14 pagrindinių intymios higienos taisyklių, kaip išvengti makšties uždegimo

Moterys dažnai kalba ir dalinasi savo patirtimi apie odos ir plaukų priežiūrą, makiažo priemones, tačiau intymios higienos tema, dažniausiai neliečiama.

Rūpintis savo intymia higiena labai svarbu ne tik tam, kad jaustis švariau, bet ir norint išvengti nemalonių bei pavojingų sveikatos problemų. Pateikiame 14 pagrindinių intymios higienos taisyklių, kurios padės jums palaikyti nepriekaištingą higieną ir išsaugoti savo sveikatą.

1. Paprasti muilai ir prausikliai nėra skirti plauti intymią zoną.

Daugelis muilų ir prausiklių yra šarminiai, kurių pH yra apie 10 arba neutralūs odai – pH 7. Tuo tarpu intymios zonos pH yra 3,8 - 4,5. Naudodamos įprastus muilus ar prausiklius suardote natūralią makšties florą, todėl kenksmingos bakterijos pradeda greičiau daugintis. Dėl to atsiranda infekcija, sudirgimas, niežėjimas, skausmas, padaugėja išskyrų. Dauguma ginekologų siūlo praustis tik šiltu vandeniu, bet jei jums atrodo, kad to neužtenka, naudokite tik intymiai higienai skirtus prausiklius, kurių pH nuo 3,8 iki 5,2. Jei nenorite apsikrauti krūva buteliukų, galite rinktis prausiklius, kurių pH yra 5,2 - 5,5 tokiu atveju jie tiks ne tik intymiai higienai, bet ir visam kūnui prausti.
Labai svarbi sudėtis. Intymios higienos prausikliuose turėtų būti natūralios pieno rūgšties (Lactic acid), kuri atstato mikroflorą, juose netūrėtų būti medžiagos vadinamos SLS ar SLES (Sodium Lauryl Sulphate), kuri pasižymi odos dirginimu. Yra straipsnių jog ši putojamumą sukelianti, aktyvi paviršiaus medžiaga, sukelia vėžinių susirgimų riziką.

2. Plaukite tik išorinius lytinius organus (intymios zonos išorę).

Makštis pati save apsivalo, taigi nėra būtina plauti vidų - tai gali būti netgi kenksminga. Turėtumėte plauti tik išorinius lytinius organus - vulvą, vaginalines lūpas, zoną apie klitorių ir zoną apie išangę.

3. Savo intymią zoną plaukite bent kartą per dieną.

Savo intymią zoną turėtumėte plauti bent kartą per dieną, tačiau rekomenduojama plauti išorinius lytinius organus kiekvieną kartą pasituštinus, tam, kad išvengti bakterijų iš išangės patekimo į makštį. Kada sergate mėnesinėmis, plaukite intymią zoną bent du kartus, o dar geriau - kiekvieną kart pasikeičiant įklotą ar tamponą. Jei kaskart keičiant tamponą ar paketą galimybės apsiprausti nėra, tuomet naudokite intymios higienos servetėles, čia nepakeičiamos yra „Gentle day“ ekologiškos drėgnos servetėlės iš bambuko.

4. Nenaudokite kempinių ar šveitimo pirštinių.

Kempinės ar pirštinės gali pažeisti jautrią lytinių organų odą. Apiplauti savo intymią zoną, pilnai pakanka rankos.

5. Nenukreipkite vandens srovės tiesiai į makštį.

Kai prausiate intymią zoną, nenukreipkite vandens srovės tiesiai į makštį. Tegul vanduo bėga iš viršaus žemyn, kad išvengti bakterijų patekimo iš išangės į makštį.

6. Visada naudokite švelnų ir sausą rankšluostį.

Rankšluostis, kurį naudojate po intymios zonos apsiprausimo, turi būti sausas ir švelnus. Turėtumėte keisti rankšluostį kas 2-3 dienas ir juo naudotis turite tik Jūs – neleiskite niekam kitam jo naudoti.

7. Tualetiniu popieriumi valykitės iš priekio į nugarą.

Po apsilankymo tualete, tualetiniu popieriumi valykitės iš priekio į nugarą, t.y. nuo makšties į išangės pusę, kad bakterijos esančios išangėje nepakliūtų į makštį ir nesukeltų inkstų infekcijos, kandidozės ar rimtesnių ligų.

8. Nešiokite natūralaus pluošto kelnaites.

Natūralaus pluošto (medvilnės ar bambuko) kelnaitės leidžia odai kvėpuoti ir geriau sugeria drėgmę nei sintetinės. Sintetinės kelnaitės neleidžia orui cirkuliuoti, todėl padidėja drėgmė ir dėl to atsiranda labai palanki terpė kenksmingų bakterijų augimui. Kasdien nešiokite patogias medvilnines ar bambukines kelnaites, o sintetines, nėriniuotas naudokite tik ypatingomis progomis. Na, o jei negalite atsisakyti sintetinių kelnaičių, tai nešiokite tas, kurių klynelis iš medvinės. Norėdamos išvengti infekcijų nenešiokite labai aptemptų kelnių ir džinsų.

9. Rinkitės natūralius kasdienius įklotus.

Ginekologai nerekomenduoja nešioti kasdienių įklotų, ypač jei jie yra pagaminti iš sintetinio pluošto ir dar prikvėpinti. Tokie įklotai, net ir patys ploniausi, ilgainiui gali sukelti alergiją, dėl jų nešiojimo, pasikeitus makšties florai, gali padažnėti infekcijos. Vis dėl to, jei negalite išsiversti be kasdienių įklotų, tuomet rinkitės natūralaus pluošto, laidžius orui, kokybiškus įklotus.

10. Apsiplaukite savo intymią zoną prieš ir po lytinio akto.

Būtina plauti savo intymias dalis prieš ir po lytinio akto, nes tai sustabdo kenksmingų bakterijų plitimą. Taip pat svarbu, kad jūsų partneris pasirūpintų savo intymia higiena.

11. Seksas menstruacijų metu padidiną infekcijų riziką.

Venkite lytinių santykių menstruacijų metu. Tai ypač svarbu jei esate linkusi į lytinių organų infekcijas. Geriausia palaukti, kol pasibaigs kraujavimas.

12. Menstruacijų metu higieninius paketus keiskite kas 2-4 val.

Nereikėtų su vienu paketu išbūti daugiau nei 4 val. tokiu atveju jūs nesijausite gaivi ir švari, be to dėl šilumos, sintetinių medžiagų, kurios nėra laidžios orui ir drėgmės, paketuose jau po 20 min. pradeda daugintis bakterijos, taigi kuo ilgiau išbūnate su tokiu paketu, tuo daugiau bakterijų atsiranda, o tai jau gali sukelti odos sudirgimą ar infekciją. Jei kaskart nešiojant paketus jūs jaučiatės nemaloniai, nepatogiai, sudirgsta oda, reiškia jie jums netinkami.

13. Naudokite tamponus kuo rečiau ir keiskite juos kas 2-4 val.

Niekada nemiegokite su tamponu. Tamponai turi būti reguliariai keičiami, kadangi jie gali sukelti infekciją ar toksinio šoko sindromą, kuris yra pavojingas gyvybei. Nenaudokite tamponų jei turite infekciją, nes tai tik pablogins Jūsų savijautą. Jei kaskart nešiojant tamponus Jums išsausėja makštis, rinkitės hipoalergiškus „Gentle day“ ekologiškos medvilnės tamponus.

14. Nepamirškite pasikeisti tampono po kiekvieno išsimaudymo.

Jei naudosite tamponą maudantis, išlipusi iš vandens tuojau pat pasikeiskite tamponą, kad išvengti toksinio šoko sindromo.

Kodėl ginekologai rekomenduoja nešioti medvilnines kelnaites?

Kelnaitės turi sugerti išskyras ir prakaitą. Kelnaitės iš natūralaus pluošto sugeria daugiau nei sintetinis pluoštas, be to natūralus pluoštas geriau praleidžia orą, todėl oda nešunta. Sintetinių kelnaičių nerekomenduojama nešioti moterims, alergiškoms sintetikai, arba toms kurioms kartojasi makšties uždegimai. Visos kitos moterys gali nešioti sintetininės kelnaites, tačiau reiktų kruopščiai pasirūpinti savo higiena – bent du kartus dienoje apsiprausti. Tačiau reikia pažymėti, kad aktyvios moterys, neturinčios galimybės apsiprausti du kartus dienoje, turėtų atkreipti dėmesį į kelnaičių sudėtį ir rinktis natūralaus pluošto kelnaites. Rūpinkitės savo sveikata nuolat: jei šiandien Jums neskauda, tai dar nereiškia, kad neskaudės rytoj!

www.manosveikata.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis