5 itin populiarios, bet dietologų labiausiai supeiktos dietos

Didžiosios Britanijos dietologų asociacija sudarė labiausiai nevykusių populiarių dietų penketuką. Pasitikrinkite, ar nesilaikėte kurios nors iš jų.

D. Britanijos dietologų asociacija registravo dietas bandančių žmonių skambučius, skundus ir komentarus, pagal juos sudarė prasčiausių dietų sąrašus ir pagrindė visa tai moksliniais paaiškinimais, kodėl viena ar kita dieta buvo nesėkminga.

Dietos pateikiamos eilės tvarka – pradedant nuo pačios prasčiausios.

1. Dukano dieta

Gydytojas Pierre'as Dukanas savo dietą (Prancūzijoje dar žinomą „Protal“ pavadinimu) paskelbė maždaug prieš 10 metų ir per tą laiką ji susirado nemažai sekėjų. Daugiausiai jų – tarp P. Dukano tėvynainių prancūzų. Teigiama, kad šios dietos laikosi 1,5 milijono prancūzių, ja žavisi tokios garsenybės kaip Giselle Bundchen ir Jennifer Lopez, prieš vestuves jos laikėsi Kate Middleton, o dabar laikosi jos motina. Ši dieta kiek primena Atkinso, nes yra baltyminė.

Ją sudaro 4 etapai: 1) puolimas; 2) kaitaliojimas; 3) stabilizavimas; 4) kasdienis gyvenimas. Puolimo etapu (jis gali trukti iki 10 dienų, priklausomai nuo to, kiek kilogramų norit numesti) valgomas vien baltymingas maistas (mėsa, žuvis, kiaušiniai, svarbiausia – jokių angliavandenių), vėliau jis derinamas su daržovėmis, galiausiai grįžtama prie įprasto raciono, valgoma įvairiai, bet saikingai.

Dietologų asociacija apibūdino šią dietą kaip neturinčią jokio mokslinio pagrindo. Jos laikytis labai sunku, rekomendacijos pernelyg griežtos, be to, ji apsunkina virškinimo sistemą, nesuteikia pakankamai energijos ir gali sukelti plaučių ar širdies ligų pavojų.

2. Mažai kalorijų turinti dieta

Ši dieta (jei ją galima taip pavadinti) reikalauja griežtai skaičiuoti maisto kalorijas, tačiau nedraudžia vartoti alkoholio. Nenuostabu, kad ji sulaukia daug sekėjų – juk absoliuti dauguma dietų alkoholį kategoriškai draudžia. Ir tai suprantama – jis ne tik turi daug kalorijų, bet ir skatina apetitą.

Dažniausiai šios dietos laikosi tie, kuriems tenka nuolat lankytis vakarėliuose (modeliai, aktoriai, dainininkai). Visą dieną jie nevalgo faktiškai nieko, kad vakare galėtų išgerti kelias taures vyno ar kito alkoholinio gėrimo. Kalbama, kad šios dietos laikėsi dainininkė Beyonce, nors oficialiai ji tvirtino besilaikanti limonado dietos.

Kai kurie gydytojai neabejoja, kad toks „mitybos“ būdas privalėtų teisėtai puikuotis pirmoje vietoje, juolab, kad ši „dieta“ vis labiau populiarėja. Naudos ji neturi jokios, o apie jos žalą galima būtų kalbėti nesustojant, nes tai tiesiausias kelias į alkoholizmą. Nors kūnas ir gauna reikiamą kiekį kalorijų, tačiau jis negauna jokių maistingų ar naudingų medžiagų, todel vis labiau senka, silpsta, intoksikuojasi, pažeidžiamos kepenys ir kiti vidaus organai.

3. Dieta pagal kraujo grupę

Jos laikosi dainininkė Cheryl Cole ir aktorė Courtney Cox. Ši amerikiečių mokslininko Piterio d‘Adamo teigia, kad beveik visi produktai turi suklijuojantį poveikį tam tikrų kraujo grupių ląstelėms.

O (I) grupės žmonės laikomi medžiotojais, pagal savo prigimtį labiausiai prisitaikiusiais gyvulinės kilmės baltymų vartojimui. Jų pagrindinis maistas – liesa, pageidautinai tamsi mėsa. Blogiausiu atveju tinka ir paukštiena, išskyrus riebią antį. Labiausia netinka javų ir karvės pieno produktai.

A (II) grupės žmonės – ūkininkai, taigi turėtų maitintis priešingai nei medžiotojai – kuo daugiau miltinių patiekalų ir kuo mažiau mėsos. Ypač jiems tinka ankštinės kultūros.

B (III) grupės atstovai yra klajūnai – jiems, kaip ir medžiotojams, tinka mėsa, derinama su daržovėmis, tačiau vištienos geriau vengti. Užtat jie gali vartoti beveik visus pieno produktus. O labiausiai jiems tinka jūros produktai.

AB (IV) grupės atstovų mityba sudėtingiausia, neabejotina tik viena – visų jų sveikatai labiausiai kenkia konservuoti, rūkyti ir vytinti gyvūnų baltymai.

Dietologų asociacija įsitikinusi, kad ši dieta yra pseudomoksliška – lygiai taip pat galima būtų laikytis dietos pagal akių spalvą ar nosies formą. Kadangi laikantis jos tenka atsisakyti ne atskirų produktų, o ištisų tų produktų grupių, gali pristigti svarbiausių medžiagų – geležies, kalcio ir pan.

4. Žaliavalgių dieta

Šios mitybos principas – valgyti tik termiškai neapdorotą, pageidautina vien augalinės kilmės maistą. Jos laikosi Demi Moore, Natalie Portman. Manoma, kad gyvulinės kilmės baltymai žmogui yra visiškai nereikalingi ar netgi žalingi. Geriausia misti trintais žalumynais, vaisiais ir daržovėmis, daigintais grūdais ir riešutais. Blogiausiau atveju galima suvalgyti žalios mėsos ar žuvies gabalėlį. Maistą galima pašildyti, tačiau ne daugiau nei iki 45 laipsnių.

Dietologai sutinka, kad tokioje dietoje beveik nėra kalorijų ir riebalų, todėl natūralu, kad jos besilaikantys žmonės nestorėja. Tačiau gaunama labai mažai ir naudingų medžiagų – kalcio, geležies, cinko, vitamino D, proteinų. Be to, kai kurių termiškai neapdorotų produktų organizmas tesiog neįstengia pasisavinti (grūdinių kultūrų, bulvių ir kt.), todėl jie pasišalina iš organizmo nesuteikę jam jokios naudos. Kitas minusas – norint, kad mityba būtų visavertė, tokio maisto paieškos ir paruošimas atima daug laiko. Dietologai griežtai nerekomenduoja šios dietos vaikams, nėščioms moterims ir ligotiems žmonėms.

5. Vaikiška dieta

Šios dietos laikosi Lady Gaga, Reese Witherspoon ir Jennifer Aniston. Dizainerės Heidi Slimane pristatytos dietos esmė – misti vien kūdikiams skirtomis tyrelėmis. Kadangi maistas skirtas kūdikiams, reikia manyti, jame netrūksta naudingų medžiagų, jis pakankamai sveikas ir ekologiškas.

Šios dietos laikomasi skirtingai – vieni valgo vien tyreles (iki 14 indelių per dieną), kiti be tyrelių leidžia sau kasdien suvalgyti po vieną suaugusiems skirtą maisto produktą, treti tyrelėmis pakeičia tik užkandžius.

D.Britanijos dietologų asociacija teigia, kad šios dietos sėkmės priežastis – mažos porcijos ir mažas kalorijų kiekis. Tačiau to, ko pakanka kūdikiams, jokiu būdui negali pakakti suaugusiam žmogui. Be to, blogai, kad valgydami tokį maistą visiškai jo nekramtome, taigi verčiame tinginiauti savo žandikaulius ir virškinimo sistemą, o tai jiems tikrai ne į naudą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis