10 nemalonių dalykų, kuriuos sukelia dietos

Tai, kad dieta pasirodo esanti neveiksminga, yra tik viena iš galimų nemalonių jos pasekmių.

Prarasdamos vieną kitą kilogramą, neretai kartu su jais prarandame ir kur kas vertingesnių dalykų, tarkim, valgymo malonumą. Dietologės ir valgymo sutrikimų specialistės Evelyn Tribole ir Elyse Resch knygoje „Intuityvus valgymas" (leidykla „Tyto alba") nurodo ne vieną nemalonią dietų pasekmę.

1. Persivalgymas artėjant dietos pabaigai ir dėl to kylantis stiprus kaltės jausmas. Tyrimas parodė, kad baigdami dietą persivalgo 49 proc. žmonių.

2. Nepasitikėjimas savimi renkantis maistą. Kiekviena dieta moko mus nepasitikėti nei savo kūnu, nei maistu. Taip pat nepasitikime alkio ir sotumo pojūčiais, o tai dar labiau pablogina ir taip prastus mūsų santykius su maistu.

3. Trumpėjanti dietos laikymosi trukmė. Kuo dažniau laikomės dietų, tuo trumpiau mums pavyksta tai daryti.

4. Paskutinė vakarienė. Prieš pradedant laikytis dietos paprastai kaip reikiant persivalgoma - juk reikia atsimėgauti tuo, ko jau ilgai nematysi. Toks persivalgymas gali būti vienkartinis arba trukti keletą dienų. Po tokios puotos tenka kurį laiką laikytis dietos vien tam, kad grįžtume prie įprasto svorio.

5. Socialinis atsiribojimas. Kadangi beveik visas bendravimas sukasi aplink maistą (vakarėliai, išėjimai į miestą, kavinės, piknikai) tampa paprasčiau atsisakyti kvietimų, nei kaskart susitikus su draugais kankintis.

6. Sulėtėjusi medžiagų apykaita. Laikantis dietų, medžiagų apykaita sulėtėja, nes organizmas kiekvieną kaloriją taupo taip, tarsi ji būtų paskutinė. Taigi valgydami tiek pat, priaugame kur kas daugiau svorio.

7. Besaikis kofeino vartojimas. Kartais ištverti dieną padeda tik litrais plempiama kava ar energiniai gėrimai. Juk tai natūralu - organizmas turi iš kažko gauti energijos. Tačiau kofeinas tik iš pradžių tonizuoja ir užmuša alkį, vėliau jis sukelia dirglumą ir dar didesnį norą valgyti.

8. Valgymo sutrikimai. Kai kuriuos žmones nuo dietų laikymosi ištinka rimtesni valgymo sutrikimai - nervinė anoreksija ar bulimija.

9. Suprastėjusi išvaizda. Nors kūnas ir lieknėja, tačiau negaudama pakankamai būtinų medžiagų, pilkėja ir raukšlėjasi oda, slenka plaukai, trupa nagai. Todėl dauguma dietų besilaikančių moterų neretai atrodo nors ir lieknesnės, bet labiau susenusios ir pavargusios.

10. Bloga nuotaika. Nuolatinis alkis neigiamai veikia emocijas, tampame dirglios, piktos, nelaimingos, o tai apsunkina bendravimą su aplinkiniais ir gyvenimą apskritai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis