12 priežasčių atsisakyti gaiviųjų gėrimų. Naminių sveikų gėrimų receptai

Apie tai, ką gaivieji gėrimai daro organizmui, susimąsto ne visi. Žmogus, kuris kasdien malšina troškulį šiais gėrimais, - ar tai būtų gėrimai be kofeino, ar dietiniai, - savo noru susikuria žalingą įprotį. Pateikiame 12 priežasčių, kurios leis susimąstyti, ar tikrai verta rinktis tai, kas kelia nemenką pavojų mūsų sveikatai.

Šių dienų populiariausi straipsniai:
- Nuo kokių moterų vyrai bėga
- 50 pilkų atspalvių tavo spintoje
- Ricinos aliejus – natūrali pagalba plaukams, odai, nagams
- Frankas Sinatra – auksinio balso mergišius, draugavęs su mafija
- Medis ar metalas - kas energetiškai virtuvėje geriau?
- Pyragėliai su sūrio, varškės, špinatų bei česnakų įdaru

1. Gaiviuosiuose gėrimuose randamas chemikalas BPA (bisphenol A), kuris neleidžia metalui reaguoti su rūgštimis. BPA yra siejamas su hormonų kaita, vėžiu, nutukimu, nevaisingumu.

2. Dažikliai esantys daugelyje šių gėrimų gali sukelti vėžį. Juose išsiskiria dvi kancerogeninės medžiagos - 2-mefilimidazolis (2-methylimidazole, 2-MEI) ir 4-mefilimidazolis (4-methylimidazole, 4-MEI). Pagal Kalifornijoje nustatytą 65 chemikalų, kurie gali sukelti vėžį, sąrašą vienam žmogui pakaktų 16 mikrogramų 4-mefilimidazolio per dieną, kad susirgtų vėžiu, o viename 500 ml buteliuke šios medžiagos yra net 200 gramų.

3. Kita priežastis, tai cukraus kiekis, kuris viršija fruktozės kiekį. Šis nesumažina hormono, stimuliuojančio alkį kaip tai daro gliukozė, pagrindinis angliavandenis esantis krakmolingame maiste.

4. Pagrindinė hormono insulino funkcija yra siųsti gliukozę iš kraujotakos į ląsteles, tačiau kai mes geriame saldžiuosius gėrimus, ląstelės tampa atspariomis insulino poveikiui. Kasa turi pagaminti dar daugiau insulino tam, kad pašalintų gliukozės kiekį kraujyje.

Saldus gazuotas gėrimas
Shutterstock nuotr.

5. 2 tipo cukrinis diabetas yra dažna liga, kuria pasaulyje serga apie 300 milijonų žmonių. Jam yra būdingas cukraus padidėjimas kraujyje, atsparumas insulinui ar insulino trūkumas. Atsižvelgiant į tai, kad saldūs gėrimai gali sukelti atsparumą insulinui, nenuostabu, kad daugybė tyrimų gaiviųjų gėrimų vartojimą sieja su 2 tipo diabetu.

6. Tyrimas, stebėjęs 40 000 vyrų du dešimtmečius, nustatė, kad vyrai, kurie išgerdavo vieną skardinę per dieną, turėjo 20 procentų didesnę riziką gauti širdies smūgį ar mirti nuo širdies smūgio nei tie, kurie saldžius gėrimus vartojo retai.

7. Vartojant gaiviuosius gėrimus atsiranda padidėjusi rizika, kad inkstuose susiformuos akmenys. Mokslininkai išanalizavo 194 000 dalyvių, stebėtų aštuonerius metus,  duomenis ir nustatė, kad tie, kurie suvartodavo daugiausiai saldintų gėrimų, turėjo 23 proc. didesnę riziką susirgti inkstų akmenlige. Kava, arbata, alus, vynas ir apelsinų sultys kelia mažesnę riziką.

8. 2012m. atliktas tyrimas nustatė, kad moterys, kurios geria gaiviuosius gėrimus beveik kasdieną, turi 83 proc. didesnę tikimybę patirti insultą nei moterys retai vartojančios saldžiuosius gėrimus. Kitas tyrimas, atliktas tais pačiais metais, pateikė panašius rezultatus tiek vyrams, tiek moterims: nustatė žymiai didesnę insulto riziką tiems, kurie pasirinkdavo saldintus bei mažo kaloringumo gėrimus. Mokslininkai iškėlė hipotezę, kad dažnas gaiviųjų gėrimų vartojimas yra tiesiogiai susijęs su padidėjusiu kūno svoriu, aukštesniu cukraus ir riebalų kiekiu kraujyje bei hipertenzija – visa tai, kas kelia itin didelę riziką patirti insultą.

9. Gaivieji gėrimai kenkia jūsų kaulams. 2006 m. atliktame tyrime dalyvavo 1400 moterų ir buvo nustatyta, jog tos, kurios nuolat vartojo Coca-Colą, turėjo mažesnį kaulų mineralinį tankį (KMT), nurodantį galimą osteoporozę. Panašūs rezultatai taip pat buvo nustatyti dietiniams gėrimams.

10. Atliktame tyrime, paskelbtame Respirology žurnale 2012-ųjų sausį, mokslininkai Australijoje dvejus metus tyrė 16 907 žmonių (16 metų ir vyresnius) iš Pietų Australijos. Jie nustatė sąryšį tarp padidėjusios rizikos astmai ir kitiems kvėpavimo sutrikimais bei pusės litro gėrimų suvartojimo kiekvieną dieną.

11. Mokslininkai atrado BVO. Tai nedegus plastikui konservantas, galintis sukelti nervų sutrikimus ir atminties praradimą. Pranešimas apie apsinuodijimo atvejį 1997 m. paaiškino galimą priežastį - Coca-Colos, kurioje yra BVO, suvartojimas nuo 2 iki 4 litrų per dieną.

12. Bangor universitete, Anglijoje mokslininkas stebėjo kaip 11 sveikų vyrų ir moterų gėrė saldintą gėrimą (apie 140 g cukraus) kiekvieną dieną keturias savaites. Tyrime, kuris buvo paskelbtas European Journal of Nutrition 2012-ųjų birželį, mokslininkai nustatė, kad po keturių savaičių dalyvių metabolizmas pasikeitė, todėl deginti riebalus ir numestį svorį buvo žymiai sunkiau.

Shutterstock nuotr.

Sveikų gėrimų receptai

Imbiero limonadas: Pusę puodelio kinrožių, pusę puodelio kokoso drožlių, pusę puodelio imbiero šaknų bei pusės šviežios cintrinos sultis su žiupsneliu druskos sumaišykite ir supilkite į nedidelį puodą, užpilkite puodeliu vandens. Užvirkite ir maišykite, kol cukrus ištirps, nukoškite į stiklainį, išimkite kinrožes bei šaknis. Sumaišykite 3 šaukštus gauto sirupo su 250 ml gazuoto vandens. Atvėsinkite šaldytuve ir mėgaukitės!

Citrininis vanduo: Sumaišykite ir supilkite į puodą pusės greipfruto, pusės apelsino bei dviejų žaliųjų citrinų sultis, puodelį kokoso drožlių. Maišykite ir virkite, kol cukrus ištirps, ir nukoškite į stiklainį. Imaišykite 3 šaukštus į 250 ml gazuoto vandens ir atvėsinkite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis