Pokyčiai mados pasaulyje: arabų princesę pakeis portugalas, anglę – stilistas iš Ganos

Prieš tai daugiausiai moterų rankose buvusiam legendiniam „Vogue” žurnalui atėjo permainų metas.

Pastaroji savaitė mados pasaulyje buvo pilna netikėtumų. Pirmiausiai naujuoju britiškojo „Vogue" vyr. redaktoriumi paskelbtas plačiajai visuomenei mažai žinomas juodaodis mados redaktorius ir stilistas Edward'as Enninful'as, vėliau visus sukrėtė tik du žurnalo numerius spėjusios išleisti „Vogue Arabia" vyr. redaktorės, princesės Deena'os Aljuhani Abdulaziz atleidimas. Į jos vietą paskirtas taip pat vyras, portugalas Manuel'is Arnaut.

Buvusi „Vogue Arabia” redaktorė Deena Aljuhani Abdulaziz
Buvusi „Vogue Arabia” redaktorė Deena Aljuhani Abdulaziz
Vida Press

Atrodo, vyrai vis labiau užkariauja moterims skirtų mados žurnalų pasaulį. Tiesa, „Vogue” – tai ne tik žurnalas ir jį kurianti komanda. Tai ir „Condé Nast” – žurnalą leidžiantis medijos milžinas ir dar daug kitų verslo pusę tvarkančių šalių, kurios ir priima svarbiausius sprendimus. Ir nors didžiausią sprendžiamąją galią turintiems vyrams (nes būtent vyrai užima vadovaujančias pareigas žurnalą leidžiančioje „Condé Nast”) rūpi įvaizdis, tradicijos ir menas, svarbiausias jiems yra verslas. Kaip pastebėjo tinklaraštininkė Leandra Medine, jei dizainerė ar dizaineris sukūrė komerciškai nesėkmingą kolekciją, greičiausiai po sezono ar kelių jis bus pakeistas kažkuo kitu. Kalbas, kad ši taisyklė galioja ir žiniasklaidos pasaulyje pakurstė netikėtai paskirti du nauji „Vogue" redaktoriai, kurių atėjimas į žurnalą reiškia kardinalias permainas ir visiškai naujos eros pradžią.

Žurnalas „Vogue“
Žurnalas „Vogue“
Vida Press

Arabų princesės mados pasaka pasibaigė atleidimu iš darbo

Industrijos numylėtinė D. Aljuhani Abdulaziz per mažiau nei metus tapo viena didžiausių mados pasaulio žvaigždžių. Spauda (bei žurnalo „Vogue“ vadovai) mėgavosi įvairiuose pranešimuose prieš moters vardą pridėdami titulą „princesė“, o gatvės mados fotografai sekė kiekvieną jos drabužių derinį. Elegantiška, bet kartu ir drąsi, ryški moteris mados savaičių metu kasdien stebino įdomiais įvaizdžiais ir meistrišku naujausių tendencijų perkėlimu į gatvės madą. Prieš tai buvusi sėkminga verslininke, ji tapo pirmąja „Vogue Arabia“ redaktore. Šis žurnalas anglų bei arabų kalbomis pernai debiutavo internetinėje plotmėje, o šiemet pasirodė pirmasis popierinis jo leidinys. Tačiau vos iškilmingai paminėjusi antrojo numerio išleidimą, žurnalo vyr. redaktorė paskelbė, kad yra atleista. Netrukus sekė ir žurnalo leidėjų pranešimas apie naująjį vyr. redaktorių. Gegužės 7-tą dieną D. Aljuhani Abdulaziz pakeis portugalas Manual Arnaut.

Deena Aljuhani Abdulaziz
Deena Aljuhani Abdulaziz
Vida Press

Deena Aljuhani Abdulaziz
Deena Aljuhani Abdulaziz
Vida Press

Deena Aljuhani Abdulaziz
Deena Aljuhani Abdulaziz
Vida Press

Tai įspūdingas pokytis M. Arnaut karjeroje. Vyras yra sukaupęs nemažą patirtį leidybos srityje, jis dirbo „Vogue Portugal“, vėliau tapo „GQ Portugal“ vyr. redaktoriumi, o pastaruoju metu vadovavo žurnalo „Architectural Digest“ Artimųjų Rytų leidimui.

A post shared by BLOGAR MODA (@blogarmoda) on Apr 17, 2017 at 3:23am PDT

Vis dėlto, paskirtasis europietis redaktorius – visiška savo pirmtakės priešingybė. Šypseną kelia ir „Vogue Arabia“ internetiniame puslapyje paskelbta žinutė apie šiuos pokyčius. Čia išspausdintos M. Arnaut mintys, tokios kaip: „/.../Vogue Arabia yra išdidus regiono balsas, atstovaujantis arabių moterų stiprybę ir žavesį“ privertė retoriškai pasiteirauti – ką gi portugalas vyras gali žinoti apie arabes moteris ir apie tai, kas joms svarbu? Ypač po to, kai buvusi redaktorė pripažino, kad jos ir leidėjo keliai išsiskyrė būtent dėl nesutarimų, susijusių su arabiškojo „Vogue“ autentiškumo ir vertybių išsaugojimu.

Neabejotina, kad trečiasis „Vogue Arabia“ žurnalo numeris sulauks didžiulio susidomėjimo, tik ar pavyks europiečiui vyrui atrasti kelią į Artimųjų Rytų moterų širdis?

Naujas skyrius britiškojo „Vogue“ istorijoje – su juodaodžiu vyru priešaky

Ne mažiau visuomenės dėmesio sulaukė ir kitas praėjusią savaitę paviešintas naujo vyr. redaktoriaus paskyrimas. Prie britiškojo „Vogue“ žurnalo vairo stos Edward'as Enninful'as. Pirmasis žurnalo istorijoje vyr. redaktorius vyras ir pirmasis juodaodis! Jis pakeis ilgametę žurnalo redaktorę Alexandra'ą Shulman, kuri apie savo pasitraukimą iš šių pareigų pranešė dar metų pradžioje. Į šią vietą kandidatavo ilgametės „Vogue“ darbuotojos, stilingos, didelę patirtį mados srityje sukaupusios moterys, tačiau laimėjo E. Enninful'as – talentingas stilistas, žurnalų „i-D”, „W” mados redaktorius, dirbęs su amerikietišku, itališku „Vogue“. 45-erių metų vyras garsėja kaip žinios apie rasinę įvairovę mados pasaulyje skleidėjas, jis prisidėjo prie itališkojo „Vogue“ išleisto „The Black Issue“ – labai sėkmingo numerio, kuriame publikuotos tik juodaodžių modelių nuotraukos. Rizikuoti nebijančio naujo redaktoriaus paskyrimas reiškia, kad atėjo laikas dideliems pokyčiams.

Buvusi britiško „Vogue” redaktorė Alexandra Shulman
Buvusi britiško „Vogue” redaktorė Alexandra Shulman
Vida Press

Nors „Vogue“ įkvepia daugelį, iki šiol jis buvo skirtas labai specifinei skaitytojų grupei. Tai galima spręsti iš reklamuojamų produktų, mados fotosesijų ir netgi toms fotosesijoms atrinktų modelių. „Vogue“ moteris – gaunanti aukštesnes, nei vidutines pajamas, liekna, išsilavinusi ir... baltoji. O naujasis vyr. redaktorius atstovauja etninėms mažumoms, jo artimos draugės – legendinė juodaodė manekenė Naomi Cambell bei tamsiaodė daininkė Rihanna. Rasės klausimas buvo pabrėžtas ir pirmajame „Condé Nast“ išplatintame viešame pranešime spaudai, kuriame buvo pranešama apie naująjį vyr. redaktorių. Čia jis pristatytas kaip „/.../ pripažintas mados redaktorius, kuris, dar būdamas vaikas, į Londoną atkeliavo iš gimtosios Ganos.“

Edward'as Enninful
Edward'as Enninful
Vida Press

Edward'as Enninful
Edward'as Enninful
Vida Press

Vyras, kuris sprendžia, ką rengtis moterims, nėra kažkas naujo. Didžiausi mados namai: „Chanel“, „Gucci“, „Louis Vuitton“ ir daugelis kitų kuria madą moterims, tačiau nėra atstovaujami moterų dizainerių. Taigi, tiek „British Vogue”, tiek „Vogue Arabia“ atveju, visuomenei bei mados pasaulio atstovams didesnę nuostabą sukėle ne tai, kad žurnalui vadovaus vyras, bet iš kur tas vyras yra kilęs. Portugalas, kurio misija – atspindėti arabių moterų vertybes ir mados suvokimą bei iš Afrikos kilęs juodaodis, vadovausiantis britiškajai mados biblijai. Išties, keistas duetas. Abu šie sprendimai veda didelių, pamatinių pokyčių link. Jie pakeis ne tik regionui skirto žurnalo veidą, bet ir visuomenės supratimą apie tai, kas yra „Vogue“ žurnalas ir kam jis yra skirtas.

Edward'as Enninful ir Stefano Tonchi
Edward'as Enninful ir Stefano Tonchi
Vida Press

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis