Užprogramuoti neištikimybei, arba Kas bendra tarp vyrų ir gorilų

Į klausimą, kodėl vyrai vis traukia į kairę ir ar verta juos laikyti ant trumpo pavadžio, bando atsakyti režisierius ir žurnalistas Timas Samuelsas.

„Galbūt kariuomenės, pramonės ir religijos kompleksas dar parodys visą savo jėgą, nes liko neįvykdyta pati sudėtingiausia užduotis – pažaboti vyrų kiaušus, – knygoje „Kur dingo mano ietis?“ rašo dokumentinių filmų režisierius, radijo laidų vedėjas ir žurnalistas Timas Samuelsas. – Galbūt monogamija prieštarauja ne tik mūsų gyvenimo būdui, bet ir biologijai? Mūsų užprogramuotam elgesiui?“

Šmaikščioje ir atvirumu žavinčioje knygoje„Kur dingo mano ietis?“ (leidykla „Alma littera“) garsusis ne vieną apdovanojimą pelnęs žurnalistas ir filmų kūrėjas Timas Samuelsas analizuoja vyrų elgesį ir nuoširdžiai ieško atsakymų į klausimus, kodėl vyrai dažniau suka į kairę, kaip jie jaučiasi išduoti savo mylimųjų, kodėl neskuba įsipareigoti ir kas lemia, kad vis dėlto galiausiai įsipareigoja.

Teoriją apie vyrų neištikimybės priežastis jis grindžia žmogaus panašumu į beždžiones. „Geriausias atsakymas į tai slypi tarp mūsų kojų, – rašo T. Samuelsas. – Vyro sėklidės sveria apie 42 gramus – jei po ranka turite svarstykles, galite patys tuo įsitikinti. Jei netoliese yra gibonas, kuris su svarstyklėmis daro tą patį, ką darėte jūs, galite didžiuotis pamatęs, kad jo kiaušai sveria vos 8 gramus. Deja, visa arogancija išgaruos, jei prie svarstyklių atlinguos šimpanzės patinas su savo didžiuliais 100 gramų sveriančiais pautais. Vadinasi, mūsų kiaušai didesni nei gibono, bet mažesni nei šimpanzės.“

Kas iš to? Pasirodo, sėklidžių dydis yra tiesiog proporcingas seksualiniam aktyvumui – gibonai yra monogamiški, o šimpanzės – poligamiškos. Taip sutvarkė pati gamta – kam eikvoti energiją auginant organus, kurie retai naudojami? „Santykinis vyrų ir moterų kūnų anatomijos dydis rodo, kad mes pritaikyti „švelniai poligamijai“ (vieno vyro ir kelių moterų sąjungai), visai kaip kita mažakiaušė žmogbeždžionė gorila, kurios sėklidės sveria tik šiek tiek mažiau nei vyro. Todėl nenuostabu, kad tik 43 iš 238 pasaulio bendruomenių yra monogamiškos“, – rašo T. Samuelsas.

Pasak žurnalisto, tai, kad vyrai yra nuolat priversti kautis su savo biologine prigimtimi, kad sutilptų į monogaminio šeimos branduolio rėmus, kai kurie sociobiologai laiko vienu iš šiems laikams būdingų neurotinių sutrikimų šaltinių. „Kad ir kokių civilizacijos atributų turime, mes esame tik pigiais kostiumais vilkintys hominidai – žmogus su paprastąja ir mažąja šimpanzėmis dalinasi 98,4 proc. DNR“, – dar vieną neabejotiną vyrų ir beždžionių panašumą įvardija Timas Samuelsas.

Vis dėlto jis pripažįsta: „Vyras turėtų būti akiplėšiškai drąsus, kad pagautas svetimaujant kaip argumentą panaudotų beždžionių panašumą į žmones. „Atleisk, meilute, kad išdulkinau tą paną – mane užvaldė sociobiologiniai instinktai. Ar matei, kokio dydžio mano kiaušai?“ Gal mes ir užprogramuoti elgtis vienaip, bet instinktai nediktuoja sąlygų mūsų elgesiui. Jei būtų kitaip, mes nesugebėtume ramiai praeiti pro pakelį cukraus. Mes mokame spręsti konfliktus be agresijos.“

Rašytojas tikina, kad ne visi vyrai yra vienodai genetiškai užprogramuoti neištikimybei (tiesa, neatskleidžia, ar apie tai užtikrintai galime spręsti iš jų kiaušų dydžio). Pasak T. Samuelso visus vyrus galime suskirstyti į kelias kategorijas: nuo A – beprotiškai įsimylėjusių ir nė nedrįstančių pagalvoti apie kitas moteris, iki E – serijinių dulkintojų, kurių nesustabdys niekas. Dauguma vis dėlto priklauso C kategorijai – iš esmės partnerei atsidavusių, bet progomis mielai pasinaudojančių vyrukų. „Šiems greičiausiai nereikėtų prisigerti striptizo klube“, – šmaikštauja T. Samuelsas.

Todėl nereikėtų manyti, kad su visais vyrais verta elgtis panašiai – sekti kiekvieną jų žingsnį arba priešingai – aklai pasitikėti. Svarbu žinoti, kuriai iš šių kategorijų priklauso jūsų partneris. Jei jis yra iš ištikimųjų būrio, nėra prasmės jo sekti ar pavyduliauti. Lygiai taip pat bergždžia ko nors imtis, jei jis yra E kategorijos užkietėjęs dulkintojas – nuolat bėgiodama iš paskos ir tikrindama kiekvieną jo SMS žinutę, tik be reikalo eikvosite jėgas ir žeminsite savo orumą, jis vis tiek ras progą išslysti. Kas kita – B, C ir iš dalies D kategorijų vyrai. Pasak T. Samuelso, kai kurie iš jų, žinodami šią savo silpnybę, patys bando užkirsti jai kelią – vengia alkoholio, atiduoda žmonai prisijungimo prie feisbuko kodus ir leidžia naršyti savo telefone. Jei pamiršusi savo išdidumą, padėsite tokiam išvengti pavojingų situacijų, tarkim, nepalikdama jo vieno pratęsti vakarėlio ar paskambinusi, kai jis per ilgai užtrunka, progai praplaukus pro šalį, jis pats bus jums dėkingas, kad neleidote paslysti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis