12 Kūčių patiekalų receptų

 (12)
Ant švaraus pliko stalo dedamos kelios saujos smulkaus šieno. Jis tolygiai paskirstomas po visą paviršių, tada stalas uždengiamas skaisčiai balta staltiese.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Populiariausi šių dienų straipsniai:
- Barbara Brylska: likimo pokštai piktesni nei garsiajame filme
- Horoskopas gruodžio 18-25 d.: į metų pabaigą - geros naujienos
- „Moters“ herojė Beata: kai ištekėjau, tapau nagla
- Kaip originaliai ir nebrangiai papuošti švenčių stalą
- Šventas Kalėdas pasitikite su gardžiai iškeptu viščiuku

Kai stalas jau paruoštas, viduryje dedama lėkštelė su kalėdaičiais, liaudiškai vadinamais „plotkelėmis“. Ir tik tada dėliojama 12-a tradicinių visą dieną ruoštų Kūčių patiekalų...

Pateikiame tiek iš senų laikų išlikusių, tiek naujų 12 Kūčių patiekalų, pagardintų riešutais ir džiovintais vaisiais, bei tradicinio avižų kisieliaus ir aguonpienio receptų.

Kūčia

Ar žinojote, kad svarbiausias Kūčių patiekalas, patekdavęs ant kiekvienos šeimos stalo, anksčiau buvo Kūčia? Jis gaminamas iš daigintų kviečių, džiovintų vaisių, aguonų, riešutų ir medaus. Pirmiausia aguonos užpilamos virintu vandeniu, tada nukošiamos. Į jas sudedami džiovinti vaisiai, riešutai ir daiginti kviečiai. Viskas išmaišoma su medumi. Kartais į šį mišinį dedama ir pupų, žirnių ar kanapių. Kūčia yra apeiginis patiekalas, kuris, taip tikėta, lemia derlingus ir vaisingus metus, todėl jo turėdavę paragauti visi namiškiai. Indas su Kūčia būdavo siunčiamas aplink stalą.

Silkė su spanguolėmis ir riešutais

12 Kūčių patiekalų receptų
© Shutterstock nuotr.

Kaip žinia, be silkės ant stalo Kūčių vakarą neapsieina nė viena šeimininkė. Pagardinkite ją riešutais ir džiovintomis spanguolėmis, kurios, kaip mūsų protėviai tikėjo, apsaugo nuo priešų. Šiam patiekalui reikės: silkių filė (500 g), po 2 vnt. morkų ir svogūnų, stiklinės aštraus pomidorų padažo, džiovintų spanguolių (1 valg. Šaukšto), sukapotų riešutų (2 valg. šaukštų), aliejaus. Pirmiausia supjaustykite svogūnus, sutarkuokite morkas ir apkepkite aliejuje. Toliau pilkite pomidorų padažą, berkite spanguoles ir viską patroškinkite. Bebaigiant apibarstykite troškinį riešutais. Jam ataušus, maišykite sluoksniais su silke.

Silkė su džiovintais vaisiais

Kalėdų išvakarėse siūlome išbandyti kulinarės Astos Žvikevičienės silkės receptą su džiovintais vaisiais. Šiam patiekalui reikės: silkės (4 vnt. silkės filė griežinėlių), 2 vnt. didesnių morkų ir 2 vnt. svogūnų, džiovintų slyvų (40 g.), razinų (40 g.), džiovintų abrikosų (40 g.), alyvuogių aliejaus (3 valg. šaukštai), pomidorų padažo (4 valg. šaukštai), žiupsnelio pipirų ir cinamono. Pirmiausia svogūnus ir morkas supjaustykite kubeliais, apkepkite aliejuje. Džiovintas slyvas, razinas, abrikosus pamirkykite vandenyje, kol suminkštės. Tuomet nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite į apkeptas daržoves ir maišydami kelias minutes pakepkite. Toliau pilkite į patiekalą pomidorų padažą, barstykite pipirais, cinamonu ir pakaitinkite dar kelias minutes. Atvėsinkite. Supjaustykite silkių filė, susukite ir tiekite su džiovintų vaisių padažu.

Kepta žuvis riešutų marškinėliuose

12 Kūčių patiekalų receptų
© Shutterstock nuotr.

Tai itin paprastas patiekalas žuvies mėgėjams. Be to, galima rinktis mėgstamiausią žuvį. Šiam patiekalui reikės: žuvies (500 g. filė), žemės arba lazdyno riešutų (100 g.), kiaušinių (1 vnt.), žuvies prieskonių (2 valg. šaukštų) Pirmiausia supjaustykite žuvį gabalėliais ir įtrinkite prieskoniais. Tada pamerkite į kiaušinio plakinį ir išvoliokite kapotuose riešutuose. Pakepinkite ant silpnos ugnies aliejuje ir jau galite tiekti ant šventinio stalo.

Grybai su riešutais ir rozmarinu

Ar įsivaizduojate Kūčių stalą be grybų? Šiam patiekalui reikės: pievagrybių (400 g.), saujelės džiovintų baravykų, svogūno ir 2 skiltelių česnako, maltų graikinių riešutų (2 valg. šaukštai), sviesto, rozmarinų (1 arbat. šaukštelis) ir šviežių petražolių. Gerai nuplautus pievagrybius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Džiovintus baravykus užpilkite verdančio vandens ir mirkykite, kol jie suminkštės. Tuomet nusausinkite. Sukapokite svogūną bei česnakus ir juos pakepinkite svieste. Šiems apskrudus, sumeskite pievagrybius, baravykus ir patroškinkite ant silpnos ugnies, kol išgaruos skystis. Toliau gardinkite pagal skonį druska, maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite rozmarinus ir maltus riešutus. Tiekite gausiai apibarstę kapotomis petražolėmis.

Saldi džiovintų vaisių sriuba

Gardžiai ir maistingai sriubai pasigaminti reikės vandens (1,5 l), bulvių krakmolo (2 valg. šaukštai), keleto džiovintų slyvų, abrikosų, razinų (2 valg. šaukštų), gvazdikėlių, virtų ryžių (4 valg. šaukštų), grietinėlės (4 valg. šaukštų), cukraus. Džiovintus vaisius supjaustykite ir apvirkite pasaldintame, prieskoniais pagardintame vandenyje. Krakmolą išleiskite nedideliame kiekyje šalto vandens ir pamažu įmaišykite į sriubą. Nuolat maišant užvirinkite. Supilkite sriubą į lėkštes, dėkite virtų ryžių, grietinėlės.

Burokėlių mišrainė su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis

12 Kūčių patiekalų receptų
© Asmeninio archyvo nuotr.

Jai pasigaminti reikės: 2-3 virtų burokėlių, česnako (2-3 skiltelės), po saują džiovintų slyvų ir graikinių riešutų, druskos, maltų juodųjų pipirų, majonezo. Pirmiausia džiovintos slyvos užpilamos verdančiu vandeniu ir paliekamos išmirkti (20-30 min). Virti burokėliai sutarkuojami burokine tarka, sukapojami graikiniai riešutai, česnakas, smulkiais kubeliais supjaustomos išmirkusios slyvos. Viskas dedama į dubenį, gardinama druska, pipirais, maišoma su majonezu.

Morkų salotos su džiovintais vaisiais

Joms reikės: morkų (5 vnt.), po saują razinų, slyvų ir abrikosų, apelsinų (4 vnt.), obuolių (3-4 vnt.), saujos smulkintų riešutų (tinka lazdynų, migdolų, bertoletijų riešutai). Morkos sutarkuojamos burokine tarka, 3 apelsinai supjaustomi kubeliais, nulupti obuoliai – šiaudeliais. Visi ingredientai sumaišomi, apšlakstomi apelsino sultimis ir paliekami šaldytuve porai valandų. Salotas galima pagardinti saulėgrąžomis, alyvuogių aliejumi.

Džiovintų vaisių saldainiai

Skoniu jie primena tradicinį Kūčių patiekalą Kūčią. Pasigaminti saldainiams reikės: po 113 g. džiovintų slyvų ir datulių be kauliukų, tiek pat graikinių riešutų ir razinų, šaukšto medaus, šokolado (50 g.), miltinio cukraus. Visus vaisius stambiai sumalkite, sudėkite medų ir gerai išmaišykite. Suformuokite nedidelius kamuoliukus ir išvoliokite juos miltiniame cukruje. Arba nedidelę skardą išklokite vaškiniu popieriumi, sudėkite į ją paruoštą masę (2 cm. storumo sluoksniu), išlyginkite ir padenkite tirpintu šokoladu.
Atvėsus šokoladui supjaustykite keturkampiais gabaliukais.

Skanėstas su riešutais ir džiovintais vaisiais

Jam reikės: šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos (500 g.), sviesto (100 g.), sutirštinto pieno (400 g.), smulkintų kepintų riešutų mišinio (125 g.), džiovintų vaisių (125 g.). Sluoksniuotą tešlą atšildykite, supjaustykite keturkampiais, suklokite tešlos lakštus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 10–15 minučių 200 laipsnių orkaitėje. Kol tešla vėsta, išplakite sutirštintą pieną su minkštu sviestu, sumaišykite vaisius su riešutais. Toliau kiekvieną lakštą aptepkite kremu (vieną palikite trupiniams), apibarstykite vaisių ir riešutų mišiniu ir sudėkite vieną ant kito. Kiekvieną sluoksnį šiek tiek paspauskite. Paskutinis sluoksnis turi būti kremo. Atidėtą tešlos lakštą sutrupinkite ir trupiniais apibarstykite viršutinį kremo sluoksnį. Skanėstą suvyniokite į foliją ar kepimo popierių, gerai iš viršaus suspauskite rankomis ir per naktį laikykite šaldytuve.

Tradicinis avižų kisielius

Tai vienas seniausių Kūčių tradicinių patiekalų, menkai prisimenamas šiais laikais. Jam pasigaminti prireiks avižinių dribsnių (400 g.), vandens (1,5 l), riekės natūralaus raugo ruginės duonos, cukraus (2 valg. šaukštų), medaus (100 g.), stiklinės šviežių spanguolių, pusės stiklinės cukraus ir žiupsnelio druskos. Avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, įmeskite riekelę duonos ir palikite parai rūgti. Tada duonos riekę išimkite, o dribsnius nukoškite į puodą. Nuvarvintas avižas išmeskite, o nuo avižų likusį skystimą pasaldinkite, įberkite druskos. Užvirinkite jį ir maišykite, kol kisielius taps tirštas. Išvirusį kisielių supilstykite į indelius ir palikite atvėsti, paskui statykite į šaldytuvą. Tuo metu spanguoles ir medų elektriniu trintuvu sutrinkite iki tyrės konsistencijos. Sustingusį kisielių atsargiai išverskite į lėkštes, apšlakstykite spanguolių užpilu, puoškite uogomis.

Aguonpienis su kūčiukais

Sutrinti aguonas - darbelis ne iš lengvųjų
Sutrinti aguonas - darbelis ne iš lengvųjų
© Stopkadras/DELFI.TV

Jam pagaminti reikės: aguonų (200 g.), cukraus (3 valg. šaukštai), kučiukų (500 g.), virinto vandens (4 l). Aguonas iš vakaro pamerkite į vandenį, kitą dieną sumalkite 3-4 kartus, kad masė būtų kuo baltesnė. Šią masę pilkite į virintą vandenį, dėkite cukraus, gerai išmaišykite ir dėkite kučiukų prieš valgant, kad nebūtų ištižę.

12 Kūčių patiekalų receptų
© Shutterstock nuotr.

Ir nepamirškite, kad per Kūčias svarbu paragauti kiekvieno valgio. Tuomet kitais metais geriau seksis. Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

V. Kurpienė: sumuštiniai gali būti ir maistingi

Jei vaikystėje girdėjote, kad avižos skirtos arkliams, pamirškite tai! Šiandien žinome, kad tai – puikus sveikatos šaltinis.

Neįgalią dukrytę auginanti Svetlana išgirdo vėžio diagnozę: likimo smūgius padeda atlaikyti ir visai nepažįstami žmonės

„Man buvo 38-eri, kai vieną gražią vasaros dieną sužinojau, kad sergu krūties vėžiu“ , – sako Svetlana Uzlova iš Kaliningrado. Krūties vėžys yra dažniausia onkologinė moterų liga visame pasaulyje, tačiau kiekvienai krūties vėžiu susirgusiai moteriai jos liga yra unikali, kiekviena turi savo istoriją.

Agnė Kulitaitė: atsisaikiusi pridėtinio cukraus pirmuosius teigiamus rezultatus pajuto kone iškart (3)

Pridėtinio cukraus atsisakiusi Agnė Kulitaitė: trys spurgos „vienu mauku“ man prilygdavo juokui.

Vaistininkė: ši liga yra labai pavojinga ir kelia rimtų komplikacijų, tačiau nemažai žmonių ją ignoruoja

Daugeliui žmonių vengiant reguliariai tikrintis kraujo spaudimą, sergamumo mastai arterine hipertenzija didėja.

Kineziterapeutės patarimai, kaip padailinti figūrą prieš vasaros sezoną

Artėjantis vasaros sezonas daugeliui tampa tikru galvos skausmu. Vieni neturi ką rengtis, nes per žiemą atsirado keletas papildomų kilogramų, kitų raumenys prarado ankstesnę formą ir nesinori atostogų prie jūros, tretiems nuo sėdimo darbo ir pernelyg mažo judėjimo šaltuoju metų laiku skauda nugarą ir kaklą.

Ar galima numesti riebalų tik nuo konkrečios kūno vietos? 10 aktualiausių klausimų trenerei

Nesvarbu, ar sportuojame pirmąsias savaites, ar kelerius metus – klausimų ir diskusijų, susijusių su sportu ir mityba, niekuomet nepritrūkstame.

Išgyvenate baimę, nerimą ir paniką? Gali būti, kad dėl to kaltas vidurių pūtimas

Tai, kad stresas sukelia virškinimo sutrikimus, žinome jau seniai. Bet būna ir atvirkščiai.

Prieš 2 metus baisią diagnozę išgirdęs vyras: viena akimi apakau per tris dienas

Išsėtinė sklerozė – tai itin sudėtinga, žiauri liga, nuo kurios Lietuvoje kenčia tūkstančiai žmonių. Visgi, kaip sako su šiuo imuninės sistemos sutrikimu kovojantis Barzdų klubo prezidentas Valdas Samkus, plačioji visuomenė apie ją žino mažai, o su ja gyvenantys dažniausiai jaučiasi nematomais.

Su žmonos inkstu gyvenantis vyras: tai kilniausias meilės įrodymas

Žmonos Vidos inkstas D. Svetlikauskui grąžino gyvenimą.

Vaikelio besilaukianti dainininkė Anžela Adamovič: mėsos atsisakiau ne todėl, kad taip daro visi

Pastaraisiais metais vegetarų ir veganų bendruomenės plečiasi – vis daugiau žmonių atsisako gyvulinės kilmės produktų. Jau trejus metus mėsos nevalganti dainininkė Anžela Adamovič vegetariškų mitybos įpročių nepakeitė ir laukdamasi vaikelio.