„Okata“ – nuo muzikinių televizijos projektų iki modernios liaudies muzikos grupės

Kristupo festivalį šiemet drebins „Okata“ – liaudies muziką moderniai atliekanti grupė.

„Okata“ – keturių talentingų kūrėjų grupė, kuri susibūrė vedama didžiulio noro – būtent tai ir reiškia grupės pavadinimas.

Unikalią muziką kuriantys grupės nariai – Kotryna Čereškevičiūtė, Justė Kraujelytė, Kristina Mažeikaitė ir Žygimantas Gudelis – perdainuoja liaudies dainas, suteikdami joms unikalaus skambesio, kadangi kūriniai atliekami pasitelkiant beatboxą, elektroninę muziką ir poliritmiką.

„Okata“ grupės vokalistės yra profesionalios muzikos atlikėjos, įvairių televizijos muzikinių projektų dalyvės. Grupės merginos turi ilgametę sceninę patirtį pritariant garsiausioms Lietuvos grupėms ir atlikėjams. Kūrėjos atlieka jazz, pop, blues bei kitus muzikinius žanrus, taip sukurdamos nuostabų daugiabalsį „Okata“ skambesį.

Ketvirtasis atlikėjas Žygimantas Gudelis – dainų atlikimą papildo elektroninės muzikos garsais ir beatboxo ritmais. Jis profesionalus vokalinės perkursijos bei sudėtingų live looping pasirodymų kūrėjas, žinomas kaip GON.

Kaip atradote vienas kitą, kaip susipažinote ir nusprendėte tapti grupe?

Pirmą kartą susibūrėme praėjusių metų gegužės mėnesį. Tuomet specialiai renginiui sukūrėme muzikinį performansą. Patiko dirbti kartu, pajutome, kad susikalbame ir „limpame”. Pagalvojome, kad visi kartu galime nuveikti daugiau. Oficialiai grupė susikūrė lygiai prieš metus – pernai vasarą.

Kaip kilo idėja kurti būtent modernią liaudies muziką?

Grupėje visi jaučiame simpatiją liaudies melodijoms, vienaip ar kitaip savo muzikiniuose keliuose esame susidūrę su tokia muzika. Nusprendėme pabandyti senosiose liaudies dainose užkoduotą energetiką perteikti šiuolaikiškai. Taip pat, nebuvome girdėję tokių dainų atliekant kartu su beatbox’eriu, tad iš karto mūsų projektas tapo unikaliu.

Ką reiškia jūsų grupės pavadinimas, kaip jį sugalvojote?

„Okata“ – tai senovės žemaičių žodis reiškiantis norą. Susikūrėme didelio noro vedami, tad toks pavadinimas mums pasirodė puikiai tinkantis. Pavadinimas subalansuotas ir užsienio rinkai – jis puikiai skambėjo kaimyninėse šalyse, taip pat lengvai ištariamas Japonijoje.

Kokie jūsų ateities planai? Ar netolimoje ateityje jūsų laukia kokie nors svarbūs festivaliai, koncertai?

Svarbiausias grupės koncertas laukia rugpjūčio 1-ąją dieną Kristupo festivalyje. Grupei tai yra didelis įvertinimas. Prieš tai pasirodysime ne tik Vilniuje – laukia koncertai Žagarės, Kartenos ir kituose festivaliuose. Taip pat šią vasarą išleisime pirmąjį grupės albumą. Vėliau seks naujos programos kūrimas, nes turime daugybę minčių, kurios privalo būti materializuotos.

Kodėl Kristupo festivalis jums toks svarbus? Kokią programą jam ruošiate?

Mūsų nuomone, tai yra prestižinis festivalis, kuriame renkasi tikri muzikos gurmanai, o ne šiaip užklydę klausytojai. Todėl kiekvienam atlikėjui yra didelė garbe pasirodyti tokio lygio festivalio scenoje. Koncerte pristatysime grupės „Okata“ šiuolaikiškai aranžuotas dainas jungiančios lietuvių liaudies, elektronikos ir beatbox'o skambesius.

Kokios patirties jau pasisėmėte dainuodami grupėje, o ne po vieną?

Tai nėra pirma grupė kurioje dainuojame ar grojame, tad didelės naujos patirties nėra. Tiesiog kiti žmonės – kitos taisyklės, tradicijos, bendravimas. Visi atsinešėme savosios patirties ir ja dalinamės. Visi turi atsisakyti savo ego vardan bendro tikslo. Kartu suvienijus energiją galima pasiekti daugiau nei po vieną.

Kadangi esate keturių narių grupė, tikriausiai savo atsotogas planuojate kiekvienas vienu metu?

Atostogos… Negalime pasigirti jų gausa. Kol kas pavyksta suderinti skirtingus visų atostogų planus ir atrasti bendro laiko pasiruošimui koncertams ir įrašams. Kartais tenka stipriai pavargti skaičiuojant valandas ir pusvalandžius savaitėse, bet visi mes žmonės, turintys savo planus, įsipareigojimus, o ir antros pusės nori mus pamatyti ne tik naktimis. Dėl bendrų atostogų žinome vieną dalyką labai aiškiai – norime kada nors visi kartu nuvykti į Italiją.

Ar leidžiate laisvalaikį keturiese?

Grupė nėra vienintelė mūsų veikla. Visi turime darbus, skirtingas veiklas, pomėgius. Laisvalaikio keturiese neleidžiame, bet repeticijos ir susitikimai su sausainiais, pyragais ir kava tikrai dažnai primena laisvalaikį, o ne darbą. Kasdien bendraujame, turime niekada netilstančią „Facebook“ grupę.

Kokie jūsų santykiai, kaip sutariate, juk keturių žmonių grupei sunkiau rasti bendrą kompromisą, kuris tenkintų visus?

Jeigu reiktų grupės santykius įvardinti emocija – jie būtų pašėlę. Žinoma, visokių dienų būna, bet laikui bėgant vis labiau „gludinam kampus“, suprantame kaip svarbu kalbėtis, išsakyti savo nuomonę ir išklausyti. Grupėje galioja demokratijos principai, todėl mūsų santykiai puikūs.

Koks jūsų kaip grupės požiūris į muziką, kokią žinutę nešate žmonėms?

Mums aktualu šiuolaikinis žmogus ir jo identitetas, tautiškumas globalizacijoje. Norime perteikti tradiciją per modernumą, kalbėti šių dienų muzikine kalba, jungti seną su nauja. Liaudies muzikoje glūdi kažkas mums visiems artimo, ko negalime išrauti iš savęs, gimstame su istorine praeitimi, tautos sąmone, tai persipina su laikotarpiu, kuriame gyvename, taip pat ir gatvės kultūra. Būtent apie tai mūsų muzika.

Koks jūsų kaip grupės įsimintiniausias įvykis, nutikimas, kurį teko patirti kartu?

Yra toks posakis – kas dieną po naujieną. Taip yra ir pas mus, tik viskas dažniausiai vyksta naktį. Klipo filmavimai trunka iki paryčių, repeticijos iki vidurnakčio, o paskutinės muzikinės korekcijos gimsta su pirmaisias saulės spinduliais. Žinoma, smagiausia – kelionėse. Gdanske supratome, jog turime bendrą pomėgį – maisto kultą. Mes tiesiog negalime būti alkani. Kiekvienas koncertas pasitinka su naujais iššūkiais, įvykiais ir nutikimais. Reikėtų atskiro pokalbio viskam papasakoti…

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis