Kodėl negalima numoti ranka į sausą kosulį?

Jei Jus bent kartą vargino kosulys, tuo met šis straipsnis kaip tik Jums.

Kosulys yra bene dažniausias nusiskundimas, kurį girdi šeimos gydytojas. Kosulį yra patyręs kiekvienas, tiek mažas, tiek didelis. Iki 40 proc. visos žmonijos dėl įvairių priežasčių gali skųstis kosuliu. Labai svarbu žinoti, jog tai ne liga, o simptomas iš daugiau nei 100 klinikinių būklių. Todėl labai svarbu pažinti kosulį, suprasti koks jis ir tik tada pradėti jį gydyti.

Kosuliu vadiname apsauginį kvėpavimo takų refleksą, kurio metu iš kvėpavimo takų pašalinamos juos dirginančios medžiagos – tai gali būti virusai, bakterijos, įvairūs alergenai, dulkės, aerozoliai... Pagal pobūdį ir kilmę kosulys skirstomas į kelias grupes, kurių pagalba galime nustatyti preliminarią kosulio priežastį:

Pagal trukmę:

* Ūmus kosulys. Trunka iki 3 savaičių. Jį gali sukelti peršalimo ligos, ūmus bronchitas, sinusitai, alerginės būklės.

* Užsitęsias kosulys. Trunka 3-8 savaites. Kyla dėl neišgydyto ūmaus bronchito, alerginių reakcijų.

* Lėtinis kosulys. Trunka daugiau nei 8 savaites. Būdingas astmai, lėtiniam bronchitui, onkologinėms ligoms, rūkantiesiems.

Pagal pobūdį:

* Sausas neproduktyvus, kurio metu neatkosėjama jokių išskyrų.
* Drėgnas produktyvus kosulys – kurio metu atkosėjama gleivių, skreplių.

Sausas kosulys - slopinti jį ar ne?

Sėkmingą gydymą lemia teisinga ir laiku nustatyta diagnozė. Mat kosulys yra ankstyvas daugelio ligų simptomas ir nebūtinai tik peršalimo ligų.

Be to, svarbu suprasti, jog privalu gydyti ne tik kosulį, bet ir jį sukėlusią ligą. Tarkime, jei tai yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, kuris dažnai pasireiškia sausu kosuliu, reikalinga speciali dieta bei rūgštingumą mažinantys vaistai. Jei kosulio priežastis – alerginis susirgimas, tuomet svarbu išsiaiškinti, kam yra alergija, ir vengti alergeno bei naudoti antihistamininius vaistus. Jei kosulį sukelia astma, sergančiajam privalu naudoti specialius inhaliatorius ar keisti juose esančių vaistų dozes. Na, o jei asmuo rūko, reikėtų pasistengti atsikratyti šio įpročio.

Vis dėlto dažniausiai mes susiduriame su šaltuoju metų laikotarpiu suaktyvėjusiais virusais ir bakterijomis. Drėgnu, vėjuotu, šaltu metu prasideda ivairios peršalimo ligos, tokios kaip ūmus ar lėtinis bronchitas, virusinė kvėpavimo takų infekcija, mikroplazmų ar chlamidijų sukelta plaučių infekcija, plaučių uždegimas. Šių ligų pradžioje sutrinka bronchuose esančių liaukučių funkcija, sumažėja gleivių gamyba, todėl žmogų pradeda varginti sausas kosulys.

Jei pirmomis ligos dienomis nepavyko užslopinti kosulio, vėliau to daryti nereikėtų, nes ketvirtą šeštą ligos dieną daugėja išskiriamų gleivių, todėl kosulys tampa drėgnas, ligonis pradeda atsikosėti ir atkosėti gleivingų skreplių. Tuomet reikalinga kosulį drėkinti, skystinant sekretą ir vartojant atsikosėjimą gerinančius vaistus.

Įveikti sausą kosulį padeda:

* Gerkite karštą pieną su medumi.
* Patariama gerti čiobrelių arbatos.
* Sausam kosuliui gydyti tinka ir kitos vaistažolės, tokios kaip piliarožė, ankstyvasis šalpusnis, islandinė kerpena, miškinė dedešva, siauralapis gyslotis.
* Miegant po galva pasidėkite daugiau pagalvių. Kuo galva aukščiau, tuo mažiau kamuoja sausas kosulys.
* Karšta vonią kojoms. Jai paruoškite po 1 litrą čiobrelių ir asiūklių nuoviro (po 8 arbatinius šaukštelius kiekvienos žolės, kiekvieną užplikyti 1 litru verdančio vandens, leisti 10 minučių pritraukti, nukošti). Abu nuovirus supilkite į dubenį aukštais kraštais ir pilkite šalto vandens, kol temperatūra pasieks +33ºC.

Kodėl kostima net ligai pasibaigus?

Sausas kosulys sutrikdo kasdieninę veiklą, atsiranda krūtinės skausmas, dirglumas, užkimsta balsas, dėl kosulio prastėja miego kokybė. Užtat kosuliui vos prasidėjus rekomenduojama jį slopinti, kad išvengtumėte nemalonių kosulio sukeliamų negalavimų, o taip pat užkirstumėte kelią tolimesniam kosulio progresavimui. Mat ūmus negydomas kosulys dėl nuolat dirginamų bronchų, gali tapti lėtiniu kosuliu ir išsivystyti lėtinis bronchitas, astma, bronchektazinė liga… O tai jau reikalauja ilgo ir specifinio gydymo.

Negydant kosulio bronchų gleivinė yra nuolat traumuojama, todėl ją žymiai greičiau pažeidžia bakterinės infekcijos. Todėl pradedama atkosėti pūlingų skreplių, o tai gali komplikuotis ir plaučių uždegimu, tada gydymui jau gali būti reikalingi antibiotikai.

Tačiau netgi tuomet, kai virusinė ar bakterinė kvėpavimo takų liga jau pasibaigusi, sausas kosulys gali varginti dar kelias savaites – dėl infekcijos sukelto padidėjusio bronchų receptorių jautrumo bei gleivinės paburkimo. Štai kodėl, siekiant užkirsti kelią tolimesniam sauso kosulio progresavimui, labai svarbu pradėti jį slopinti jau pirmomis jo atsiradimo dienomis.

Sausą kosulį gerai slopina vaistas „Paxeladine“, kuris nesukelia jokio pripratimo ir priklausomybės. Vaistas taip pat nesukelia tokių nepageidaujamų reakcijų, kaip hipnozė, kvėpavimo depresija, vidurių užkietėjimo ir nuskausminimo, kurie būdingi ir dažni daugeliui vaistų nuo kosulio. Kosulio gydymas turėtų trukti 4-5 dienas. Jei kosulys išlieka ir toliau, rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją.

Vaistą saugu naudoti tiek vaikams (nuo 30 mėnesių amžiaus bei sveriantiems daugiau nei 15 kg), tiek suaugusiems, pacientams, sergantiems širdies nepakankamumu, nes veikia saugiai ir tik kosulio centrą.

Šio vaisto negalima vartoti pacientams, netoleruojantiems sacharozės bei pacientams, kuriems nustatytas retas paveldimas sutrikimas, – fruktozės netoleravimas, gliukozės ir galaktozės malabsorbcija ar izomaltazės stygius. Šio vaisto sudėtyje yra nedidelis kiekis etanolio (24 mg dozėje).

Kada reikėtų kreiptis į gydytoją?

Nepamirškite, kad kosulys gali būti ne tik varginantis simptomas, bet ir rimtos ligos požymis. Tad neatidėliojant kreiptis į gydytoją reikėtų, jei:

* kosulys jus kankina ilgiau nei 4 savaites;
* atkosite žalius skreplius arba skrepliai yra su kraujo priemaišomis;
* kvėpuodami švokščiate, jums trūksta oro;
* atsiranda aštrus krūtinės skausmas, šaltkrėtis, kūno temperatūra pakyla iki 38 °C ar daugiau.

Literatūros sąrašas: http://www.delfi.lt/apps/files/PAX-LT-000005.pdf

Užsakymo nr.: PT_73363622

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis