Kulinarinė pamoka: gaminame šaltibarščius

Tai patiekalas, kuris turi begalę receptų. Kitaip sakant, kiekviena šeimininkė turi savo receptą. Išbandykite mūsų siūlomus, pasidalinkite savuoju.

Kad šaltibarščiai pavyktų, labai svarbu pasirinkti tinkamus burokėlius – kad būtų ne per aštrūs, ne per saldūs. Šaltibarščiams jų galima skaniai paruošti ir patiems, pagal savo skonį ir be acto (receptas žemiau).

Šaltibarščiai su saldžiais burokėliais ir ridikėliais

Norite įprastų šaltibarščių? Gaminkite viską taip pat, tik neberkite ridikėlių. Ir nepamirškite karštų bulvių prie jų – virtų arba keptų, gražiai apskrudusių.

Reikės:
0,5 l rūgpienio,
0,5 l pieno,
druskos,
žiupsnelio šviežiai maltų pipirų,
2-3 nedidelių agurkų,
2 virtų vidutinio dydžio burokėlių,
5-7 ridikėlių,
svogūnų laiškų,
krapų,
1 mažos citrinos sulčių.

Kaip gaminti
* Į puodą supilkite rūgpienį ir pieną. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų.
* Agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais. Suberkite į rūgpienio ir pieno mišinį.
* Burokėlius sutarkuokite arba supjaustykite griežinėliais.
* Suberkite į sriubą susmulkintus žalumynus ir nuplautus, griežinėliais supjaustytus ridikėlius.
* Maišant po truputį pilkite citrinos sultis ir ragaukite, ar pakankamai rūgštu.

Šaltibarščiai su marinuotais burokėliais

Reikės:
1 l kefyro,
1/2 l atšaldyto virinto vandens (arba pieno),
200 g marinuotų burokėlių,
130 g šviežių agurkų,
saujelės šviežių svogūnų laiškų,
saujelė šviežių krapų,
2 virtų vištos kiaušinių arba 3-4 putpelių kiaušinių.

Kaip gaminti
* Agurkus nuplaukite (jeigu norite – nulupkite) ir supjaustykite.
* Svogūnų laiškus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite. Krapus susmulkinti peiliu arba suplėšykite.
* Į dubenį arba puodą supilkite kefyrą, daržoves, vandenį (arba pieną), jeigu reikia – įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
* Sudėkite nuluptus ir susmulkintus kiaušinius. Užberkite krapus.
* Patiekti su karštomis bulvėmis.

Burokėliai šaltibarščiams

Reikės:
2-3 kg burokėlių,
2-2,5 l vandens,
70 g druskos,
2-3 juodos duonos plutų.

Kaip gaminti
* Burokėlius nuplaukite ir išvirkite. Kai pravės, nulupkite žievelę. Perpjaukite burokėlius per pusę arba į keturias dalis, sudėkite į emaliuotą, molinį arba stiklinį indą.
* Druską išmaišykite vandenyje, iki ištirps. Tirpalą užvirinkite ir atvėsinkite. Užpilkite juo burokėlius. Įdėkite duonos plutas – jos pagreitins rūgimą.
* Ant burokėlių uždėkite medinę lentelę arba lėkštę, prispauskite akmeniu. Laikykite kambario temperatūroje maždaug savaitę, o tada ragaukite ir tarkuokite į šaltibarščius. Jeigu iškart visų burokėlių nesunaudojote, dar savaitę juos galima laikyti sūryme šaldytuve.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis