12 Kūčių patiekalų receptų

 (12)
Ant švaraus pliko stalo dedamos kelios saujos smulkaus šieno. Jis tolygiai paskirstomas po visą paviršių, tada stalas uždengiamas skaisčiai balta staltiese.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Populiariausi šių dienų straipsniai:
- Barbara Brylska: likimo pokštai piktesni nei garsiajame filme
- Horoskopas gruodžio 18-25 d.: į metų pabaigą - geros naujienos
- „Moters“ herojė Beata: kai ištekėjau, tapau nagla
- Kaip originaliai ir nebrangiai papuošti švenčių stalą
- Šventas Kalėdas pasitikite su gardžiai iškeptu viščiuku

Kai stalas jau paruoštas, viduryje dedama lėkštelė su kalėdaičiais, liaudiškai vadinamais „plotkelėmis“. Ir tik tada dėliojama 12-a tradicinių visą dieną ruoštų Kūčių patiekalų...

Pateikiame tiek iš senų laikų išlikusių, tiek naujų 12 Kūčių patiekalų, pagardintų riešutais ir džiovintais vaisiais, bei tradicinio avižų kisieliaus ir aguonpienio receptų.

Kūčia

Ar žinojote, kad svarbiausias Kūčių patiekalas, patekdavęs ant kiekvienos šeimos stalo, anksčiau buvo Kūčia? Jis gaminamas iš daigintų kviečių, džiovintų vaisių, aguonų, riešutų ir medaus. Pirmiausia aguonos užpilamos virintu vandeniu, tada nukošiamos. Į jas sudedami džiovinti vaisiai, riešutai ir daiginti kviečiai. Viskas išmaišoma su medumi. Kartais į šį mišinį dedama ir pupų, žirnių ar kanapių. Kūčia yra apeiginis patiekalas, kuris, taip tikėta, lemia derlingus ir vaisingus metus, todėl jo turėdavę paragauti visi namiškiai. Indas su Kūčia būdavo siunčiamas aplink stalą.

Silkė su spanguolėmis ir riešutais

12 Kūčių patiekalų receptų
© Shutterstock nuotr.

Kaip žinia, be silkės ant stalo Kūčių vakarą neapsieina nė viena šeimininkė. Pagardinkite ją riešutais ir džiovintomis spanguolėmis, kurios, kaip mūsų protėviai tikėjo, apsaugo nuo priešų. Šiam patiekalui reikės: silkių filė (500 g), po 2 vnt. morkų ir svogūnų, stiklinės aštraus pomidorų padažo, džiovintų spanguolių (1 valg. Šaukšto), sukapotų riešutų (2 valg. šaukštų), aliejaus. Pirmiausia supjaustykite svogūnus, sutarkuokite morkas ir apkepkite aliejuje. Toliau pilkite pomidorų padažą, berkite spanguoles ir viską patroškinkite. Bebaigiant apibarstykite troškinį riešutais. Jam ataušus, maišykite sluoksniais su silke.

Silkė su džiovintais vaisiais

Kalėdų išvakarėse siūlome išbandyti kulinarės Astos Žvikevičienės silkės receptą su džiovintais vaisiais. Šiam patiekalui reikės: silkės (4 vnt. silkės filė griežinėlių), 2 vnt. didesnių morkų ir 2 vnt. svogūnų, džiovintų slyvų (40 g.), razinų (40 g.), džiovintų abrikosų (40 g.), alyvuogių aliejaus (3 valg. šaukštai), pomidorų padažo (4 valg. šaukštai), žiupsnelio pipirų ir cinamono. Pirmiausia svogūnus ir morkas supjaustykite kubeliais, apkepkite aliejuje. Džiovintas slyvas, razinas, abrikosus pamirkykite vandenyje, kol suminkštės. Tuomet nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite į apkeptas daržoves ir maišydami kelias minutes pakepkite. Toliau pilkite į patiekalą pomidorų padažą, barstykite pipirais, cinamonu ir pakaitinkite dar kelias minutes. Atvėsinkite. Supjaustykite silkių filė, susukite ir tiekite su džiovintų vaisių padažu.

Kepta žuvis riešutų marškinėliuose

12 Kūčių patiekalų receptų
© Shutterstock nuotr.

Tai itin paprastas patiekalas žuvies mėgėjams. Be to, galima rinktis mėgstamiausią žuvį. Šiam patiekalui reikės: žuvies (500 g. filė), žemės arba lazdyno riešutų (100 g.), kiaušinių (1 vnt.), žuvies prieskonių (2 valg. šaukštų) Pirmiausia supjaustykite žuvį gabalėliais ir įtrinkite prieskoniais. Tada pamerkite į kiaušinio plakinį ir išvoliokite kapotuose riešutuose. Pakepinkite ant silpnos ugnies aliejuje ir jau galite tiekti ant šventinio stalo.

Grybai su riešutais ir rozmarinu

Ar įsivaizduojate Kūčių stalą be grybų? Šiam patiekalui reikės: pievagrybių (400 g.), saujelės džiovintų baravykų, svogūno ir 2 skiltelių česnako, maltų graikinių riešutų (2 valg. šaukštai), sviesto, rozmarinų (1 arbat. šaukštelis) ir šviežių petražolių. Gerai nuplautus pievagrybius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Džiovintus baravykus užpilkite verdančio vandens ir mirkykite, kol jie suminkštės. Tuomet nusausinkite. Sukapokite svogūną bei česnakus ir juos pakepinkite svieste. Šiems apskrudus, sumeskite pievagrybius, baravykus ir patroškinkite ant silpnos ugnies, kol išgaruos skystis. Toliau gardinkite pagal skonį druska, maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite rozmarinus ir maltus riešutus. Tiekite gausiai apibarstę kapotomis petražolėmis.

Saldi džiovintų vaisių sriuba

Gardžiai ir maistingai sriubai pasigaminti reikės vandens (1,5 l), bulvių krakmolo (2 valg. šaukštai), keleto džiovintų slyvų, abrikosų, razinų (2 valg. šaukštų), gvazdikėlių, virtų ryžių (4 valg. šaukštų), grietinėlės (4 valg. šaukštų), cukraus. Džiovintus vaisius supjaustykite ir apvirkite pasaldintame, prieskoniais pagardintame vandenyje. Krakmolą išleiskite nedideliame kiekyje šalto vandens ir pamažu įmaišykite į sriubą. Nuolat maišant užvirinkite. Supilkite sriubą į lėkštes, dėkite virtų ryžių, grietinėlės.

Burokėlių mišrainė su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis

12 Kūčių patiekalų receptų
© Asmeninio archyvo nuotr.

Jai pasigaminti reikės: 2-3 virtų burokėlių, česnako (2-3 skiltelės), po saują džiovintų slyvų ir graikinių riešutų, druskos, maltų juodųjų pipirų, majonezo. Pirmiausia džiovintos slyvos užpilamos verdančiu vandeniu ir paliekamos išmirkti (20-30 min). Virti burokėliai sutarkuojami burokine tarka, sukapojami graikiniai riešutai, česnakas, smulkiais kubeliais supjaustomos išmirkusios slyvos. Viskas dedama į dubenį, gardinama druska, pipirais, maišoma su majonezu.

Morkų salotos su džiovintais vaisiais

Joms reikės: morkų (5 vnt.), po saują razinų, slyvų ir abrikosų, apelsinų (4 vnt.), obuolių (3-4 vnt.), saujos smulkintų riešutų (tinka lazdynų, migdolų, bertoletijų riešutai). Morkos sutarkuojamos burokine tarka, 3 apelsinai supjaustomi kubeliais, nulupti obuoliai – šiaudeliais. Visi ingredientai sumaišomi, apšlakstomi apelsino sultimis ir paliekami šaldytuve porai valandų. Salotas galima pagardinti saulėgrąžomis, alyvuogių aliejumi.

Džiovintų vaisių saldainiai

Skoniu jie primena tradicinį Kūčių patiekalą Kūčią. Pasigaminti saldainiams reikės: po 113 g. džiovintų slyvų ir datulių be kauliukų, tiek pat graikinių riešutų ir razinų, šaukšto medaus, šokolado (50 g.), miltinio cukraus. Visus vaisius stambiai sumalkite, sudėkite medų ir gerai išmaišykite. Suformuokite nedidelius kamuoliukus ir išvoliokite juos miltiniame cukruje. Arba nedidelę skardą išklokite vaškiniu popieriumi, sudėkite į ją paruoštą masę (2 cm. storumo sluoksniu), išlyginkite ir padenkite tirpintu šokoladu.
Atvėsus šokoladui supjaustykite keturkampiais gabaliukais.

Skanėstas su riešutais ir džiovintais vaisiais

Jam reikės: šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos (500 g.), sviesto (100 g.), sutirštinto pieno (400 g.), smulkintų kepintų riešutų mišinio (125 g.), džiovintų vaisių (125 g.). Sluoksniuotą tešlą atšildykite, supjaustykite keturkampiais, suklokite tešlos lakštus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 10–15 minučių 200 laipsnių orkaitėje. Kol tešla vėsta, išplakite sutirštintą pieną su minkštu sviestu, sumaišykite vaisius su riešutais. Toliau kiekvieną lakštą aptepkite kremu (vieną palikite trupiniams), apibarstykite vaisių ir riešutų mišiniu ir sudėkite vieną ant kito. Kiekvieną sluoksnį šiek tiek paspauskite. Paskutinis sluoksnis turi būti kremo. Atidėtą tešlos lakštą sutrupinkite ir trupiniais apibarstykite viršutinį kremo sluoksnį. Skanėstą suvyniokite į foliją ar kepimo popierių, gerai iš viršaus suspauskite rankomis ir per naktį laikykite šaldytuve.

Tradicinis avižų kisielius

Tai vienas seniausių Kūčių tradicinių patiekalų, menkai prisimenamas šiais laikais. Jam pasigaminti prireiks avižinių dribsnių (400 g.), vandens (1,5 l), riekės natūralaus raugo ruginės duonos, cukraus (2 valg. šaukštų), medaus (100 g.), stiklinės šviežių spanguolių, pusės stiklinės cukraus ir žiupsnelio druskos. Avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, įmeskite riekelę duonos ir palikite parai rūgti. Tada duonos riekę išimkite, o dribsnius nukoškite į puodą. Nuvarvintas avižas išmeskite, o nuo avižų likusį skystimą pasaldinkite, įberkite druskos. Užvirinkite jį ir maišykite, kol kisielius taps tirštas. Išvirusį kisielių supilstykite į indelius ir palikite atvėsti, paskui statykite į šaldytuvą. Tuo metu spanguoles ir medų elektriniu trintuvu sutrinkite iki tyrės konsistencijos. Sustingusį kisielių atsargiai išverskite į lėkštes, apšlakstykite spanguolių užpilu, puoškite uogomis.

Aguonpienis su kūčiukais

Sutrinti aguonas - darbelis ne iš lengvųjų
Sutrinti aguonas - darbelis ne iš lengvųjų
© Stopkadras/DELFI.TV

Jam pagaminti reikės: aguonų (200 g.), cukraus (3 valg. šaukštai), kučiukų (500 g.), virinto vandens (4 l). Aguonas iš vakaro pamerkite į vandenį, kitą dieną sumalkite 3-4 kartus, kad masė būtų kuo baltesnė. Šią masę pilkite į virintą vandenį, dėkite cukraus, gerai išmaišykite ir dėkite kučiukų prieš valgant, kad nebūtų ištižę.

12 Kūčių patiekalų receptų
© Shutterstock nuotr.

Ir nepamirškite, kad per Kūčias svarbu paragauti kiekvieno valgio. Tuomet kitais metais geriau seksis. Skanaus!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Baltymais praturtinta morkų ir imbiero sriuba

„Labai mėgstu gaminti ir dažnai eksperimentuoju su įvairiais maisto produktais, jų deriniais,“ – sako lengvaatletė Airinė palšytė, mėgstanti patiekalus praturtinti baltymais.

Vaistininkas V. Pauliukevičius: į vaistinę žmonės ateina ir išsikalbėti

Daugiau nei penkias dešimtis savo gyvenimo metų Vladas Pauliukevičius (80 m.) atidavė vaistinei ir įvairių negalavimų kamuojamiems druskininkiečiams. Į pensiją išėjęs ilgametis vaistininkas pasakoja apie anų laikų vaistų gamybos taisykles ir pasitikėjimo specialistu svarbą.

17 dalykų, apie kuriuos verta susimąstyti, kad ateityje jaustumėtės geriau (4)

Vienas interneto portalas atliko vyresnių nei 50 m. žmonių apklausą apie tai, ką jie patartų 30-mečiams. Patarimai – labai paprasti, bet tuo pačiu teisingi ir išmintingi. Patariame įsiklausyti į vyresnių žmonių patarimus.

Mokslininkai atskleidė paprastus triukus, padėsiančius maitintis sveikiau

Ar žinote, kas lemia jūsų maisto pasirinkimą? Tai ne tik vaizdas, skonis ir kvapas, bet ir tai, ar maistas yra pasiekiamas ranka, ar jis pateiktas tinkamo dydžio porcija, ar jį patogu valgyti ir ar turime jį papildomai apdoroti bei paruošti. Bent jau taip teigia Danijos mokslininkai.

Julija Janus kviečia sergantiesiems vėžiu padovanoti Viltį

Mūsų niekas nemokė, kaip suteikti psichologinę pagalbą žmogui, išgirdusiam mirtinos ligos nuosprendį.

Mitybos specialistė: riebalų bijoti nereikia, svarbu pasirinkti tinkamus

Riebalai yra būtini mūsų organizmui – jie suteikia sotumo jausmą, su jais gauname riebaluose tirpių vitaminų. Tačiau netinkamas ar per didelis tam tikrų riebalų vartojimas gali sukelti sveikatos sutrikimų.

105 metų sulaukusio daktaro Shigeaki Hinoharos ilgaamžiškumo taisyklės (1)

Daktaras Shigeaki Hinohara – vienas iš tų, kuriam Japonija yra dėkinga už ilgaamžiškumą. Jis ir pats yra neįtikėtinai aktyvios senatvės pavyzdys: sulaukęs 75 metų parašė ir publikavo daugiau kaip 150 knygų, o sulaukęs šimto – toliau gydė žmones ir skaitė paskaitas.

Dar kartą apie depresiją: antidepresantai nėra vaistas, kuris tinka visiems (4)

Kaip ir visomis ligomis, taip ir depresija susergama ne iš karto. Ji turi savo priešistorę ir priežastis.

Plastikos chirurgas: jei vienintelis pacientės noras – geriau atrodyti asmenukėse, skalpelio į rankas neimu (4)

Jau 15 metų moterų grožio paslaptis saugantis plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Martynas Norkus neabejoja, kad šioje srityje išmanyti žmonių psichologiją yra ne mažiau svarbu nei chirurgijos subtilybes.