Lietuvių menininkės istorija: sunki liga, gerokai jaunesnis vyras ir menas, kuriam neabejingi užsieniečiai

Vilniuje užaugusi dailininkė Danguolė Šerstinskaja (47) pagaliau pasiryžo atskleisti savo gyvenimo istoriją. Tai pirmasis jos interviu Lietuvoje. Apie viską, kas jai svarbu – meilę, kuri užvaldė protą, sunkią ligą ir atrastą hiperrealistinį meną, pakerėjusį žmones visame pasaulyje.

Šiandien, balandžio 15 dieną savo pirmąją parodą Lietuvoje, „Dog and Cat“ kačių ir šunų grožio salone, surengsianti menininkė prisipažįsta: „Jaudinuosi pirmą kartą gimtinėje pristatydama savo kūrybą. Naudoju neįprastą techniką – aliejiniais dažais tapau ant popieriaus, o svarbiausia… man labiau patinka ne žmogaus, o gyvūno veidas…“

Asmeninio albumo nuotr.

Piešti pradėjo ankstyvoje vaikystėje

Ryšį su gyvūnais Danguolė atrado dar visai mažytė. Ji prisiminė, kad augo tarp katyčių ir šunų, o savo pirmąjį piešinį nutapė dvejų metukų. Vaiko talento netruko pastebėti tėvai, o vėliau, jau mokykloje, ir profesionalūs pedagogai. „Nesu gavusi mažesnio pažymio už penketą, kuris tuomet buvo aukščiausias vertinimo skalėje. Mokytojai mane gyrė ir skatino tobulėti, taip atsidūriau dailės mokykloje, kurioje mokiausi meno istorijos, piešimo ir tapybos. Puikiai prisimenu – tada norėjau kuo greičiau viską baigti, nes nemėgau savęs statyti į rėmus. Kažkas kuždėjo, kad menas – mano pašaukimas, tačiau tikruoju keliu dar nežengiu“, – atviravo Danguolė.

Asmeninio albumo nuotr.

Baigusi dailės mokyklą nepaprasto grožio mergina nusprendė atsikvėpti ir kuriam laikui nustojo piešti. Savo energiją ji skyrė kelionėms, pašėlusiems vakarėliams, draugams ir naujoms pažintims.

Asmeninio albumo nuotr.

Sunki liga, meilė ir modernistinio meno kryptis, atnešusi pasaulinį pripažinimą

Danguolė atviravo, kad gyvenant pašėlusiu ritmu ji netruko sutikti pirmąjį vyrą. Gaila, tačiau likimas greitai jį atėmė. Mylimasis mirė, kai Danguolės dukrai Karolinai buvo vos metukai, santuoką nutraukė nelaimingas atsitikimas.

Asmeninio albumo nuotr.

„Kartu pragyvenome du metus ir jis pateko į avariją. Mano vaikas nepažino savo tėvo“, – nepaprastą istoriją pasakojo menininkė. Žaizdos laikui bėgant apgijo ir moteris ištekėjo antrąjį kartą – gimė sūnus Ernestas.

Asmeninio albumo nuotr.

Tikroji gyvenimo meilė Danguolės gyvenime atsirado visai netikėtai. Už savo dabartinio vyro moteris ištekėjo 2010 metais, jis buvo jaunesnis penkiolika metų. Gaila, tačiau šią santuoką taip pat temdė šešėlis, dar 2007 metais Danguolei buvo diagnozuota sunki liga – krūties vėžys. Vyras palaikė mylimąją ir ja rūpinosi. Po laikino pagerėjimo ir nelengvų procedūrų 2011 metais liga sugrįžo, o praėjusių metų pavasarį moteriai buvo diagnozuotas ir skydliaukės vėžys. Praleidusi daug laiko ligoninėse ir susidūrusi su mirties rizika Danguolė grįžo prie savo tikrojo pašaukimo – dailės. Atsidavimas menui ir vyro parama bei gydytojų rūpestis atrodo padarė stebuklą, liga ėmė trauktis.

Asmeninio albumo nuotr.

D. Šerstinskajos technikos – piešimo aliejiniais dažais ant popieriaus, kitaip dar vadinamo „sausu teptuku“, pirmieji ėmėsi rusų dailininkai. Sekdama žymiausius Rusijos menininkus moteris ilgą laiką mokėsi, semdamasi iš jų patirties. Kreipdama dėmesį į mažiausias detales Danguolė išmoko kiekvieno gyvūno portretą paversti tokiu realistišku, kad jį pamačiusiam dar ilgai tektų sukti galvą ar tai piešinys, ar nuotrauka.

Asmeninio albumo nuotr.

Hiperrealizmą Danguolė paaiškino kaip modernistinio meno kryptį: „Fotografiškai tiksliai atkuriu tikrovę. Piešimas „sausu teptuku“ – sudėtinga technika, reikalaujanti besąlygiško atsidavimo. Įprastai aliejiniais dažais nepiešiama ant popieriaus, dažniausiai jais tapoma ant drobės. Mėgstu sužinoti kiekvieno gyvūno istoriją, vardą, charakterį. Dauguma tik pasijuoktų, sakytų, kad jie nieko nesiskiria, bet patikėkite – įsižiūrėję pamatytumėte, koks skirtingas gali būti kiekvienas Jūsų kada nors sutiktas šunelis gatvėje“, – atviravo menininkė.

Asmeninio albumo nuotr.

Įvertinimai ir pasiekimai užsienyje

Užsienyje D. Šerstinskają jau įvertino meno žinovai. Praeitais metais Danguolė gavo prestižinį „American art awarrds 2015“ apdovanojimą, užėmė pirmą vietą gyvūnų realizmo kategorijoje. Šiais metais ji buvo oficialiai pakviesta į Prancūziją, kur gegužės mėnesį vyks „Atim masters awards“ apdovanojimų ceremonija. Joje kasmet dalyvauja šešiasdešimt kompetentingos komisijos atrinktų menininkų iš viso pasaulio. Danguolė – tarp jų. Moteris neslėpė – tai didžiulė garbė. Šiame konkurse susirinks profesionalai. Iš jų, ceremonijos metu, meno žurnalas „Arttour“ atrinks tik penkis dailininkus, kurių laukia specialūs apdovanojimai. Dar dešimt kūrėjų gaus prestižinius garbės sertifikatus.

Asmeninio albumo nuotr.

Pirmoji paroda Lietuvoje, laukimas ir ryžtas

Nuoširdi ir jautrios sielos Danguolė pasakojo kartais sulaukianti kritikos, neva anoks čia menas – bet kas galėtų žiūrėdamas į nuotrauką nutapyti gyvūną. Tačiau dailininkė nenusimena ir toliau tobulina savo įgūdžius šioje srityje. Dėl sveikatos būklės atsisakiusi daugybės pasiūlymų surengti parodas užsienyje, dabar ji pasiryžo šiam žingsniui gimtinėje. Su bendraminčių pagalba surengusi parodą, ji kviečia apsilankyti „DOG and CAT“ kačių ir šunų salone Vilniuje, kur jau balandžio 15 dieną, uždarame renginyje, pristatys ilgai ir kruopščiai tapytus darbus. Visi norintieji galės įsigyti jiems patikusį kūrinį arba užsisakyti savo gyvūno portretą bei įvertinti užsienio meistrų pripažintą talentą. Visi kviečiami apsilankyti balandžio 16 – 30 dienomis. Paroda nemokama.

Asmeninio albumo nuotr.

Dailininkė sako, kad tapyti gyvūnus jai patinka labiau nei žmones, mat pats ryšys yra kur kas stipresnis. „Esu prie jų be galo prisirišusi. Lietuvoje kur kas populiariau tapyti žmonių portretus, kartais gaunu užsakymus įvairioms šventėms: gimtadieniams, vestuvėms, jubiliejams. Augintinius šeimininkai čia piešia daug rečiau. „Amerikoje bei kitose šalyse tai tikrai populiaru. Tikiuosi, kad būsiu pastebėta ir savo gimtinėje“, – su viltimi užbaigė dailininkė.

Asmeninio albumo nuotr.

Susipažinti su Danguolės darbais galite jos internetiniame puslapyje http://www.petdrawings.net/ arba „Dog and Cat“ svetainėje, adresu http://dogandcat.lt/paroda/.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis