Kataloniška vakarienė po alyvmedžiais. 5 receptai

„Saulė, jūra ir geras maistas – tai, ko reikia per atostogas. Katalonijoje šiluma ir šiltas vanduo vasarą garantuoti, gardaus vietinio maisto irgi tikrai rasite – pradedant Barselonoje esančiu garsiu turgumi „La Boqueria“, baigiant jaukiu restoranu su staliukais po alyvmedžiais nedidelio miestelio senamiestyje“, – sako šios rubrikos autorė ir fotografė Giedrė Barauskienė.

MOTERIS / G.Barauskienė

MOTERIS / G.Barauskienė

MOTERIS / G.Barauskienė

MOTERIS / G.Barauskienė

MOTERIS / G.Barauskienė

MOTERIS / G.Barauskienė

Kumpio ir meliono užkandis

Šio populiaraus ispaniško patiekalo nereikia virti ar kepti. Saldaus meliono ir vytinto kumpio derinys – gardi klasika. Kaip šie produktai bus pateikti, priklauso nuo virtuvės šefo fantazijos.

MOTERIS / G.Barauskienė

2 porcijos

Reikės:
1 saldaus, gerai prinokusio meliono (nuplauto)
6 griežinėlių ispaniško vytinto kumpio, pvz., serano

* Melioną supjaustykite maždaug 3 cm pločio skiltelėmis, pašalinkite žievę. Skilteles pasmulkinkite ir sudėkite į dvi lėkštes.

* Kumpio griežinėlius perpjaukite skersai – turėsite iš viso 12 gabaliukų. Po 5 gėlės žiedo principu sudėkite ant meliono gabalėlių. Likusius du perlenkite per pusę, suvyniokite ir įsprauskite į patiekalo vidurį.

Šalta šviežių daržovių sriuba

Kaip sako katalonai, gardaus gaspačo pagrindas – šviežios daržovės, svarbiausias ingredientas – itin kokybiškas vynuogių actas. Šio parduotuvėse jie neperka – įsigyja iš vietinių gamintojų.

MOTERIS / G.Barauskienė

4 porcijos
Sriubai reikės:

900 g pomidorų (nuplautų)
2 trumpavaisių agurkų (nuplautų)
1 skiltelės česnako (nuluptos)
1 riekelės baltos duonos
2 šaukštų vynuogių acto
125 ml alyvuogių aliejaus (Extra Virgin)
250 ml šalto vandens
druskos pagal skonį

Pagardui reikės:

1 trumpavaisio agurko (nuplauto)
1/2 žalios paprikos (nuluptos, be sėklų)
1/2 raudonos paprikos (nuluptos, be sėklų)
1/2 raudonojo svogūno (nulupto)

* Sriuba. Pašalinkite nuo duonos riekelės plutą. Riekelę 30 min. pamirkykite šaltame vandenyje, tada ranka nuspauskite skysčio perteklių ir dėkite į trintuvą.

* Pomidorus keliose vietose įpjaukite, sudėkite į verdantį vandenį ir po 2 min. išgriebkite. Kai atvės, perpjaukite, pašalinkite sėklas ir odelę.
* Agurkų žievelę pašalinkite, pačius agurkus supjaustykite kubeliais.

* Visus sriubai gaminti nurodytus produktus trintuvu susmulkinkite iki vientisos masės ir 2–3 val. palaikykite šaldytuve.

* Pagardas. Agurką be žievelės ir visas kitas daržoves supjaustykite kubeliais ir patiekite atskirame indelyje šalia sriubos. Ją papildomai galima pagardinti juodaisiais pipirais, alyvuogių aliejumi.

Ant grotelių keptos vištų šlaunelės ir daržovės

Kalafelio miestelyje esančiame restorane „Antiga“ šį patiekalą mums ruošė prieš daugiau nei keturiasdešimt metų į Kataloniją iš Velso atvykęs ir čia gyventi pasilikęs Parri's. Buvęs ilgaplaukis bitnikas dabar – kepimo ant grotelių žinovas. Jis mielai dalijasi savo patirtimi, kaip paruošti gardų patiekalą. Vištienai (triušienai ar putpelėms) bei daržovėms ant grotelių kepti jis naudoja savo paties aromatizuotą alyvuogių aliejų. Į 200 ml aliejaus įdeda šakute subadytą nuluptą česnako skiltelę ir įmaišo mėgstamo pipirų mišinio – tiek, kad, paragavęs aliejaus, justum skonį, bet nebūtų aitru.

MOTERIS / G.Barauskienė

2 porcijos

Reikės:

2 šlaunelių – vištų (nuplautų, nusausintų)
4 šaukštų aromatizuoto alyvuogių aliejaus (mėsai)
2 šaukštų alyvuogių aliejaus (daržovėms)
1 ar 2 raudonų paprikų (nuplautų, nusausintų)
1 baklažano (nuplauto, nusausinto)
1 didelio baltojo svogūno (nulupto)
1 ar 2 bulvių (nuplautų)
1 šaukšto citrinų sulčių
druskos pagal skonį

* Svogūną pašlakstykite šaukštu aromatizuoto alyvuogių aliejaus, pagardinkite druska, įvyniokite į foliją (blizgiąja puse į vidų) ir padėkite ant grotelių virš arba tiesiai ant žarijų maždaug 45 min. – kol taps kremo tekstūros. Prieš patiekdami viršutinį parudavusį svogūno sluoksnį pašalinkite.

* Bulves 15 min. virkite pasūdytame vandenyje, tada nusunkite, perpjaukite, pašlakstykite aromatizuotu aliejumi ir apkepkite virš žarijų.

* Paprikas ir baklažaną patepkite alyvuogių aliejumi ir kepkite ant grotelių virš kaitrių žarijų 12–15 min. – iki šiek tiek apanglės. Kai daržovės pravės, nulupkite apanglėjusią žievelę. Paprikos minkštimą supjaustykite juostelėmis, baklažaną – griežinėliais.

* Vištų šlauneles įpjaukite išilgai, mėsą nuo kaulo kiek atlaisvinkite (kad išeitų lyg išklotinė), iš abiejų pusių įtrinkite aromatizuotu alyvuogių aliejumi (po 1 šaukštą šlaunelei), pabarstykite druska ir kepkite ant grotelių arti kaitrių žarijų be liepsnos, kiekvieną pusę – po maždaug 3 min.
Ragaukite su keptomis daržovėmis, pagardintomis likusiu aromatizuotu alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis.

Paelija

Yra begalė paelijos variacijų. Ši nuo kitų skiriasi tuo, kad į ją dedami ne pomidorų gabaliukai, o sutrinti švieži pomidorai. Be to, ši paelija yra be mėsos, su jūrų gėrybėmis. Ryžiai naudojami apvalieji, išauginti Ispanijoje, nes tokie sugeria daugiau sultinio nei kiti ir net per ilgai verdami nepraranda formos. Skaniai paelijai paruošti svarbu turėti sodraus skonio žuvų sultinio.

MOTERIS / G.Barauskienė

4 porcijos

Reikės:

300 g apvalių ryžių, pvz., Bomba arba Arborio
1 svogūno (nulupto)
2 česnako skiltelių (nuluptų)
200–300 g aštuonkojo (išvirto)
300 g žaliųjų žirnelių ( atitirpintų šaldytų)
4 didelių šviežių krevečių (nuplautų)
8–12 midijų (išmirkytų šaltame vandenyje)
1/2 raudonos paprikos (nuplautos)
1 ar 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
3 pomidorų (nuplautų)
100 ml sauso baltojo vyno
800–900 ml žuvų arba jūrų gėrybių sultinio
1/2 šaukštelio šafrano
rozmarinų šakelės
1/2 šaukštelio saldžiosios paprikos
1 citrinos (nuplautos)
druskos

* Pomidorus keliose vietose įpjaukite, sudėkite į verdantį vandenį ir po 2 min. išgriebkite į dubenį. Kai atvės, perpjaukite, pašalinkite sėklas ir odelę. Minkštimą sutrinkite iki tyrės.

* Sultinį užvirkite, sudėkite į jį šafraną, pamaišykite. Palikite ant viryklės, kad būtų karštas.

* Paelijos keptuvėje (ne mažesnėje nei 35 cm skersmens) įkaitinkite aliejų, sudėkite susmulkintus svogūną, česnaką ir raudoną papriką. Pamaišydami kepkite ant nesmarkios ugnies, kol suminkštės. Užpilkite vyną ir maždaug 2 min. maišydami kaitinkite. Įmaišykite pomidorų tyrę bei saldžiąją papriką. Tada sudėkite susmulkintą aštuonkojį. Viską išmaišykite, suberkite ryžius ir pamaišydami kaitinkite maždaug 1 min. ant vidutinio karštumo ugnies. Po to ant ryžių supilkite sultinį, įdėkite rozmarinų šakelę, pamaišykite. Kai viskas ims lengvai virti, karštį sumažinkite iki nesmarkaus, rozmarinų šakelę išimkite. Paragaukite, jeigu reikia, įberkite druskos. Ryžių nebemaišykite. Po maždaug 10 min. ant jų sudėkite krevetes ir midijas, suberkite žirnelius.

* Keptuvę uždenkite folija ir palikite ant nesmarkios ugnies dar 15 min. Po to karštį išjunkite, o keptuvę uždengtą dar 5 min. palaikykite, – sultinys turi būti visiškai susigėręs į ryžius. Išdalykite paeliją į lėkštes. Patiekite su citrinos ketvirčiais.

Desertui – avių pieno varškė su bičių medumi

MOTERIS / G.Barauskienė

Jokios konditerijos, tik du natūralūs produktai – avių pieno varškė ir bičių medus. Skaniau ir geriau nebūna!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis