40 nesudėtingų patarimų, kaip išgyventi iki 100 metų (I dalis)

Sveika mityba, fizinis aktyvumas ir rami sąžinė - šiuos ilgaamžiškumo recepto ingredientus išvardins bet kas. Pasirodo, yra ir daugiau triukų, padedančių pailginti savo gyvenimą.

40 būdų, kaip pailginti gyvenimą iki 100 metų, remdamasis moksliniais tyrimais ir specialistų patarimais, siūlo dailymail.co.uk. Siūlome susipažinti su pirmaisiais 20. Taigi jei norite pailginti savo gyvenimą, jūs turėtumėt...

1. Pagyventi aukštyn kojom
Tai, kas vyksta už komforto zonos ribų, pavyzdžiui, laikraščio skaitymas aukštyn kojomis, sukelia smegenims lengvą stresą ir stabdo ląstelių senėjimo procesus, - sako dr. Marios Kyriazis, JAV senėjimo ekspertas. Jis taip pat siūlo parašinėti ką nors kita ranka, įrodinėti dalykus, kuriais netikite, pasiklausyti muzikos, kurios nekenčiate.

2. Valgyti ką nors raudona
Šiuo atveju kalbame ne apie raudoną mėsą, o apie vaisius ir daržoves. „Pasirodo, raudona paprika turi daugiau vitamino C nei oranžinė, burokėliuose yra nitratų, kurie padeda atpalaiduoti kraujagysles, raudoni pomidorai turi daugiau likopeno (stiprus antioksidantas), ypač - termiškai apdoroti, jie gali padėti apsisaugoti nuo vėžio, širdies ligų ir kitų sveikatos problemų",- sako dr. Susan Jebb iš Žmogaus mitybos tyrimų padalinio Kembridže.

3. Greitai bėgti
Greitis, kuriuo jūs įveikiate mylią (1609 m), gali daug pasakyti apie jūsų būklę. Labai gerai, jei būdami 30-40 metų vyrai tokį atstumą įveikia per 8 minutes, moterys - per 9 min. Bet jei jums sunku tai padaryti per dešimt minučių (12 minučių moterims), jūs turite 30 procentų didesnę riziką susirgti ir mirti nuo širdies ligų.

4. Atsargiau su rankenomis
Kuo rečiau griebsitės rankenų ar laikysitės turėklų viešose vietose, tuo didesnė tikimybė išvengti virusinių ligų, kurios gerokai sutrumpina gyvenimą. Atrodytų, juokinga smulkmena, bet Hughas Penningtonas, Aberdyno universiteto bakteriologijos profesorius teigia, kad tos vietos yra tikras bacilų lizdas, nes per dieną yra paliečiamos daugybės rankų, ir tikrai ne visos jos būna švariai nuplautos. Todėl jei jau reikia spausti rankeną, darykite tai išorine delno puse ar alkūne, o jei negalite to išvengti, dažniau plaukite rankas.

5. Valgyti bananus
Bananai, kaip ir kitas kalio turintis maistas (tarkim, bulvės), sumažina kraujospūdį , o kartu su juo ir insulto bei širdies ligų riziką. „Taip pat kalis padeda neutralizuoti per didelio druskos vartojimo žalą," - sako dietologė dr Sarah Schenker. Rekomenduojama kalio paros dozė yra 3,5 g, norint sumažinti kraujo spaudimą, jums reikia 4,7 g - maždaug tiek šio elemento yra viename banane.

6. Daugiau tupėti
Tupėjimas yra vertinamas kaip vienas efektyviausių raumenų stiprinimo būdų. Jis nereikalauja tiek pastangų kaip aktyvus judėjimas ir taip nekenkia laikysenai kai nuolatinis sėdėjimas. Be to, tai padeda lavinti pusiausvyrą ir apsaugo nuo kritimų.

7. Išgerti vieną arbatos puodelį per dieną
Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai mano, kad arbatos antioksidantai gali padėti kraujagyslėms atsipalaiduoti. Buvo įrodyta, kad tai padeda sumažinti streso hormonų lygį ir padidina išgyvenamumą po širdies priepuolio iki 28 proc.

8. Eiti miegoti valanda anksčiau
Neseniai Harvardo verslo mokyklos atliktas tyrimas  parodė, kad mažiau nei 7 valandas miegantys žmonės, skyrę miegui vieną papildomą valandą, per 6 savaites sureguliavo kraujo spaudimą, o tai sumažina širdies priepuolio ir insulto riziką. Mokslininkai mano, kad per mažai miego paveikia organizmo gebėjimą kovoti su streso hormonais.

9. Valgyti daugiau jogurto
Probiotinis jogurto gėrimas ne tik padeda  palaikyti žurnalo mikroflorą po gydymo antibiotikais, bet ir mažina infekcijų riziką. Skandinavijoje atliktas tyrimas parodė, kad probiotikų vartojimas likus keletui dienų iki operacijos, sumažino pooperacinių infekcijų riziką.

11. Kvėpuoti per šiaudelį
„Kiekvieną dieną bent keletą minučių giliai pakvėpuodami per šiaudelį, galite pagerinti savo plaučių funkciją ir pajėgumą (kurie su amžiumi mažėja), taip pat sulėtinti savo širdies ritmą ir kraujo spaudimą", - sako dr. Mike Moreno.

12. Būti sąžiningam
JAV psichologai dr. Howardas Friedmanas ir dr. Leslie Martinas, atlikę ilgaamžiškumo tyrimą, nustatė, kad sąžiningi ir tvarkingi žmonės turi daugiau serotonino, o šis daro teigiamą įtaką miegui,  mitybai ir bendrai savijautai.

13. Nesitikėti blogiausio
Nerimauti dėl sveiktaos nėra blogas dalykas, nes tai padeda ja laiku pasirūpinti, bet pernelyg didelis nerimas perauga į bejėgiškumą, o tai jau veikia neigiamai. Viltį praradę žmonės sunkiau sveiksta po sunkių ligų ir nepasiduoda gydymui, nes mano, kad vis tiek jau niekas nepadės.

14. Kasdien vaikščioti
Vienas vyresnio amžiaus žmonių tyrimas parodė, kad sėdimą darbą dirbantys žmonės, per savaitę nueidami apie 10 kilometrų, po šešių mėnesių džiaugėsi ne tik geresne fizine sveikata, bet ir geriau atliko atminties ir intelekto testus. Tai siejama su geresne kraujotaka, kuri lėmė geresnį smegenų ląstelių aprūpinimą deguonimi ir stipresnes jungtis tarp smegenų ląstelių.

15. Mažiau valgyti
Jungtinėje Karalystėje atlikti  tyrimai rodo, kad maisto suvartojimą sumažinus trečdaliu, žiurkių, pelių, musių ir beždžionių gyvenimo trukmė pailgėja dvigubai. Ir taip yra ne tik dėl nutukimo pavojaus - mažiau valgant sulėtėja medžiagų apykaita ir todėl sumažėja kenksmingas laisvųjų radikalų poveikis.

16. Pasirinkti sveikus draugus
Skamba gana egoistiškai, bet draugų įtaka yra labai svarbi gyvenimo būdui. Anot tyrimo, paskelbto „New England Journal of Medicine",  bendraujant su nutukusiais draugais, rizika nutukti pačiam padidėja net 171 proc .

17. Kapstytis sode
Valanda darbo sode 3-4 kartus per savaitę prilygsta 8 kilometrams pasivaikščiojimo. „Sodininkystė stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, didina lankstumą, ištvermę ir raumenų jėgą. Be to, ši reali nauda gaunama pačiu patraukliausiu būdu, nes yra kur kas malonesnė nei fiziniai pratimai", - teigia antisenėjimo ekspertas dr. Rogeris Hendersonas.

18. Kasdien suvalgyti po svogūną
Svogūnai gali sumažinti kolorektalinio vėžio, gerklų vėžio ir kiaušidžių vėžio riziką - juose gausu antioksidanto kvercetino ir sieros junginių, stiprinančių imuninę sistemą.

19. Ištraukti vaisius iš šaldytuvo
Laikydami vaisius kambario temperatūroje padidiname jų naudingumą. Įrodyta, kad ryškiaspalviuose vaisiuose, pavyzdžiui, pomidoruose, arbūzuose, greipfrutuose, laikant juos kambario temperatūroje, padvigubėja beta karotino. Jie taip pat turi daugiau likopeno, nes šiluma leidžia jiems ir toliau nokti. Net visiškai prinokę melionai per naktį pagulėję kambaryje padidino karotinoidų  lygį 11- 40 proc, palyginti su tais, kurie buvo sukišti į šaldytuvą.

20. Bent du kartus per savaitę pasimylėti
Vienas JAV ekspertas apskaičiavo, kad seksas bent tris kartus per savaitę gali pailginti gyvenimą 2 metais, o darant tai kiekvieną dieną gyvenimo trukmė gali pailgėti net 8 metais! 45-50  metų vyrų tyrimas parodė, kad reguliarus seksas turi apsauginį poveikį - tie laimingieji, kurie du kartus per savaitę patiria orgazmą, turėjo 50 procentų mažesnę ankstyvos mirties riziką. Reguliarus seksas ne tik pagerina kraujotaką ir sumažina stresą, bet ir paskatina dopamino gamybą, o šis hormonas dalyvauja audinių atsinaujinimo procesuose ir veikia kaip natūralus antidepresantas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis