4 dažniausios klaidos gydant peršalimo ligas

Šeimos gydytojai sudarė klaidų, kurias dažniausiai daro sergantieji peršalimo ligomis.

Slogą ir nedidelę temperatūrą daugelis jau įpratome gydyti vaistažolių arbatomis arba laukiame, kol šie negalavimai praeis savaime. Tuo tarpu atsainus požiūris ir netinkamas gydymas gali pridaryti žalos.

1 klaida – bandome „išvaikščioti“ ligą

Kai užpuolus peršalimui nėra jėgų, viskas krinta iš rankų, retas kuris gali leisti sau pagulėti keletą dienų lovoje. Dauguma mūsų esame priversti arba tiesiog nepaisydami negalavimų gyvename „darbiniu“ režimu. Tačiau vertėtų prisiminti, kad tinkamai gydomos peršalimo ligos gali praeiti per porą dienų. O bandydami „išvaikščioti“ ligą, kilus komplikacijoms galite atsigulti ir kelioms savaitėms.

2 klaida – per daug vartojame vaistų

Kad tik greičiau pasveiktų, dažnas tiesiog saujomis pasiruošęs gerti įvairius preparatus nuo peršalimo. Tačiau, perspėja gydytojai, jeigu vartojate du skirtingus preparatus, jų netikėtos sąveikos rizika padidėja 10 proc. Vartojant tris preparatus – 50 proc., o jeigu geriate 5 ir daugiau preparatų vienu metu minėtoji rizika išauga iki 90 proc.

Taigi kuo mažiau vaistų vartosite, tuo saugesnis, o ir pigesnis bus gydymas. Dauguma „išreklamuotų“ vaistų tik palengvina peršalimo simptomus – sumažina temperatūrą, malšina skausmą ir t.t., - tačiau nepašalina ligos priežasčių.

3 klaida – neskaitome vaistų informacinių lapelių

Vaistai žmones veikia skirtingai, todėl labai svarbu perskaityti pakuotėje esantį informacinį lapelį, sužinoti, kokius šalutinius poveikius preparatas gali sukelti. Taip pat labai svarbu paisyti dozuotės. Jeigu pirmą kartą išgėrus vaisto, jus išbėrė ar ėmė niežtėti kūnas, pavartojus po kelių mėnesių to paties vaisto jus gali ištikti anafilaksinis šokas.

Astma ir alergija sergantieji negali vartoti aspirino ir analgino, nes šie vaistai gali sukelti bronchų spazmus. Paracetamolio preparatų geriau nevartoti žmonėms, kurie turi kepenų problemų. Informaciniame lapelyje visuomet nurodoma, kiek ilgai galima vaisto vartoti – šios instrukcijos taip pat privalu paisyti. Jeigu peršalimas komplikuojasi angina ar plaučių uždegimu, be antibiotikų neišsiversite, tačiau juos turi paskirti gydytojas.

4 klaida – liaudies medicinos priemones laikome saugiomis

Dažnai peršalus rekomenduojama gerklę skalauti ramunėlių ir medetkų nuovirais – šios priemonės pakankamai veiksmingos, tačiau jeigu žmogus alergiškas žiedadulkėms, gerklės skausmas nuo šių nuovirų gali tik sustiprėti.

Yra žmonių, kuriems dilgėlinė atsiranda suvalgius aviečių. Todėl tokie žmonės tikrai neturėtų gydytis aviečių arbata. Svarbu, kad būtų tinkamai nustatyta diagnozė, nes, pavyzdžiui, jeigu kosite jau kuris laikas, galite galvoti, kad tai tik kosulys ir gydytis taurėmis, o iš tiesų, jums jau gali būti pneumonija, sergant kuria ši procedūra draudžiama.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis