15 kg atsikračiusiai Rimai labai padėjo ir šiuolaikinės technologijos

Norite numesti svorio? Rinkitės ne dietą, o keiskite gyvenimo būdą.

Klaipėdietė Rima (30 m.) atsikratė beveik 15 kilogramų ir tikrai nežada sustoti. Moterį kamavo aukštas kraujo spaudimas, dažnas pulsas, o cukraus kiekis kraujyje taip pat buvo pradėjęs kilti. Tačiau dar 2015 metų pavasarį, per sveikatos patikrinimą išgirdusi, kad sveria tiek, jog nutukimas yra pirmo laipsnio, o vaizdas veidrodyje nebetenkino jau kurį laiką, Rima nusprendė: atėjo laikas pokyčiams.

Kas yra sunkiausia

Tuo metu Rima, būdama 178 cm ūgio, svėrė 104 kg. Moteris atviravo, jog po medikų verdikto iškart griebėsi veiksmų, tačiau efektyvių rezultatų nepasiekė: „Tą pavasarį pradėjau intensyviai važinėti dviračiu, bet maisto nekeičiau, tad rezultatų nebuvo. Nes iš tiesų suvalgydavau tiek pat kalorijų, kiek jų sudegindavau.“ Tačiau didelių pastangų dėka Rima šiuo metu (vidurvasarį) jau sveria 90 kg: „Sunkiausia yra nesustoti pradžioje, kol dar nesimato rezultatų. Kiekvienas, metantis svorį, tikisi, kad tie kilogramai greitai nukris, bet, deja, taip nėra. Svorio metimas ilgas ir sunkus procesas, reikalaujantis ne tik fizinių, bet ir psichologinių pastangų.“

Asmeninio albumo nuotr.

Dėmesys į lėkštę

Rima pasakojo, jog ir anksčiau turėjo šiek tiek antsvorio, tačiau, kaip pati sako, „ne tiek, kiek paskutinius du metus“. Paklausus, kaip svoris ėmė kristi, moteris papasakojo, nuo ko pradėjo: „Aš save nuteikiau, kad tai yra ne dieta, o mano naujas gyvenimo būdas – aktyvus laisvalaikis, sportas, mankšta bei kitoks maistas. Kitoks maistas, tai reiškia, nevalgyti makaronų, duonos, bandelių, plombyro ledų, saldainių, nevartoti alkoholio ir pan.“

Kalbant apie dienos maisto racioną, Rima renkasi ir siūlo ryte valgyti košę arba virtą kiaušinį su tunu ar pomidoru, užkandžiui rinktis sezoninį vaisių, pietums – virtą mėsą ar troškintą garuose žuvį su daržovėmis, pavakariams vėl sezoninį vaisių arba norintiems kažko saldesnio – datulę. Vakarienei moteris renkasi varškę ar virtą mėsą. Žinoma, reikia nepamiršti vandens. „Kai pradėjau gerti vandenį, išgerdavau apie 3 l, dabar jaučiu, kad jau reikia mažiau,“,- pasakoja Rima.

Asmeninio albumo nuotr.

Skaičiuokite kalorijas

Skaičiuoti suvartotas dienos maisto kalorijas yra svarbu, nes tai leidžia matyti suvartotų ir išdegintų kalorijų balansą, o tada lengviau orientuotis, kiek jų reikia per dieną: „Kai tik pradėjau galvoti apie svorio metimą, įsidiegiau labai patogią programėlę, kurioje buvo paskaičiuota (pagal mano tikslą), kiek galiu suvartoti kalorijų. Iš tiesų, ši programėlė padėjo suvokti, kiek kiekvienas maisto produktas turi kalorijų ir kiek jų susidaro, kai viską suvalgai. Kalorijų skaičiavimas bent jau man padėjo suvokti, kokio kaloringumo maistą valgau ir kaip galėčiau jį koreguoti.“ Moteris paminėjo ir didžiausius svorio metimo priešus: bandelės, tortai, mėsainiai, bulvytės fri, makaronai, riebūs padažai, o daržoves, tuną, virtą vištieną, kiaulieną bei datules laiko pagrindiniais maisto produktais lieknėjant.

Jis – svarbiausias!

Sportas yra neatsiejama svorio metimo dalis, nesvarbu, ar pasirinksite bėgiojimą parke, ar nuspręsite lankytis sporto klube. Intensyvus ėjimas, važinėjimas dviračiu, rytinė mankšta – saulės pasveikinimas (iš jogos), pritūpimai, atsilenkimai ir vadinamoji lenta – to pakako, jog Rima sėkmingai mestų svorį. Moteris šiuo metu intensyviai sportuoja lauke – intensyviai vaikšto, atlieka pratimus lauke, bėgioja, taip pat mankštinasi namuose. Paklausta apie treniruotės trukmę, teigė, jog tai būna du-trys kartai per savaitę po 40 minučių.

Asmeninio albumo nuotr.

Mylėti, o ne pataikauti

Nusprendus mesti svorį, Rima siūlo laikytis nuostatos: save mylėti, o ne pataikauti. „Mylėti per sveiką maistą, valgyti tai kas nenusės ant šlaunų ar užaugins gelbėjimosi ratą. Pataikauti sau reiškia, valgyti tai, ko norisi šiuo momentu – tai vadinamasis stresinis valgymas. Antras momentas – daug judėti. Eiti į darbą pėstute, lipti laiptais ir pan.“. Svorio metimo metu labai svarbus yra aplinkinių palaikymas, girdimi komplimentai, o Rimai tai yra puiki motyvacija siekti norimo tikslo – 78 kg, o jei nukristų daugiau, moteris neslėpė – būtų labai laiminga!

Laisvalaikis

Pradėjus lieknėti Rimos laisvalaikis tapo žymiai aktyvesnis: „Laukiu nesulaukiu, kada galėsiu dviračiu vėl pasiekti Juodkrantę ar Palangą. Man patinka sporto ir aktyvaus laisvalaikio suteikiamas tonusas. Antras dalykas – į darbą pradėjau vaikščioti pėstute ir tikiuosi nesustoti. Iš tiesų, kiekvieną kartą ieškau galimybės pajudėti ir atstumą įveikti pėsčiomis.“

Moteris šiuo metu sulaukia klausimų, kokios dietos laikosi, tačiau Rima į šį klausimą atsako labai paprastai: „Aš keičiu gyvenimo būdą. Aš kiekvieną dieną sau primenu, kad tai nėra laikina ir, kad aš taip gyvensiu nuolatos, nors ir sversiu 78 kg. Tai, kaip šiuo metu aš gyvenu, nėra dieta, tai yra naujas mano gyvenimo būdas.“ Dabar moteris Jaučiasi daug geriau, yra labiau patenkinta savo išvaizda, sumažėjo kraujo spaudimas, ne taip greitai pavargsta ir yra daug energingesnė.

Asmeninio albumo nuotr.

Rima visoms, nusprendusioms mesti svorį pataria: „Svarbiausia viską daryti su saiku, jei per daug suvalgei – nekaltinti savęs! Kaip jau minėjau, svorio metimas yra ne tik fizinis, bet ir psichologinis procesas“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis