Šildymo sezonas – iššūkis ir odai

Mūsų oda priversta priimti visus išorės sąlygų pokyčius – besikeičiančius orus, temperatūrų svyravimus. Kaip jai padėti? Juk atšalę orai ir šildymo sezonas – ypatingas išbandymas jautresnei odai.

Į klausimus, kaip puoselėti ir teisingai prižiūrėti jautrią odą, kai tenka prisitaikyti prie staigaus temperatūros svyravimo, atsako Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ gydytoja dermatologė Birutė Adomavičienė.

Estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos “Grožio pasaulis” gyd. dermatologė Birutė Adomavičienė
Estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos “Grožio pasaulis” gyd. dermatologė Birutė Adomavičienė
Asmeninio albumo nuotr.

- Kodėl vėstant orams nemažai žmonių pajaučia odos sausumą, tempimą?

Žema temperatūra, vėjas, sniegas, drėgmė gali sukelti odos apsauginės hidrolipidinės plėvelės pažeidimą ir pH pokyčius, todėl oda blogiau apsaugoma nuo kenksmingų mikroorganizmų, epidermio ląstelės nesugeba savyje išlaikyti drėgmės, praranda lipidus. Įvyksta odos dehidratacija, kurios pasekmė – odos sausumas, šerpetojimas, tempimo jausmas, raudonos dėmės.

Iš lauko atėjus į šiltą ir sausą patalpą, staigūs temperatūrų svyravimai verčia mūsų veido odos kraujagysles nuolat plėstis ir trauktis. Ilgainiui tai gali sukelti veido paraudimą ir kapiliarų išryškėjimą odos paviršiuje. Todėl šaltuoju periodu ypatingą dėmesį odai turi skirti tie, kurių oda yra sausa, jautri, plona ar alergiška.

- Kokie požymiai parodo, kad oda ypatingai išsausėjo?

Pagrindinė odos funkcija – sukurti barjerą tarp išorės aplinkos ir organizmo, saugoti nuo įvairių infekcijų ir dirgiklių.

Odą sudaro trys sluoksniai: epidermis (antodis), derma (tikroji oda) ir hipoderma (poodis). Sutrikusios odos epidermio barjerinei funkcijai oda išsausėja, praranda patrauklią išvaizdą, kelia nemalonius pojūčius.

Sausą odą dažnai niežti, ji pleiskanoja, yra šiurkšti, raukšlėse atsiranda įtrūkimų, padidėja jautrumas išoriniams dirgikliams ir infekcijai, o tai neigiamai veikia žmogaus gyvenimo kokybę. Be to, sausa oda žymiai greičiau sensta. Svarbu atsiminti, kad kai patalpose ypatingai sausas oras oda išgarina daug daugiau drėgmės ir žymiai greičiau išsausėja.

- Kaip padėti odai besikeičiant oro sąlygoms? Kokios priemonės turi atsirasti kosmetikos krepšelyje, kad veido oda būtų pasirengusi temperatūros svyravimams?

Veido kremą rekomenduojama tepti likus ne mažiau kaip 30 minučių iki išėjimo į lauką. Jei šiltoje, sausoje patalpoje praleidžiate daug laiko, papildomai odą galima purkšti drėkinamuoju veido losjonu, kuris drėkina, neleidžia odai išsausėti.

Koreguokite ir odos valymo procesą – žiemą rinkitės maitinamuosius valiklius. Miceliniai losjonai kur kas geriau nuvalo, o kartu ir tonizuoja, nesausina odos. Veido pilingus atlikite ne dažniau kaip kartą per savaitę.

Verta atkreipti dėmesį į kosmetiką su probiotikais, kuri padeda atkurti apsauginį odos barjerą ir drėkina odą. Reguliariai naudojant kosmetikos priemones su probiotikais galima tikėtis teigiamų rezultatų prižiūrint jautrią, sausėti linkusią odą.

Pagal odos tipą pasirinktas kremas su probiotikais atkurs drėgmės pusiausvyrą, nuramins sudirgusią odą, apsaugos nuo uždegimų. Moksliškai įrodyta, kad gerosios bakterijos padeda pašalinti toksinus, kurie gali pakenkti odai ir sukelti ankstyvus senėjimo požymius.

- Kokie dar kasdieniniai veiksmai padeda odai atlaikyti temperatūrų svyravimus ir išlikti sveikai?

Drėkinkite odą ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus – gerkite pakankamai natūralaus vandens. Pajautus nemalonius simptomus – perštėjimą, pleiskanojimą, dilgčiojimą, vertėtų apsilankyti pas kosmetologą, kuris įvertins odos būklę ir sudarys odos priežiūros planą, parinks tinkamą kosmetiką.

Esant poreikiui, bus atliktos ir specialios procedūros (veido valymas, deguonies terapija, elektroporacija ir kt.), kurios pagerins odos struktūrą, atstatys drėgmę, pamaitins ir nuramins sudirgusią odą.

Anot dermatologės, sausos odos priežiūrai netiks kremai, kurių sudėtyje yra:

1. Alkoholio (spirito) ir hamamelio. Tiek etilo alkoholis, tiek hamamelis sausina odą, todėl užuot gydę, jūs ją tik suerzinsite, išsausinsite.

2. Drėkinančio kremo sudėtyje neturėtų būti mėtų ir mentolio. Jie sausina odą ir dažniausiai dedami kaip sudėtinė dalis siekiant priežiūros priemonei suteikti malonų kvapą.

3. Jeigu jūsų oda ypač jautri, stenkitės nepiktnaudžiauti naudodami citrusinių vaisių aliejus odos priežiūrai. Nors tai yra aliejai, tačiau jie linkę džiovinti odą.

4. Atšalus orams nenaudokite labai lengvo, vandens pagrindu pagaminto kremo. Jis tik labai trumpam sudrėkina odą, bet nesudaro reikiamo apsauginio barjero ir neapsaugo odos nuo temperatūrų svyravimo. Tad oda bus išbalansuota ir dar labiau sausės.

5. Jautriai odai ypatingai naudingos priemonės, kurios turi tokių pačių komponentų, kaip pati oda: keramidų, lipidų ar probiotikų. Šie aktyvieji komponentai sustiprina odos imuninę sistemą, atsparumą išorės neigiamam poveikiui, padeda atkurti pažeistą odos barjerą bei sugrąžina sveiką išvaizdą ir spindėjimą.

Užsakymo nr.: PT_76168317

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis