Gyvenimas gamtos apsuptame name – tarsi sanatorijoje

Greta tyvuliuojantis Akmenos ežeras ir jo apylinkės… Tokį vaizdą pro savo namo langus kasdien regi Žanetos ir Henriko Genučių šeima. Dėl šio grožio, ramybės prieš dešimt metų jie ir ryžosi keltis keliasdešimt kilometrų už miesto – į Trakų rajone esančias Jovariškes.

Žaneta prisimena, kad, pirmąkart atvažiavusi apžiūrėti parduodamo namo, suprato, kad buvo mačiusi jį viename žurnale ir įsidėmėjo. „Dar tada pagalvojau, kokie laimingi turėtų būti čia gyvenantys žmonės“, – pasakoja moteris. Tiesa, permainomis džiaugėsi ne visi Žanetos namiškiai.
„Iki tol gyvenome miesto centre, todėl man, paauglei, buvo šokas. Ilgainiui naujoji vieta, vaizdas į Akmeną papirko ir mane“, – prisimena vyriausioji dukra Živilė. Praėjusią vasarą ji ištekėjo, dabar gyvena ir mažylę Ameliją augina Vilniuje, o į Jovariškes atvažiuoja, kai tik gali.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Kelionė – ne vargas

Su tėvais gyvena studentas Vakaris ir devintokė Goda. Tėvų darbovietės ir vaikų mokymo įstaigos yra Vilniuje. Viename medicinos centre šeimos gydytoja dirbanti Žaneta sako, kad nuo namų iki jos darbo – keturiasdešimt penki kilometrai, tačiau važinėti šeimai niekada nebuvo problema. Vieni kitus pavėžėja ir draugiškai sutariantys kaimynai. „Užtat grįžusi iš darbo čia pasijuntu tarsi sanatorijoje, nusiraminu“, – gyvenimą gamtoje vertina Žaneta.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Per dešimt gyvenimo čia metų, namą šeimininkai remontavo perremontavo, apšiltino, įrengė geoterminį šildymą. Namas yra vieno aukšto. Kaip tik tokio – kad nereikėtų laipioti laiptais – labiausiai norėjo Henrikas.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Spalvos ir formos

Genučių namas – šiuolaikiškas, dviejų galų, šiuos skiria prieškambaris. Vienoje pusėje yra koridorius, vaikų kambariai, vonios patalpa ir pirtis. Kitoje – bendra virtuvės ir svetainės erdvė, už jos – tėvų miegamasis, taip pat drabužinė ir vonia. Vaizdas į ežerą geriausiai atsiveria iš svetainės, mat šios patalpos langai – dideli, iki pat grindų. Beje, stiklinė yra ir namo stogo dalis virš prieškambario.
Žaneta pasakoja su vyru iš karto sutarusi, kad jų namų stilius bus eklektiškas. „Man nepatinka labai švarus interjeras, minimalizmas, juoda ir balta. Noriu spalvų“, – sako moteris.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Kurti namus interjeru besidominčiai Žanetai padėjo dizainerė ir dekoratorė Rūta Jankūnienė. Šiai mintis, nuo ko pradėti pertvarkyti centrinę erdvę, kilo pamačius violetines virtuvės užuolaidas. Taip atsirado sodriai violetinė virtuvės siena. Buvusios užuolaidos dekoruotos audiniu su rožėmis ir dabar ne dengia langus, o yra įtaisytos virš durų nišos. Dizainerė ir užsakovė drauge braižė brėžinius, rinko spalvas, ieškojo baldų, paveikslų, interjero detalių.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Senelio genai

Iki remonto virtuvės zona buvo nedidelė, įrengta kampe ir atskirta baru. Po remonto Žanetai gaminti tapo erdviau ir patogiau. „Virti, kepti labai mėgstu, virtuvėje galiu praleisti valandas. Matyt, prasimuša senelio Vlado, smetoninio konditerio, genai“, – svarsto moteris.

Man nepatinka labai švarus interjeras, minimalizmas, juoda ir balta. Noriu spalvų.

Beje, grožėtis ežero vaizdu šeimininkė gali ir nusisukusi nuo lango ruošdama valgį – mat Akmena atsispindi dviejuose nedideliuose virtuvėje kabančiuose veidrodžiuose. Šią mažą gudrybę sugalvojo dizainerė.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Žaneta pasakoja, kad interjere jai patinka natūralios medžiagos – medis, akmuo. Tiesa, moteris manė, kad niekada nesirinks akmeninio virtuvės stalviršio. „Niekada nesakyk... Dabar stalviršis yra iš granito, ir džiaugiuosi“, – juokiasi šeimininkė.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Dauguma baldų šiuose namuose – taip pat iš natūralių medžiagų. Ąžuolinį tvirtai sukaltą valgomojo stalą ir kėdes paliko ankstesni namo šeimininkai. Vienas įspūdingiausių baldų sėdimasis gultas – marokietiškas. Jis aptrauktas kupranugario oda, inkrustuotas medžiu ir kaulu. Kokia svetainės spintelės tapimo baldu istorija, sunku net spėlioti. Šeimininkė žino, kad šis daiktas pagamintas Balyje iš senų laivo lentų. Moteris pasakoja ilgai ieškojusi šachmatų staliuko (jais žaidė Vakaris). Baldą, kurio stalviršis yra ir žaidimo lenta, ji aptiko gimtinėje – Naujojoje Akmenėje. Seną virtuvės spintelę, dekoruotą veidrodžio gabaliukais, namiškiai vadina diskoteka. Ši spintelė anksčiau buvo pastatoma. Kai šeimininkai sugalvojo pakabinti, tereikėjo nusukti kojas. Dabar spintelėje Žaneta laiko savo vintažinių puodelių kolekciją. Labiausiai šeimininkė prisipažįsta negalinti atsispirti antikvariatuose randamoms kėdėms, krėslams, todėl namie jų yra įvairių: siuvinėtų, aptrauktų įdomiu gobelenu. Žaneta sako, kad sendaikčius renkasi pasikliaudama nuojauta: „Paliečiu ir pajuntu – mano ar ne mano.“

Tarp sentimentus žadinančių dekoracijų – miegamajame esančioje dėžutėje su stikliniu dangčiu tūnantys kalėdiniai Žanetos vaikystės žaislai.

Šeimos žvilgsnis

Genučių namus puošia ir nemažai paveikslų. Vieni turi meninę vertę, kiti siejasi su sentimentais. Išsiskiria svetainėje kabanti ant drobės spausta fotografija, sukurta pagal pasiskolintą idėją, – iš kur tiksliai, daugybę su interjeru susijusios informacijos perskaičiusi Žaneta nebepamena. Šeimos fotoportrete – tik visų jos penkių narių akys. Svetainę puošia ir dailininkės Ramunės Kmieliauskaitės lietos akvarelės, tapytojo Rimanto Bičiūno darbas, Žanetos sukurtas gėlių siuvinys. Abipus drabužinės durų kabo moteris vaizduojančios graviūros iš senų knygų, – šias šeimininkė aptiko pas prancūzų bukinistus. Tėvų miegamąjį puošianti mėlynų tonų abstrakcija „Jausmai“ – giminaičio šviesaus atminimo skulptoriaus Rimvydo Midvikio palikimas. Paties tapytais paveikslais jis yra apdovanojęs visus savo artimuosius.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Artimiausius Genučių šeimos žmones primena koridoriuje kabančios senos fotografijos. Šeimininkė jas sugrupavo. Vienoje vietoje išdėstė savo, kitoje – vyro giminės nuotraukas. Tarp sentimentus žadinančių dekoracijų – miegamajame esančioje dėžutėje su stikliniu dangčiu tūnantys kalėdiniai Žanetos vaikystės žaislai.

Čia – smėlis ir vėjas, užtat gerai auga pušys, kiti spygliuočiai, veši levandos.

Gyvena aktyviai

Dar vienas Žanetos pomėgis – sodininkystė. Dvidešimt šešių arų sklype gydytoja įveisė gėlynus, prisodino dekoratyvinių augalų. „Čia – smėlis ir vėjas, todėl gerai auga pušys, kiti spygliuočiai, veši mano mėgstamos levandos“, – pasakoja šeimininkė. Iš šių gėlių ji pati distiliuoja vandenį, štai pernai jo pagamino keturis litrus.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Moteris turi ir nedidelį, pasak jos pačios, vazoninį daržą, o štai šiltnamio – ne. Tiesa, pirmąkart atvykę svečiai neretai apsigauna – lauko baseino dangtį palaiko šiltnamiu.

Namas yra vieno aukšto. Kaip tik tokio – kad nereikėtų laipioti laiptais – labiausiai norėjo Henrikas.

Sportiška šeima visais metų laikais mėgaujasi gyvenimo gamtoje privalumais: žiemą šliuožia lygumų slidėmis, o vasarą ilgus atstumus važiuoja dviračiais. Kai sušyla, Žaneta galvą išvėdina po Trakų ežerus plaukiodama irklente.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis