5 maisto produktai, kurie sustiprins širdį

Kiekvienais metais artėjant paskutiniam rugsėjo sekmadieniui, kuomet minima Pasaulinė širdies diena, įvairios sveikatos organizacijos kviečia atkreipti dėmesį į širdies ir kraujagyslių ligų prevenciją, aktyvesnį gyvenimo būdą.

Dietologai ragina nepamiršti ir sveikos mitybos – tinkamai pasirinkti maisto produktai taip pat gali sustiprinti širdies veiklą.

„Sureguliuota mityba yra labai svarbi bet kokių problemų su sveikata turintiems žmonėms. Tačiau sveikai maitintis rekomenduojama nuolat, nes tai vienas iš geriausių būdų užkirsti kelią kai kurioms ligoms. Jeigu pavyzdžiui, norite sustiprinti širdies veiklą, tuomet reiktų į kasdienį racioną įtraukti kuo daugiau maisto produktų, turinčių kalcio, magnio, kalio, taip pat A, E, C ir B grupės vitaminų ir Omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių“, – pataria gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė.

Dietologė išskiria 5 maisto produktus, kurie, norintiems pagerinti širdies veiklą, galėtų paįvairinti kasdienį racioną.

Ruginė duona. Šiandien, anot gydytojos, duonos pasirinkimas parduotuvėse didžiulis, tačiau savo širdimi susirūpinusiems žmonėms reikėtų apsistoti ties ruginės duonos, pagardintos įvairiomis sėklomis, lentyna. Būtent tokia duona yra naudingiausia – ji gerina širdies veiklą, mat ruginiuose miltuose gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių ir daug lakolino rūgšties. Duonos sudėtyje taip pat yra organizmui labai svarbių aminorūgščių – metionino ir lizino. Pastarasis būtent ir dalyvauja kraujodaros procesuose.

Lašiša. Norintiems turėti sveiką širdį žuvis turėtų būti vienas svarbiausių patiekalų. Kaip teigia E. Gavelienė, pasirinkdami lašišą tikrai nesuklysite. Ji, kaip ir dauguma žuvies produktų, yra prisotinta baltymų ir Omega-3 riebalų rūgščių, kurios stiprina imunitetą, palaiko smegenų veiklą, geriną atmintį bei mažina riziką susirgti širdies aritmija ir ateroskleroze. Anot gydytojos, ruošiant žuvį patartina ją kepti ant grotelių arba orkaitėje nenaudojant papildomų riebalų, taip pat galima virti vandenyje arba garuose.

Aliejus. Gydytojos dietologės teigimu, širdį sustiprinti norintys žmonės augalinių riebalų – aliejaus, turėtų vartoti 2-3 šaukštus per dieną. Tai puikus mononesočiujų ir polinesočiųjų riebalų šaltinis, kuris gali padėti sumažinti cholesterolio bei cukraus kiekį kraujyje. Tam puikiai tinka linų sėmenų, alyvuogių, graikinių riešutų, rapsų aliejus.

Ispaninio šalavijo sėklos (chia sėklos). Šios pastaruoju metu itin populiarios sėklos, kurias galima dėti į bet kokį patiekalą, net actektų civilizacijoje buvo žinomos kaip sveikatos šaltinis. Chia sėklos, prisotintos ląstelienos, turi net 8 kartus daugiau Omega-3 riebalų rūgščių nei lašiša bei 5 kartus daugiau kalcio nei pienas, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat infarkto riziką. Gydytojos teigimu, racioną vertėtų praturtinti arba šiomis sėklomis, arba maltais linų sėmenimis, arba maltomis kanapių sėklomis.

Avietės. Nors šių uogų sezonas jau pasibaigė, verta atsiminti, kad tai ne eilinės uogos – jose gausu polifenolių ir antioksidantų, kurie mažina organizme padarytą žąlą bei atstato širdies darbą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis