Lietuviška sutartinė – pamirštas būdas atsipalaiduoti, atrasti vidinį balsą, išlaisvinti kūrybiškumą (VIDEO)

Startuolio įkūrėja, biofizikė, mokytoja ir dar kelių profesijų atstovės susibūrė, norėdamos šiuolaikiškai pristatyti autentišką senosios lietuvos palikimą – sutartinių dainavimą.

Devynios Liepos” – tai muzikinis video klipas, kuriame devynios neprofesionalios dainininkės atlieka lietuvišką sutartinę gamtos apsuptyje, primindamos, kad šis skambesys aktualus ir šiandien.

„Sutartinių dainavimas yra nepaprastai gražus ritualas, skatinantis pasitikėjimą vienas kitu, buriantis ir drąsinantis. Jam nereikia ypatingų sugebėjimų ar talentų. Kitose veiklose to man nepavykdavo užčiuopti, o štai dainuojant įvyksta kažkas, kas yra už žodinės išraiškos ribų, magiška,” – teigia projekto iniciatorė, fotografė ir socialinių iniciatyvų kūrėja Neringa Rekašiūtė. Ji prisijungti prie komandos pakvietė ir jaunosios kartos režisierę Elviną Nevardauskaitę.

Elvina Nevardauskaitė

Muzikinio kūrinio režisierės teigimu, muzikiniame klipe ji pasistengė atskleisti šiandienos žmogaus dramą: „Šiuolaikinis žmogus vis dažniau kovoja ne su nepasitikėjimu savimi, bet su nepasitikėjimu kitais ir tai mus atskiria nuo bendruomenės. Dainuojant sutartines turi ne tik susikoncentruoti į save ir savo jausmus, bet ir įdėmiai klausytis kitų, laiku įstoti. Toks dainavimo būdas suvienija žmones, tai veikia kaip tam tikra meditacija. Būtent tai ir norėjau parodyti.”

Elvina Nevardauskaitė

Kitą projekto bendraautorę, Karoliną Želvę, tapti projekto dalimi paskatino noras, geriau supažindinti jaunąją kartą su mūsų visų kultūriniu paveldu. Anot K.Želvės, labai svarbu lietuvius paskatinti labiau domėtis savita ir įdomia mūsų pačių istorija. Jogos užsiėmimai ar dvasinės kelionės į Indiją jau mažai ką stebina, o kad patys savo krašte turime sutartines – lietuviškąsias mantras – turbūt nedaugeliui pažįstama.

Elvina Nevardauskaitė

Anot startuolio įkūrėjos, projekto bendraautorės Aurelijos Urbonavičiūtės, sutartinių dainavimas jai padeda atrasti vidinį balansą, išlaisvinti kūrybiškumą: „Dainavimas man, kaip, tikriausiai, ir daugeliui, visad atrodydavo ypatingas talentas, kuriuo gali mėgautis tik išskirtiniu balsu ir klausa apdovanotieji. Tačiau visai neseniai atrastos sutartinės leido man patikėti, kad ir aš galiu dainuoti. Sutartinėje svarbiausia sukurti bendrą dermę, o ne tobulai padainuoti pačiam, todėl dainuoti gali visi. Žodžiai dažnai paprasti, o persipinančios melodijos įtraukia į garsų debesį, padeda išlaisvinti protą ir kūrybiškumą, susigrąžinti vidinį balansą, prarastą nuolatiniame skubėjime ir informacijos sraute. Sutartinės apjungia ir suvienija skirtingų patirčių, interesų ir net kultūrų žmones, tad nenuostabu, jog šis unikalus žanras yra įtrauktas į Unesco nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.”

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis