Ką daryti susirgus peršalimo ligomis

Peršalti Lietuvoje šaltuoju sezonu, kuris trunka beveik 6 mėnesius – anokia naujiena. Retenybe tampa tie, kurie nešluosto bėgančios nosies, kai aplink visi šnarpščia, kosti ir nuoširdžiai dalinasi savo bacilomis. Kai ima bėgti nosis, jau nelabai svarbu, kokia tikroji slogos kilmė – ją „padovanojo“ geranoriškas kolega ar „atpūtė“ piktas skersvėjis. Svarbu negalavimą kuo greičiau įveikti.

Bet ir čia gydytojai juokauja, kad gydoma sloga praeina per 7 dienas, o negydoma – per savaitę. Tai gal sloga visai ne liga?

Aprašyta dar Senovės Egipto papirusuose

Ūminė sloga arba moksliškai vadinamas rinitas, anot „Northway“ medicinos ir chirurgijos centro gydytojos otorinolaringologės dr. Ingos Julijos Sruogienės, yra liga – nosies gleivinės uždegimas, kurį sukelia virusai. Tai yra dažniausiai sutinkama nosies ertmės patologija, viena iš labiausiai paplitusių viršutinių kvėpavimo takų ligų. Ši liga gali būti ūmi arba lėtinė.

Asmeninis archyvas

„Rinitas žinomas nuo seno. Apie slogą – ligą, kuri pasireiškia pagausėjusia nosies sekrecija, jau yra žinių viename iš seniausių medicininių rašytinių šaltinių, Ebers’o papiruse (senovės Egiptas, 1550 m. pr. Kr.). Įdomu tai, kad apie 1500 metų senųjų gydytojų nuomone, išskyros iš nosies buvo laikomos smegenų ekskretu, nutekančiu iš kaukolės ertmės į nosį”,- pasakoja gydytoja.

Medikės teigimu, ūmi sloga dažniausiai pasireiškia sušalus ar perkaitus, nusilpus organizmo imunitetui. Šiai ligai būdingas sezoniškumas. Slogos gydymas labai priklauso nuo to, kaip žmogus reaguoja į slogą ir kaip jaučiasi. Kadangi slogos simptomai labai pablogina gyvenimo kokybę, į ją numoti ranka ir laukti, kol praeis savaime, nederėtų.

Ūminiu rinitu dažniau suserga peršalę vaikai, sumažėjus organizmo atsparumui, neužsigrūdinę ir sergantys lėtinėmis ligomis žmonės. Kūdikiams ūmi sloga yra rimta liga - dėl sutrikusio kvėpavimo kūdikiai negali žįsti, nes turi kvėpuoti per burną.

Kokios slogos priežastys?

„Ūmi sloga prasideda staiga ir yra užkrečiama liga – tai oro lašelinė infekcija. Ją sukelia virusai: rinovirusai (60-90proc.), gripo, paragripo, respiraciniai sincitiniai, adenovirusai, kt. Rinitu gali prasidėti kai kurios vaikų infekcinės ligos: vėjaraupiai, kokliušas, skarlatina. Lėtinį arba dažnai pasikartojantį rinitą gali lemti nosies pertvaros išktypimas, adenoidų padidėjimas, gomurio defektai, alergija, gastroezofaginio refliukso liga“,- vardija gydytoja J. Sruogienė.

Anot pašnekovės, ūmi sloga turi tris stadijas: pirmoji – sausoji, gali trukti nuo kelių valandų iki kelių dienų, antroji – vadeningoji, kurios metu nosies gleivinė gamina daug daugiau skreto nei įprastai, nes stengiasi pašalinti virusus iš nosies, trečioji – tiršto, pūlingo sekreto stadija, kurios metu nosies gleivinė išvalo žuvusius leukocitus, limfocitus. Vėliau išskyrų mažėja, mažėja gleivinės paburkimas, normalėja kvėpavimas pro nosį ir po 5-9 dienų nekomplikuota sloga baigiasi.

Taigi pagrindiniai ūmios slogos simptomai yra: karščiavimas, bendras silpnumas, galvos skausmas, sekrecija iš nosies, nosies užgulimas, sutrikęs alsavimas nosimi, kraujavimas iš nosies, ligos trukmė 4-9 dienos.

Kada slogą galima gydytis patiems, o kada – ieškoti lašiukų?

Ūmios slogos gydymas priklauso nuo paciento savijautos. Nekomplikuota sloga turi praeiti per 7- 9 dienas. Gydytoja pataria naudoti namines priemones: laikyti kojas šiltai, gerti daug skysčių, tinkamos įvairios žolelių arbatos – aviečių, vingiorykščių, liepžiedžių, išsišnypšti nosį – taip pašalinti patologinį sekretą iš nosies. Nepamiršti plauti rankas, vėdinti ir drėkinti patalpas.

Taip pat būtina ilsėtis. Pastaruoju metu paplitusi „mada“ dirbti netgi sergant ne tik neleidžia pasveikti ligoniui, bet ir kelia grėsmę susirgti esantiems šalia, tad neturėtų būti skatinama.

„Keletą kartų per dieną rekomenduojama naudoti druskingesnį jūros vandenį, kuris ne tik sudrėkina nosies gleivinę, mažina nosies gleivinės paburkimą bei išvalo susikaupusį sekretą. Jūros vandens aerozoliai nelaikomi vaistais, o nosies higienos priemone. Bet juose esantys mikroelementai turi gydomųjų savybių“,- sako medikė.

Jei ligos metu nosies gleivinė gamina daug daugiau sekreto nei įprastai (800-1000ml), kuris išties gali varginti, gydytoja J. Sruogienė tokiu atveju pataria kelias dienas (3-5) panaudoti nosies gleivinę sutraukiančių lašiukų. Pašnekovė perspėja, kad ilgesnis šių vaistų vartojimas sukelia nosies gleivinės pripratimą prie jų – tap vadinamą medikamentinę slogą, todėl piktnaudžiauti jais nederėtų.

Kūdikiams, sergantiems ūmia sloga, prieš kiekvieną maitinimą, prieš miegą balionėliu reikia išsiurbti gleives iš kiekvienos nosies pusės, vyresni vaikai mokomi išsišnypšti nosį. Vaistus, vartojamus kūdikiams, vaikams į nosį, paskiria gydytojas. Jei vaikas ne tik sloguoja, bet ir karščiuoja – duodama paracetamolio ar ibuprofeno suspensija arba žvakutės.

Užsakymo nr.: PT_73647726

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis