Vilniuje – Harlemo šokio teatro gastrolės

Lapkričio 12 ir 14 dienomis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre viešės ir savo spektaklius rodys Harlemo šokio teatras. Publikos susidomėjimas šiomis gastrolėmis didžiulis: laisvų sėdimų vietų į abu spektaklius nebeliko, kasose parduodami bilietai stovėti pasiryžusiems žiūrovams.

Harlemo šokio teatrą, kaip vilties spindulį jauniesiems niujorkiečiams iš vargšų kvartalo, 1969 m. įkūrė Arthuras Mitchellas ir jo mokytojas Karelis Shookas.

Kolektyvo idėja gimė kaip atsakas į 1968 m. balandį įvykusią juodaodžių dvasinio ir politinio lyderio Martino Lutherio Kingo jaunesniojo žmogžudystę. Baleto šokėjas, garsios George‘o Balanchine‘o trupės narys A.Mitchellas, pats užaugęs Harleme, tuomet panoro įkurti šokio mokyklą afroamerikiečių kvartalo vaikams.

Per beveik pusę amžiaus Harlemo šokio teatras išaugo į autoritetingą šokio instituciją, teikiančią galimybes profesiškai tobulėti įvairiausių tautų artistams. Tai ne tik meno kolektyvas, bet ir šalia jo veikiantis tarptautinis edukacijos centras, ligi šiol vykdantis reikšmingas socialinės plėtros programas. O Harlemo šokio teatre sukurti spektakliai gali pasigirti pripažinimu visame pasaulyje.

Organizatorių nuotr.

Harlemo šokio teatro meno vadovė nuo 2011 m. yra Virginia Johnson, pati šiame kolektyve šokusi beveik tris dešimtmečius. Ji yra baigusi Vašingtono baleto mokyklą ir šios mokyklos akademiją, buvo Niujorko universiteto menų mokyklos stipendininkė. 1997 m., baigusi šokėjos karjerą, V. Johnson pradėjo leisti žurnalą „Pointe Magazine“ ir dešimt metų buvo jo vyriausioji redaktorė.

Harlemo šokio teatras Vilniuje rodys dvi skirtingas savo programas. Pirmoji, „Harlemo spalvų baletas“, pristato platų kolektyvo įvaldytos choreografinės išraiškos spektrą, kuris demonstruojamas skambant įvairiausių stilių muzikai – nuo europietiškos klasikos iki afroamerikietiško džiazo. Joje išvysime Roberto Garlando, Dianne‘os McIntyre, Darrello Grand Moultrie choreografinius kūrinius.

Antroji, „Ritmo perspektyva“, akcentuoja unikalų Harlemo šokio teatro gebėjimą pateikti klasikinio šokio idiomas kaip išraiškingą šiuolaikinio meno formą. Šioje programoje bus rodomi choreografų Darrello Grand Moultrie, Roberto Garlando, José Limóno ir Ulysses Dove‘o įvairiais laikotarpiais sukurti darbai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis