Sveikesnės kasdienių produktų alternatyvos

Nuo naujų metų dažnas mūsų pasižada sveikiau gyventi, tačiau kardinaliai keisti mitybą ne visuomet paprasta. Siūlome pradėti nuo mažų žingsnelių - pakeisti dažniausiai naudojamus produktus sveikesnėmis alternatyvomis.

Kokius makaronus rinktis?

Priešingai įsigalėjusiems stereotipams, makaronai nėra tas baugusis dailių kūno linijų priešas. Tačiau svarbu įsidėmėti, kad makaronai yra ne garnyras, o pagrindinis patiekalas. Jei norite sveikatai palankaus sprendimo, rinkitės speltos arba kietųjų grūdų makaronus. Speltų grūduose esančios maistinės medžiagos puikiai skaidosi, todėl organizmas jas lengvai įsisavina.


Kokią duoną rinktis?

Atkreipkite dėmesį į parduotuvėje esantį duonų asortimentą ir skirkite laiko perskaityti sudėtį ant etikečių. Sveika duona ta, kurios sudėtyje nėra mielių ir minimalus papildomo cukraus kiekis. Rinkitės pilno grūdo miltų duoną arba ruginę. Ruginėje duonoje yra 4 kartus daugiau skaidulų, tad jausitės ne tik sotūs, bet ir padėsite savo virškinimui.


Kokią druską rinktis?

Sveikiausia iš visų druskų yra Himalajų druska. Ji yra natūraliausia ir seniausia druska pasaulyje. Tokia druska nekenkia mūsų sveikatai, organizmą papildo reikalingais elementais. Ši druska turi daug kalio ir mažai natrio, todėl stiprina širdį, kaulus ir kvėpavimo sistemą. Ji valo skrandį, žarnyną, kepenis, tulžį, inkstus.


Kokį cukrų rinktis?

Atsisakyti šaukštelio cukraus geriant kavą gal ir nebus labai sudėtinga, tačiau gaminant desertus išvengti cukraus nėra taip paprasta. Kokia galima alternatyva? Išbandykite steviją - šis augalas turi 10 kartų daugiau saldumo nei cukranendės. Remiantis naujesniais tyrimais, stevija gerina virškinimą, mažiną cukraus kiekį kraujyje, stiprina imunitetą.


Kokius miltus rinktis?

Ne paslaptis, kad miltiniai produktai nėra dailios figūros draugas, tačiau visiškai atsisakyti miltinių produktų gali tikrai ne kiekvienas. Tokiu atveju rinkitės viso grūdo miltus, kuriuose išlikusios svarbiausios maistinės medžiagos. Tokiuose miltuose taip pat gausu angliavandenių, tačiau jie sveikesni. Ruginiai, spelta, avižų ar grikių miltai taip pat bus sveikesnė alternatyva kvietiniams miltams.


Kokius ryžius rinktis?

Visų tipų ryžiuose gausu angliavandenių, mažai baltymų bei praktiškai nėra riebalų. Rudi ryžiai yra pilno grūdo. Tai reiškia, jog jie turi visas grūdo dalis. Rudieji ryžiai turi daugiau skaidulinių medžiagų, todėl yra geriau virškinami ir sotesni.


Kokią mėsą rinktis?

Jungtinių Amerikos Valstijų dietologai nustatė, kad vertingiausia mėsa yra triušiena. Ją organizmas pasisavina net 96 proc., o kitų rūšių mėsos šis rodiklis nesiekia ir 50 proc. Antroje vietoje rikiuojasi kalakutiena - gana lengvas, tačiau sotus ir sveikas pasirinkimas. Mėgstantiems „sunkesnę“ mėsą patariama valgyti maistingą ir gerai virškinamą jautieną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis