Maisto tinklaraštininkė Asta: sveikesni blynai – be didelių pastangų

Vasario 10 dieną Rumšiškėse praūžė Užgavėnių šventė, kurioje lankytojai ne tik galėjo prisidėti prie žiemos varymo iš kiemo pramogų, bet ir paraugauti trispalvių blynų.

Gausus blynų ragautojų būrys patvirtino, kad blynai – lietuvių mėgstamas valgis. Pasak maisto tinklaraštininkės Astos Černės, modernėjantys receptai, atsižvelgiant į sveiką gyvenseną, rodo, kad blynai iš lietuvių virtuvės niekur nedingsta. O drauge tai ir puiki priemonė atšvęsti valstybės atkūrimo 100-metį.

Organizatorių nuotr.

Pasak etnologų, blynų valgymas Užgavėnių metu siekia apeiginius Saulės ritualus, kai paskutinės sočios vakarienės metu buvo palydima žiema ir pasitinkamas pavasaris. Šiandien jie dažniau ruošiami kaip šeimos patiekalas ir toliau nepraranda savo populiarumo ir reikšmės.

Sveikesni blynai be didelių pastangų

Maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorės Astos Černės manymu, blynai – tai šiltus prisiminimus žadinantis patiekalas. Nors sveika gyvensena į autorės šeimą atkeliavo drauge su kūdikio gimimu, maisto tinklaraštininkė teigia, kad svarbiausia išlaikyti balansą. Todėl šio valgio iš savo raciono neišmeta. Autorė su skaitytojais neretai dalijasi sveikesniais produktais praturtintų blynų receptais.

Saulėta virtuvė nuotr.

„Po vaikelio gimimo šeimoje į mitybą stengiamės žvelgti sąmoningai, todėl greta išaugusio dėmesio sveikesnei mitybai, suprantame ir tai, kad gyvenime reikalingi ir tortai, ir blynai. Taip į mūsų rutiną sekmadieniais atkeliavo blynų kepimo tradicija. Juos kepame nesilaikydami griežtos sveikos mitybos piramidės, tačiau stengiamės išlaikyti balansą. Tradicinius ingredientus keičiame, papildome sveikesniais produktais.

Naudojame kvietinius miltus, tačiau dalį jų kartais keičiame iki miltų sumaltomis avižomis ar avižiniais dribsniais. Kepimui renkamės kokosų aliejų, pieno produktus be laktozės, įmaišome sveikesnių ingredientų kaip sėklos, linų sėmenys, kokosų drožlės. Praktikuojame savų uogų šaldymą žiemai. Tai lyg sveikesni pasirinkimai be kraštutinumo“, - teigia pašnekovė.

A. Černė paįvairinimui siūlo išmėginti blynų kepimą orkaitėje, nes tai nekasdienis, bet lengvai paruošiamas ir greitas variantas. Maisto blogerė sako, kad reikia standartinės blynų tešlos, kurią pilame į kepimo formą. Kad blynai būtų sultingesni, puresni, būtina pridėti vaisių, pavyzdžiui, obuolių, sezono metu persikų, nektarinų. Tai yra geras pasirinkimas tuomet, kai stovėti prie keptuvės nėra laiko.

Modernūs receptai iš prisiminimų

Blynus kepti galima ir iš daržovių – cukinijų, burokėlių, brokolinių, žiedinių ar baltojo gūžinio kopūsto bei daugelio kitų įvairių daržovių. Šie receptai į A. Černės virtuvę atkeliavo iš vaikystės prisiminimų. Nors receptūra ar ingredientai modernėja, pasak pašnekovės, blynų valgymas daugelio atmintyje iškyla kaip šilti vaikystės prisiminimai, kuriuos norisi perduoti ir savo vaikams.

Organizatorių nuotr.

„Maistas, mano manymu, yra susijęs su emocijomis ir prisiminimais. Manau, kad blynai – ypatingai emocijas keliantis valgis. Aš pati, kaip ir neabejoju daugelis žmonių, prisimenu vaikystėje mamos ar močiutės pusryčiams kepamus blynus. Blynai savyje neša žinutę apie jaukų laiką su šeima. Ir savo šeimose norisi kurti prisiminimus, kurie ateityje žadintų nostalgiją mūsų vaikams. Tai nejučiomis perduodama tradicija iš kartos į kartą. Mūsų namuose tai yra vienas iš jaukių ritualų, kai visi susiburiame prie stalo. Blynais nedažnai vaišiname savo svečius, todėl šiais laikais jie tapo šeimos valgiu“, – blynų tradicijomis dalijasi pašnekovė.

Jie gali būti ir trispalviai!

Kodėl pusryčiai negali žaismingai priminti ir apie brangias valstybines sukaktis? Mintis, paruošti trispalvius blynų mišinius, gimė vienai lietuviškai įmonei. Raudoną spalvą suteikia burokėliai, žalią – špinatai, o geltoną – morka ir ciberžolė. Šie ingredientai blynams suteikia ir švelnaus daržovinio poskonio. Juos išbandyti gali kiekvienas, norintis originaliai paminėti valstybės atkūrimo 100-tį. Trispalviai blynai pristatyti ir per Užgavėnių šventę Rumšiškėse.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis