Kaip skaniai paruošti žuvį: populiariausi receptai

Žuvis yra sveikas ir lengvai virškinamas produktas, nenuostabu, kad Lietuvoje jis vis populiarėja. Maisto ekspertė atskleidžia nesudėtingus receptus, padėsiančius žuvies patiekalais mėgautis kasdien.

Mitybos specialistai teigia, kad žuvį į savo mitybos racioną reikėtų įtraukti bent kartą per savaitę, tačiau šiuo metu ji nėra tarp dažniausiai valgomų maisto produktų. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienas Lietuvos gyventojas per metus suvartoja vidutiniškai 12 kg žuvies. Tai nėra daug, palyginti su mėsos gaminiais, tačiau žuvies populiarumas pamažu auga.

„Žuvis yra sveikas ir lengvai virškinamas produktas, todėl žmonėms vertėtų ją rinktis pagrindiniam dienos patiekalui. Ją galima paruošti įvairiausiais būdais – virti, garinti ar kepti. Be to, šviežia žuvis turi savitą skonį ir kartais jos nė nereikia gardinti druska ar pipirais. Iš šviežios žuvies galima pasigaminti gardžią žuvienę, kuri savo skoniu nustebins net ir didžiausius skeptikus”, – atskleidžia prekybos tinklo „Iki” maisto ekspertė Aistė Rasmussen.

Žvejybos sezonas Lietuvos ežeruose yra pačiame įkarštyje, tad pasigaminti įvairiausių patiekalų iš šviežios žuvies progą turi kiekvienas. Štai keli kasdieniai ir lengvai pagaminami žuvies patiekalų receptai.

Dažniausias Lietuvos ežerų laimikis – lydeka

A. Rasmussen siūlo pasigaminti patiekalą iš dažniausio Lietuvos ežerų laimikio – lydekos. Prie orkaitėje keptos lydekos puikiai tiks sodraus skonio garnyras ir šviežios daržovės.

Orkaitėje kepta lydeka su žolelėmis

Jums reikės:

800 g lydekos

3 v. š. sviesto

1 a. š. citrininių pipirų

3 skiltelių česnako

2 lapelių šalavijo

Druskos

Maltų juodųjų pipirų

Keleto čiobrelio ir raudonėlio stiebelių

Gaminimas:

Visų pirma žuvį reikia tinkamai apdoroti – nuskusti žvynus ir išimti vidurius. Po to žuvį kruopščiai nuplaukite. Nuplautos lydekos šonuose įpjaukite odą keliose vietose – nuo priekio iki uodegos. Tuomet žuvies vidų ištrinkite prieskoniais – druska, pipirais ir citrininiais pipirais. Į vidų taip pat sudėkite žoleles bei sviesto gabalėlius ir sutraiškytas česnako skilteles. Lydeką patogiai paguldykite į kepimo formą ir vėl pasiėmę prieskonius, jais apibarstykite žuvį iš išorės. Viską atlikus – žuvis jau parengta kepimui. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių ir įdėję lydeką į kepimo skardą kepkite orkaitėje maždaug valandą. Kepimo metu, kartkartėmis, galite žuvį apšlakstyti išbėgusiomis sultimis. Iškepusią lydeką apšlakstykite citrinos sultimis ir patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

Karpis – tinkamiausia žuvis pietums

Maisto ekspertė taip pat dalinasi troškinto karpio receptu ir sako, kad šis receptas patiks net ir tiems, kurie nemėgsta žuvies. „Tai lengvas ir tiesiog burnoje tirpstantis patiekalas, kurio gamyba ir visiškai paprasta, ir nereikalaujanti didelių laiko sąnaudų. Taip pat jums neprireiks jokių įmantrių ingredientų, užteks įprastai virtuvėje randamų produktų, tačiau patiekalo skonis bus išskirtinis", – sako A. Rasmussen.

Troškintas karpis su daržovėmis

Jums reikės:

Vidutinio dydžio karpio

2 vnt. morkų

3 saliero lapkočių

4 vnt. bulvių

1 vnt. svogūno

2 v. š. sviesto

250 ml vandens

Druskos

Pipirų

Gaminimas:

Karpį išvalykite ir pasūdykite. Svogūną smulkiai supjaustykite, o daržoves susmulkinkite – morkas ir saliero lapkočius supjaustykite riekelėmis, o bulves kubeliais. Svieste pakepinkite svogūną, suberkite pjaustytas daržoves ir patroškinkite. Karpio pilvą įdarykite daržovėmis. Užpilkite vandeniu, uždenkite ir kepkite troškintuve apie 40 minučių. Baigdami troškinti galite papildomai sumesti kubeliais supjaustytą fermentinį sūrį ir palaukti, kol jis išsilydys.

Greitai vakarienei – žuvienė

A. Rasmussen teigimu, žuvienė yra puikus pasirinkimas greitai vakarienei – svarbiausia, kaip pabrėžia maisto ekspertė – žuvienei negali būti naudojama jokia kitokia – tik šviežia žuvis. „Labiausiai šiam patiekalui tinka karšiai, lynai ir lydekos. Žuvienės gamybai naudojamas specialus prieskonių rinkinys, į kurį dažniausiai įeina juodieji pipirai, petražolės, krapai, svogūnų laiškai, lauro lapai, porai, pastarnokai", – sako A. Rasmussen.

Klasikinė žuvienė

Jums reikės:

0,5 kg šviežio karšio

2 vnt. morkų

6 vnt. bulvių

1 vnt. svogūno

1 stiklinės grietinės

2 v. š. miltų

Druskos

Pipirų

Lauro lapų

Gaminimas:

Bulves supjaustykite kubeliais, o morkas sutarkuokite stambia tarka. Svogūną susmulkinkite ir trumpai apkepkite keptuvėje. Žuvį supjaustykite stambesniais gabalėliais. Visus ingredientus sudėkite į verdantį vandenį, įberkite prieskonių ir virkite 20 minučių. Prieš baigiant virti, supilkite grietinę, sumaišytą su miltais. Skanaus!

Žuvienė kokosų piene

Jums reikės:

1 kg mėgstamos šviežios žuvies

500 g daržovių (tiks morkos, brokoliai, žiediniai kopūstai, žirneliai)

1 vnt. raudonojo svogūno

400 g kokosų pieno

Maltų pipirų, druskos, krapų

Kelių skiltelių česnako

Šlakelio aliejaus

Gaminimas:

Puode, kuriame planuojate virti sriubą, įkaitintame aliejuje pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir sugrūstą česnaką. Jiems šiek tiek apkepus, sudėkite pjaustytas daržoves ir maišydami kepinkite dar kelias minutes. Tuomet sudėkite stambokai supjaustytą žuvį, įpilkite šlakelį vandens ir supilkite visą indelį kokosų pieno. Suberkite prieskonius ir druską. Maišykite atsargiai, kad žuvies gabaliukai nesubyrėtų. Viską palikite virti ant nedidelės ugnies. Kartkartėmis žuvienę pamaišykite ir į virimo pabaigą įdėkite kapotus krapus. Nuo žuvies sudėjimo ir kokosų pieno įpylimo, sriuba turi virti apie 20 minučių. Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis