Svajonių butas – su įspūdinga terasa

Vos įžengusi pro šio buto sostinės šiuolaikinių namų kvartale duris, ekonomistė, namų kvepalų kūrėja Giedrė Apanavičienė iškart pajuto – ši vieta yra jos. Ir nebenorėjo niekur kitur keltis.

Keturių asmenų Apanavičių šeima ieškojo modernaus naujo buto. Šis sostinės šiuolaikinių namų kvartale „Beržų terasos“ buvo pirmasis, kuriuo susidomėjo ir kurio atvažiavo apžiūrėti. Tai buvo praėjusių metų vasarį. „Kai pamačiau, svarstyti jokių kitų variantų nebenorėjau. Vyras irgi sakė, kad tai – svajonių būstas“, – prisimena Giedrė.

Visada svajojau apie butą su terasa.

Šeima namus įsigijo liepą, o įsikraustė po mėnesio. Taip norėjo tai padaryti kuo greičiau, kad nesulaukė net virtuvės baldų. „Įsigijome šį butą su visa apdaila, bet be baldų. Tuo metu auginau vaikus, tad po baldų salonus važinėdavau su dvimete dukra ir ketverių sūnumi. Iš pradžių gyvenome kaip studentai – su dviejų dalių kaitlente, bet jautėmės labai laimingi“, – naujakurystės pradžią su šypsena prisimena moteris.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

130 m2 ploto butas išdėstytas per du aukštus. Pirmame įrengta erdvi svetainė su virtuve, vonios ir darbo kambariai, antrame – į šį veda balti laiptai – Giedrės ir jos vyro Mindaugo, trejų Gustės ir penkerių Motiejaus miegamieji, drabužinė ir dar vienas vonios kambarys. Iš svetainės ir virtuvės patenkama tiesiai į erdvią (apie 30 m2) terasą, joje gyvenimas verda nuo ankstyvo pavasario, vos pradeda šildyti saulė, iki pat šalnų.

Mėgstu modernias nestandartines formas, visur ieškau originalumo, paprasti daiktai manęs nežavi.

„Visada svajojau apie butą su terasa, – tikina moteris. – O sūnus yra prasitaręs, kad norėtų gyventi namuose per du aukštus.“ Pašnekovė džiaugiasi, kad visos šeimos svajonė išsipildė, – erdvus ir šviesus būstas pranoko visus lūkesčius.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Pinigų gaila tik drabužiams

Šeima interjero dizainerių nesamdė – pasikliovė savo skoniu. Namus kūrė taip, kad nevargintų, kad po dienos darbų galėtų pailsėti ir kūnas, ir siela, ir akys. Todėl čia nėra labai ryškių spalvų, interjeras gaivus, šviesus, erdvė – švari. „Švariame šviesiame bute pati geriau jaučiuosi“, – sako moteris ir iš karto priduria, kad, turint mažų vaikų, palaikyti nepriekaištingą tvarką yra nemenkas išbandymas.

Namus puošia meno kūriniai. Sūnaus kambaryje kabo antrojo gimtadienio proga močiutės padovanotos įrėmintos Kęstučio Kasparavičiaus iliustracijos. Abu vaikai iš senelių yra gavę dovanų ir daugiau paveikslų.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Svetainės akcentas – dailininko Lino Jusionio minimalistinis tapybos darbas „Atokvėpis“. „Labai ilgai ieškojome jauno perspektyvaus lietuvių autoriaus kūrinio“, – tokius kriterijus buvo nusistatę šeimininkai. Atrado ir pakabino vasaros pabaigoje. Dabar visi patenkinti išskirtiniu, prie interjero derančiu meno kūriniu. „Kai pakabinome šį paveikslą, namai iš karto tarsi pasikeitė“, – pripažįsta Giedrė. Sako, į jį tiesiog gera žiūrėti, veikia kaip meditacija.

Į interjerą darniai įsiliejo ir ryškiai geltona metalinė italų gamintojo „Bonaldo“ kvepalų buteliuko formos etažerė bei subtilių atspalvių kompanijos „Guy Laroche“ kilimas. „Mėgstu modernias nestandartines formas, ieškau originalumo, paprasti daiktai manęs nežavi“, – tikina moteris. Tai matyti pažvelgus ir į prekių ženklo „Tom Dixon“ šviestuvus, kompanijos „Soirée“ gėlių vazonus, kitas interjero detales. Net kavos puodeliai čia „skanūs“. „Man gaila pinigų drabužiams, tačiau interjero smulkmenoms galiu išleisti nemažai, – prisipažįsta stilingų namų šeimininkė. – Jas labai vertinu.“

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Giedrė sako, kad kurti namus jai – didelis malonumas. Įkvėpimo semiasi vartydama interjero žurnalus, vaikštinėdama po interjero ir baldų parduotuves, keliaudama po svečias šalis. Iš ten atsiveža ne suvenyrų ir niekučių, o interjero žurnalų. Moteris stengiasi nuo mažens lavinti ir vaikų skonį. Kartu su sūnumi rinko jo kambario sienų apmušalus (ko gero, tai ryškiausia namų vieta), mažąją Gustę pratina prie subtilesnių, pastelinių atspalvių. Giedrė net yra nupirkusi vaikams knygelę apie namų įrengimą, šią mažieji noriai varto. Penkiametis Motiejus savo kambario vaizdą jau yra keitęs ne kartą, mėgsta perstumdyti baldus. „O kartą, grįžęs iš svečių, pareiškė, kad jo kambaryje trūksta pagalvėlių. Važiavome pirkti“, – sako šypsodamasi G. Apanavičienė.

Švariame šviesiame bute pati geriau jaučiuosi.

Svarbi interjero detalė

Namų jaukumą padeda kurti ir žvakės. Giedrė – metus gyvuojančio lietuvių prekių ženklo „A.GO Atelier“ įkūrėja. Moteris kuria kvepiančias sojų vaško žvakes, namų kvepalus ir kitus kvapius aksesuarus. Šios žiemos naujienos – šilko maišeliai spintai ir popieriniai vokeliai su Baltijos gintarais, pavyzdžiui, stalčiams, kvepinti. „Namų kvapas man labai svarbu. Mėgstu gerus kvepalus ir interjero detales, tad kilo mintis visa tai sujungti – sukurti šiuolaikiškų kvapiųjų žvakių“, – apie prieš dvejus metus gimusią idėją pasakoja G. Apanavičienė. Anot jos, kvapiosios žvakės kvepia lyg prabangūs kvepalai, aromatas juntamas net jų neuždegus.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Giedrės žvakės primena egzotiškas keliones ir aplankytas vietas, o mintis kurti pačiai kilo būtent po vienos kelionės į Prancūziją. „Net kvapų namų pavadinimas – mano dviejų vardų (Giedrė Ona) ir pavardės inicialai – bei šūkis „A scent to bring memories of places back“ susiję su grįžimu ten, kur mums gera“, – paaiškina kūrėja.

Moteris norėjo sukurti stilingą namų aksesuarą, tad daug dėmesio skyrė dizainui. „Man žvakės yra svarbi interjero detalė“, – tikina Giedrė. Kurtosios jos pačios puošia svetainę ir miegamąjį, šioms antrina nuosavo prekių ženklo namų kvepalai. Žvakių moteris nešasi ir į vonią – kad pasimėgautų ramiomis (deja, retomis) valandėlėmis pati. „Mėgstu tiesiog į jas žiūrėti“, – šypsosi lietuviškų namų kvepalų kūrėja.

MOTERIS / Anna Stanevičienė

Giedrės patarimai, kaip kvepinti namus

* Pirmą kartą žvakę reikėtų palaikyti degančią bent valandą, kad išdegtų iki kraštų.
* Kuo ilgiau deginsite žvakę – tuo kvapas bus silpnesnis.
* Nekaitinkite žvakės, ypač stikliniame indelyje, ilgiau nei 4 val.
* Sojų vaškas garuoja lėčiau negu, pavyzdžiui, parafinas.
* Kvapiosioms žvakėms užtenka ir keliolikos minučių.
* Kvapiąsias lazdeles geriausiai rinktis kuo porėtesnes – tokios geriau skleidžia kvapą. Giedrė naudoja nendrines.

Namų kvapas man labai svarbu. Mėgstu gerus kvepalus ir interjero detales, tad kilo mintis visa tai sujungti – sukurti šiuolaikiškų kvapiųjų žvakių.

* Kuo didesnė patalpa – tuo skystis greičiau išgaruoja.
* Popierinis vokelis tinka ne tik stalčiams, bet ir automobiliui ar rankinei kvepinti.
* Žvakę metaliniame indelyje su dangteliu tinka pasiimti į kelionę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis