10 teiginių apie svorio metimą, kurie jau nebeveikia

Dietologai turi išties daug darbo kurdami mitybos teorijas ir jas paneigdami. O mes tarsi bandomieji triušiai tai tikrinam savo kailiu.

Neseniai Didžiosios Britanijos mitybos fondas nustatė daugiau nei 100 įvairių veiksnių, kurie daro įtaką mūsų svoriui, juos paskelbė leidinys „The Daily Mail“. Šįkart siūlome jums susipažinti su 10 populiaresnių teiginių apie svorį, kurie pasirodė esą neteisingi.

1. Kukurūzų dribsniai pusryčiams – puiki dienos pradžia.
Kur klaida? JAV atliktas tyrimas nustatė, kad tai vienas iš prastesnių pasirinkimų, nes tokius lengvus pusryčius pasirinkę žmonės per dieną suvartoja žymiai daugiau kalorijų. Visų pirma todėl, kad dribsniuose dažniausiai gausu cukraus, o greitieji angliavandeniai ne tik nusėda „gelbėjimosi ratu“ aplink pilvą, bet ir išbalansuoja insulino gamybą. Antra, po tokių pusryčių žmogus vėl greitai išalksta ir todėl arba puola užkandžiauti, nesulaukęs pietų, arba prisiryja be saiko per pietus. Panašu, kad kur kas geresnis senasis angliškasis pasirinkimas – kiaušinienė su kumpiu. Galit rinktis ir liesesnį šio patiekalo variantą – tiesog virtą kiaušinį ar salotas su vištos krūtinėle. Žodžiu, kuo daugiau baltymų, ir kuo mažiau angliavandenių gausite ryte, tuo ilgiau jausitės sotūs.

2. Gerkite kuo daugiau vaisių sulčių.
Kur klaida? Vaisiai, žinoma, labai sveika, tačiau, kaskart užsimanius gerti, malšinti troškulį jų sultimis svorio požiūriu rizikinga. Kaip skelbia „American Journal of Clinical Nutrition“, iš sulčių gaunamos kalorijos lengviau įsisavinamos. Jau nekalbame apie konservuotas sultis, į kurias dar dedama cukraus papildomai. Todėl geriau troškulį malšinkite vandeniu, o vaisius valgykite.

3. Valgykite kuo įvairesnį maistą.
Kur klaida? Tai gana sudėtinga dilema. Išties maisto įvairovė yra labai svarbi, nes kuo įvairesnis maistas, tuo didesnė tikimybė aprūpinti organizmą visomis būtinomis medžiagomis. Bet jei kalbame apie svorį, ta įvairovė gero neduoda – leidinyje „American Journal of Clinical Nutrition“ rašoma, kad kulinarinis nuobodulys naudingas figūrai, nes vienodo maisto tiesiog mažiau suvalgoma.


4. Joga – puikus būdas mesti svorį.
Kur klaida? Paskaičiuota, kad joga sudegina vos 144 kalorijų per 50 minučių, o tai ne geriau nei lėtai pasivaikščioti. Net patys sudėtingiausi jogos pratimai įstengia sudeginti vos 237 kalorijų ir padidina širdies susitraukimų dažnį 62 proc. Primename, kad norint mesti svorį, pulsas turėtų padvigubėti.


5. Kuo sunkesni svarmenys, tuo geriau krenta svoris.
Kur klaida? Iš tiesų didesni svarmenys veiksmingi, jei norite auginti raumenis, o jei jūsų tikslas tirpdyti riebalus, geriau atlikti daugiau pratimų su lengvesniais svarmenimis, nei mažiau su sunkesniais, teigia mokslininkai iš McMaster universiteto Kanadoje.

6. Fiziniai pratimai turi trukti bent valandą, kad būtų efektyvūs.
Kur klaida? Kanados mokslininkai palygino dvi žmonių grupes – vieni mynė dviratį vidutiniu greičiu 90-120 minučių, kiti šį laiką suskaidė į 4 ar 6 kartus, bet darė tai intensyviau. Po dviejų savaičių abi grupės parodė identiškus rezultatus. Kaip teigia Birmingemo universiteto biologijos profesorius Jamie Timmonsas, „begalinės valandos, praleistos bėgiojant, plaukiojant ar vaikštant į sporto sales penktadaliui gyventojų gali būti laiko švaistymas – jiems tokie pat efektyvūs būtų trumpesni, bet intensyvesni pratimai.“


7. Susiraskite mėgstamiausią sporto šaką ir nesiblaškykite.
Kur klaida? Labai svarbu, kad sportas teiktų malonumą, nes taip susiformuoja naudingi įpročiai. Tačiau negalima daryti tik vieno tipo pratimus, tarkim, tik tokius, kurie degina riebalus. Tuo pat metu reikia formuoti ir raumenis, nes kuo daugiau raumenų, tuo jiems lengviau paversti kalorijas energija. Ne mažiau svarbu ir stiprinti širdį, kraujagysles, kvėpavimo sistemą. Todėl derinkite skirtingas sporto rūšis – tarkim, bėgiojimą, darbą su treniruokliais ar svarmenimis, kalanetiką, pilatesą ir pan.

8. Atsistokite nuo stalo, kol dar esate truputį alkanas.
Kur klaida? Išties alkis yra normali būsena, bet jis neturi būti nuolatinis. Kad žmogus gebėtų kontroliuoti save, jis turi mokėti įsiklausyti į tai, ką iš tiesų sako jo organizmas, todėl valgyti reikėtų pajutus alkį, o nuo stalo atsistoti, pajutus sotumą. Nuolatinis alkio pojūtis sukelia diskomfortą ir skatina persivalgymą.

9. Užkandžiaukite kuo dažniau.
Kur klaida? Žmogaus virškinimo sistema turi savo ritmą, ji neprivalo dirbti be sustojimo, juk mes nesam karvės, kurios rupšnoja žolę nuo ryto iki vakaro. Retkarčiais verta užkrimsti kokį vaisių ar suvalgyti jogurto, bet nevertėtų užkandžių turėti po ranka visą dieną. Tyrimai rodo, kad turintys užkandžių žmonės darbe suvartoja 30 proc. daugiau kalorijų nei tie, kurie eina pietauti. Kitas tyrimas parodė, kad sekretorės suvalgo 5-6 kartus daugiau šokolado, jei jo nuolat yra padėta ant stalo.

10. Nevalgykite po 18 val.
Kur klaida? Tai nėra labai gerai, jei mėgstate ilgai vakaroti. Nuėję miegoti visai tuščiu skrandžiu, miegosite prasčiau ir pabusite tokia alkana, kad rytą prisikimšite dvigubai. Prievolė nevalgyti po 18 val. yra viena iš naktinio apsirijimo priežasčių. Todėl nebijokite suvalgyti ką nors lengva – tarkim, salotų, virtą kiaušinį ar varškės su šviežiomis uogomis ir jogurtu.


P.S. Kitame straipsnyje parašysime teiginius apie svorį, kurie tebėra nepasenę. Jų, beje, yra kur kas daugiau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis