Trečioji Pažaislio muzikos festivalio savaitė ypač turininga

Jos metu per Lietuvos koncertų sales ir kitas erdves nuaidės net šeši renginiai.

Birželio 12 d., antradienį, 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje skambės vienas įspūdingiausių Carlo Orffo kūrinių sceninė kantata „Carmina Burana“, birželio 15 d., penktadienį, 18 val. Vilkaviškio r. Vištyčio kultūros namuose Pažaislio muzikos festivalio klausytojai turės galimybę išgirsti naujausią kompozitoriaus Vidmanto Bartulio koncertinį projektą „Taip niekas tavęs nemylės“, dedikuotą Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečiui, o birželio 15 d., penktadienį, 19 val. Rumšiškių kultūros centre į subtilų koncertą „Kameriniai šokiai“ pakvies iš Rusijos atvykęs Ippolitovo-Ivanovo fortepijoninis kvartetas.

„Carmina Burana“
„Carmina Burana“
Organizatorių nuotr.

Trečius metus kartu su Kazickų šeimos fondu vykdomas projektas „Skambančios istorijos“ suteiks progą mėgautis unikaliu kariliono bei vargonų skambesiu net dviejuose koncertuose: savo talentu birželio 16 d., šeštadienį, 16 val. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje ir birželio 17 d., sekmadienį, 11 val. Elektrėnų Švč. Mergelės Marijos Kankinių Karalienės bažnyčioje su klausytojais dalinsis Nyderlandų karilionierių mokyklos atstovas Christiaanas Winteris, o trečiąją Pažaislio muzikos festivalio savaitę vainikuos tradicinis renginys birželio 17 d., sekmadienį, 19 val. Kauno jachtklube skambėsiantis koncertas „Johann Strauss muzika ant vandens“.

Iškalbingą C.Orffo kantatos „Carmina Burana“ partitūrą, versiją, skirtą chorui, solistams dviem fortepijonams ir mušamųjų instrumentų grupei atliks Kauno valstybinis choras, brolių pianistų duetas Motiejus ir Mykolas Bazarai, sopranas Raminta Vaicekauskaitė, tenoras Mindaugas Zimkus, baritonas Andrius Apšega bei mušamųjų instrumentų virtuozai Vladas Šeibakas, Zenonas Bagavičius, Andrius Rekašius, Saulius Astrauskas ir Artūras Zimblys.

Gausioms atlikėjų pajėgoms diriguos Kauno valstybinio choro meno vadovas, profesorius Petras Bingelis. Tai sceninė kantata, sukurta paties kompozitoriaus parašytu libretu, panaudojant dvidešimt keturis viduramžių laikotarpio eilėraščius iš 1803 m. Beuerno vienuolyne atrasto rankraščio „Codex Buranus“. Žinomiausia kantatos „Carmina Burana“ dalis pakilus choras „O Fortuna“, pradedantis ir užbaigiantis kūrinį. Kantatos tekstuose paliečiama daugelis iki šiol savo svarbos nepraradusių temų: sėkmės ir turtų nepastovumas, greita gyvenimo tėkmė, grįžtančio pavasario džiaugsmas ir trumpalaikiai malonumai, kuriuos teikia girtavimas, gausus maistas, azartiniai žaidimai ir kūniška meilė.

Raminta Vaičekauskaitė
Raminta Vaičekauskaitė
Organizatorių nuotr.

Koncertiniame projekte „Taip niekas tavęs nemylės“, kurį atliks Kauno valstybinis choras, diriguojamas profesoriaus Petro Bingelio, bei aktorius Dainius Svobonas, skambės gražiausios Česlovo Sasnausko, Stasio Šimkaus, Juozo Naujalio dainos ar giesmės, taip pat V.Bartulio muzika, lydima įvairių istorinių pasakojimų apie lietuvių tautos gyvenimą Tėvynėje. Kompozitorius šio koncertinio projekto žanrą įvardina kaip laisvai traktuojamą dokumentiką, grįstą istorine-patriotine tematika, nes čia pateikiami tikri faktai, įvykių aprašymai, kurie traktuojami remiantis ne pseudopatriotišku rimtumu, o žvelgiant per sąlyginę humoro prizmę.

„Viso pasaulio istorijoje kertinės temos išlieka tos pačios, keičiasi tik jas lydintys vardai. Tai puikiai iliustruoja kūrinio finaliniai posmai, nusakantys problemas, ne mažiau aktualias šiomis dienomis. Nors nuo šių posmų atsiradimo praėjo daugiau nei keturi šimtai metų, juose minimos emigracijos, valdančiųjų skaidrumo ir objektyvumo aktualijos glaudžiai susieja du tolimus mūsų tautos laikotarpius“ teigia projekto iniciatorius V.Bartulis. Įėjimas į koncertą nemokamas.

Garsaus XIXXX a. rusų kompozitoriaus ir muzikos veikėjo M.Ippolitovo-Ivanovo vardu pasivadinęs fortepijoninis kvartetas, kuriame groja pianistė Irina Grayfer, smuikininkė Anastasia Jakushina, altininkė Olga Kogan ir violončelininkas Sergay Ananich, debiutavo prieš šešiolika metų koncertu Maskvoje Ippolitovo-Ivanovo vardo valstybinio muzikos ir pedagogikos instituto salėje. Ansamblis jau daug metų yra fondo „Rusijos atlikimo menas“ stipendininkas, aktyviai koncertuoja ir tobulinasi meistriškumo kursuose įvairiose Rusijos ir Europos šalyse. Kolektyvo koncertus girdėjo Vokietijos, Austrijos, Italijos ir kitų šalių klausytojai, jis reguliariai kviečiamas dalyvauti Maskvos valstybinės filharmonijos koncertų sezonuose, rengia edukacines programas.

Puikiai įvertintos kvarteto išleistos kompaktinės plokštelės: „XXI a. rusų virtuozai“, Arvydo Malcio kūrinių albumas, „Pasakos su kvartetu“. Koncerto metu skambės Johanneso Brahmso, Michailo Ippolitovo-Ivanovo, Antono Viskovo, Antonino Dvořáko, A.Malcio bei Giya Kanchelio kūriniai, o gili muzikinė nuojauta, stilistinis tikslumas, greitai kuriami dramatiški muzikiniai dialogai leis klausytojams pasinerti į tikrą kamerinių šokių sūkurį. Muzikos kritikai teigia, kad griežiant šiam entuziastingam ir sparčiai garsėjančiam kolektyvui, klausytojas nepajus kvartetams įprastos pirmojo smuiko lyderystės, nes ansamblio nariai sudaro ryškių individualybių ansamblį, kuriame kiekvieno instrumento vaidmuo yra svarbus, o jų visuma darni ir spalvinga.

Tomas Pavilionis
Tomas Pavilionis
Organizatorių nuotr.

Kauno karilioną ir Elektrėnų bažnyčios vargonus prakalbinsiantis svečias iš Nyderlandų Ch.Winteris studijavo Nyderlandų bažnytinės muzikos institute bei Utrechto konservatorijoje, kur gilinosi į vargonų, bažnytinės muzikos, chorinio dirigavimo sritis, vėliau baigė Nyderlandų karilionierių mokyklą. Jau kone dešimtmetį Ch.Winteris dirba Alkamaro miesto karilionieriumi, yra Nyderlandų karilionų centro pirmininkas, diriguoja Amsterdamo vokaliniam ansambliui „Duodektet“.

Koncertų metų klausytojai turės progą susipažinti su dar vienu svečiu iš Nyderlandų kompozitoriumi Josephu Johnu Visseriu, kurio naujausias muzikos ir vaizduojamųjų menų projektas pavadintas „Čiurlionis ir kraštovaizdis“. Abu šie Pažaislio muzikos festivalio koncertai yra nemokami, o prieš koncertą Kaune jaunieji klausytojai galės pasidžiaugti Vytauto Didžiojo Karo muziejaus rengiamais istoriniais žaidimais.

Į svaigųjį Johanno Strausso valsų sūkurį Kauno jachtklube klausytojus įtrauks Kauno miesto simfoninis orkestras, diriguojamas Vilmanto Kaliūno, ir du nuostabūs solistai: sopranas Raminta Vaicekauskaitė bei tenoras Tomas Pavilionis. Muzikos garsai, sklindantys raibuliuojančiu vandens paviršiumi, sukelia nepakartojamą įspūdį, įgauna naujų, netikėtų atspalvių, tad romantiškos aplinkos mėgėjus Pažaislio muzikos festivalis kviečia nepraleisti progos ir pasimėgauti idilišku vakaru, kai saulės žara nušviečia pušų viršūnes, mariose supasi laiveliai ir jachtos, o vandeniu grakščiai sklendžia melodingieji Vienos muzikos karaliaus valsai, trankios ir energingos polkos bei arijos iš mėgstamiausių operetės žanro kūrinių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis