinti uogas

Šviežių uogų sezonas netrukus pasibaigs, bet jomis mėgautis galime ne tik vasarą. Tereikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kaip mėgstamiausias uogas sudžiovinti, kad jos būtų ne tik gardžios, bet ir išlaikytų kuo daugiau naudingųjų savybių.

Mitybos specialistė: nė viena mitybos teorija nėra tobula – kaip iš kiekvienos paimti tai, kas geriausia (4)

Ko tik nedarėme bandydami maitintis sveikiau – pirkome ekologiškus produktus, atsisakėme mėsos, pieno ir kiaušinių, vėliau – miltų ir cukraus, liovėmės maistą kepti ir virti, bet ar dėl to tikrai tapome sveikesni? Maisto technologė Raminta Bogušienė sako, kad nė viena mitybos teorija nėra tobula, ir siūlo iš kiekvienos paimti tai, kas geriausia.

Osteopatas V. Jankauskas: įdomu tai, kad ne visada skauda tą vietą, kuri yra problemiška (10)

Masažai gali daug – atpalaiduoti įtemptus raumenis, sumažinti skausmus, suteikti malonumo. Osteopatas Vytenis Jankauskas sako, kad rankomis galima padaryti dar daugiau – pagerinti laikyseną, suaktyvinti vidaus organų veiklą ar net išgydyti žvairumą.

Tik viena šio gėrimo skardinė per dieną gali padidinti tikimybę patirti insultą (7)

Tai plačiai žinoma tiesa, kad gerti gazuotus gėrimus yra nesveika. Bet ar žinojote, kad tai dar ir gali būti pavojinga jūsų sveikatai?

Mitybos specialistė: maisto derinimas tėra mitas! (6)

Netikėtos mitybos specialistų pastabos apie maisto derinimo svarbą.

Specialistai įspėja: netinkamai apdorotas maistas gali baigtis mirtimi!

Liepos mėnesį nuo listeriozės Lietuvoje mirė du asmenys.

Kaip gyvybinę energiją či panaudoti savo sveikatai gerinti? (6)

Švariausia iš visų energijos šaltinių – gyvybinė energija či. Kaip šią nematomą gamtos jėgą panaudoti savo sveikatos reikmėms, pasakoja Vilniaus universiteto Konfucijaus instituto darbuotojas Liang'as Wenming'as (30 m.).

Ką apie insultą ir infarktą sakė garsi gydytoja Filomena Taunytė (68)

"Prisipažinkime, kad nemokame šių ligų gydyti. Prisipažinkime, kad mes, gydytojai, nedirbame reikiamo profilaktinio darbo, neaiškiname žmonėms, kokie reiškiniai pranašauja gresiantį insultą ar infarktą", - yra sakiusi garsi gydytoja Filomena Taunytė.